dimecres, 26 abril, 2023 - 12:00

Així ho dictamina el Consell de la Informació de Catalunya arran d’una queixa de l’Ajuntament per protegir el bon nom de la ciutat, garantir la seguretat, i defensar el dret de la ciutadania a una informació veraç

Metropoli Abierta i Vilapress van vulnerar la deontologia periodística amb la seva cobertura sense prou fonament de la seguretat al Prat

Afirmar que al Prat hi ha una fuga d’agents i que la delinqüència es dispari, arribant "a ser la ciutat amb més crims d'Espanya", segons van publicar els portals digitals Vilapress i Metropoli Abierta el gener passat, no és informar de forma acurada i precisa i suposa difondre informacions sense prou fonament que poden afectar la dignitat de les persones i la seva integritat. Així ho dictamina el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) en la resolució d’una queixa presentada per l’Ajuntament davant de les informacions sensacionalistes i alarmistes publicades per aquests dos portals per defensar el bon nom de la ciutat i el dret fonamental de la ciutadania a una informació rigorosa.

Els dos portals digitals van publicar el gener del 2023 sengles notícies a propòsit de la publicació del Balanç de Criminalitat del Ministeri de l’Interior del darrer trimestre del 2022. Aquest balanç, tal i com han advertit en nombroses ocasions tant l’ajuntament com els cossos policials, no és una eina acurada per analitzar la situació de la seguretat al Prat atès que no discrimina els delictes coneguts a la ciutat dels que succeeixen a l’aeroport o al centre comercial Splau, encara que aquests no tinguin cap incidència al nucli urbà i al veïnat. "Aquesta dada distorsiona totalment la realitat del Prat. I fa un flac favor a una ciutat que en realitat és un lloc molt tranquil per viure", va explicar per exemple en una entrevista el gener passat en aquest sentit el cap de l'Àrea Bàsica Policial dels Mossos, Manel Hermida.

Malgrat això, i basats en aquestes dades poc acurades, aquests dos mitjans van afirmar que la seguretat “es disparava” a la ciutat, una afirmació que obvia el descens de la criminalitat el 2022 respecte del 2019, el darrer any abans de la pandèmia, i que la criminalitat registrada al nucli urbà del Prat és similar, i sovint lleugerament inferior, a les del seu entorn. I van apuntar que la causa seria una “fuga d’agents”. En realitat, la mobilitat dels i les agents del Prat és similar a les poblacions del seu entorn, i la ràtio de policies per habitants és superior a la mitjana catalana. Així mateix, els mitjans afirmaven que la policia desatenia Sant Cosme, un barri que Metrópoli Abierta arribava a titllar de “territori comanxe”, quan el cert és que el 2022 la policia hi va realitzar gairebé 2.000 actuacions.

Davant d’aquestes informacions inexactes, publicades sense contrastar amb cap font oficial i basades només en unes afirmacions de part, l’Ajuntament del Prat va emprendre accions legals i professionals per defensar el dret de la ciutadania a rebre informació rigorosa i el bon nom tant de la ciutat com del barri de Sant Cosme, així com garantir la seguretat a la ciutat, tot combatent discursos alarmistes que no es corresponen amb la realitat.

Per una banda, l’Ajuntament va exercir el seu dret a rèplica davant d’aquestes informacions, que d’altra banda va denunciar davant del CIC, un òrgan d’arbitratge privat i independent promogut pel Col·legi de Periodistes de Catalunya format per persones físiques de solvència i autoritat moral reconeguda provinents del món de la comunicació, la universitat, les fundacions, els col·legis professionals, els instituts de ciències socials i associacions cíviques i de caràcter social.

Tal i com va denunciar l’Ajuntament, el CIC determina que les informacions de Vilapress i Metropoli Abierta vulneren els articles 1, 2 i 12 del Codi Dentològic del periodisme català. És a dir, que no respecten el deure d’informar de manera acurada i precisa, no eviten perjudicis per informacions sense prou fonament, i no respecten la dignitat de les persones i la seva integritat física i moral.

La ciutadania té dret a una informació veraç segons la Constitució

No és el primer cop que l’Ajuntament interposa accions per garantir el dret fonamental de la ciutadania a rebre informació veraç, reconegut en l’article 20 de la Constitució. Ja el 2020, tant el CIC com el Consell de l’Audiovisual de Catalunya van reprovar la cobertura sensacionalista que Telecinco va fer de l’assassinat masclista que va patir una veïna de la ciutat el desembre del 2019. En aquella ocasió, l’Ajuntament conjuntament amb l’Associació Catalana de Dones Periodistes van denunciar la cadena per haver vulnerat la dignitat de la víctima i el dret a la intimitat de la seva família, i en especial dels seus fills.

Compartir

A les xarxes