dijous, 18 maig, 2023 - 14:30
La prova de detecció precoç del virus del papiloma humà (VPH) passa a ser la primera prova de cribratge, a partir dels 30 anys. La citologia només es faria, en el cas que aquesta primera prova surti positiva.
La citologia ens informa de si hi ha lessions cancerígenes o precancerígenes.
El test de VPH ens informa de si està present el virus del papiloma humà (VPH), que és l’agent causal.
ACLARIMENT: TENIR EL VIRUS NO VOL DIR TENIR CÀNCER DE CÈRVIX.
Aquesta nova prova de detecció del virus VPH i projecte pioner al Prat, ens permet fer un seguiment més exhaustiu dels casos en què el test del virus VPH surti positiu.
La població diana són les dones empadronades al Prat, d’entre 30 i 65 anys. Per accedir, només cal trucar al telèfon de l’ASSIR del CAP Ramona Via del Prat, tel. 93 478 73 21. Horari: de 8 a 14 h, de dilluns a divendres.
La prova diagnòstica del VPH, segueix el procediment següent:
1. Primer: cal contactar amb l'ASSIR, per telèfon (93 478 73 21) o de forma presencial (CAP Ramona Via del Prat) per sol·licitar la prova (horari de 8 a 14 h, de dilluns a divendres).
2. L’ASSIR explicarà que, un cop facilitades les dades identificatives i de contacte, la usuària rebrà un SMS informatiu.
Mostrant el SMS a qualsevol farmàcia, aquesta li proporcionarà (de manera gratuïta) un kit per fer-se la prova a casa.
3. És una prova molt senzilla que la pròpia usuària es pot fer a casa. Un cop realitzada, la mostra extreta es lliura a la mateixa farmàcia.
4. Els resultats, positius o negatius, es comunicaran a la usuària. Sobretot, cal tenir present que un resultat positiu no vol dir tenir càncer d’úter, simplement es constata que el virus està present, i que la majoria de les vegades no desenvolupa lesió alguna.
Aquest és un resum amb l’objectiu divulgatiu, us convidem a llegir atentament la presentació adjunta, on hi ha la informació mèdica exhaustiva molt ben explicada.
-Enllaç presentació de la xerrada
-Article publicat en “new matrona”: Autotoma vaginal para la detección del cáncer de cuello uterino.
La prova que et fas tu mateixa, a casa, no té la mateixa validesa que la que et fa un/una profesional de la sanitat. (Fals!)
Està demostrat que no hi ha diferència en els resultats, és indiferent qui faci l'extracció de la mostra, la usuària o professional sanitari/a. Els resultats són idèntics.
Si ets referent d’algun grup o col·lectiu, entitats o professionals, i creus que la xerrada pot ser d’interès del grup on col·labores o treballes, pots posar-t’hi en contacte amb l'ASSIR per tal de fer una sessió informativa.
divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15
dimecres, 18 desembre, 2024 - 11:45
dimarts, 17 desembre, 2024 - 13:00