Participants de Laika Lab en una acció proposada per l'artista Samu Céspedes
dimecres, 7 juny, 2023 - 13:00
Durant aquest mes de maig, Laika Lab ha estat un entorn de creació, recerca, coaprenentatge i evolució de dos dels projectes presentats a la modalitat Exposició de la Convocatòria de projectes artístics /Unzip i el treball desenvolupat en el marc del programa Interseccions de dos grups del centre educatiu Can Rigol.
Les participants del laboratori han treballat de manera autònoma, però també en dinàmiques obertes en les quals s’han explorat metodologies de producció artística, eines de gestió i vies de formalització en un ambient d’intercanvi i col·laboració.
Les propostes artístiques que tindrem l’oportunitat de veure a la Sala d’Art Josep Bages són ‘Art Market’ d’Auri Alós, ‘Follets del Delta’ del col·lectiu homònim i les peces artístiques dels grups Tovalín i Superflores del Centre d’Educació Especial Can Rigol, que han treballat les seves obres en paral·lel a les aules de forma deslocalitzada al centre.
Els tres projectes que habiten la sala d’Art Josep Bages al Centre d’Art Torre Muntadas són propostes que conviden a reflexionar i a potenciar la perspectiva crítica. Les artistes han treballat des del fet de reivindicar l’art com un territori per a l’experimentació, lluny de les lògiques de la productivitat per situar-lo com un procés de diàleg, creació i coneixement.
‘Art Market’ d’Auri Alós ens convida a reflexionar sobre el mercat de l’art i els seus mecanismes. Amb un to d’humor crític l’artista pratenca fa una revisió al món de l’art clàssic i institucional desafiant estètiques i el mateix espai expositiu amb dinàmiques d’intercanvi i des de codis de la creació artesanal.
El projecte Follets del Delta de col·lectiu homònim, proposa obrir la cultura popular tradicional i posar com a eix principal la celebració de festes paganes, connectades a corrents ecologistes i allunyant-se de les festivitats d’herència religiosa.
La tercera Laika, els col·lectius Tovalín i Superflores, exploren les diferents maneres de percebre l’aire, un treball sensorial i poètic, treballat des de diferents sensibilitats i tècniques artístiques.
Durant el mes de laboratori les artistes han treballat les seves propostes en relació amb els eixos principals de Laika Lab. La relació continuada amb públic i visites diverses durant el desenvolupament dels projectes en moments de portes obertes, la recerca de com s’incorporen altres agents externs als processos artístics i la seva relació amb el territori.
Les sessions han estat acompanyades per Jesús Arpal (Cooperativa la Caníbal), Loreto San Martín (Centre d’Art Torre Muntadas); Montse Oubel en la relatoria gràfica; Samu Céspedes (Ràdio Cava-ret i SindiHogar) en la conceptualització; Sònia Roig com a interlocutora entre Can Rigol i Torre Muntadas. A més de totes aquelles persones i col·laboradores convidades i espontànies que han visitat l'espai taller i han participat de les diferents dinàmiques aportant punts de vista i suports.
El proper divendres 16 de juny a les 10.30 h serà l’inici d’una jornada de portes obertes al Centre d’Art Torre Muntadas, on tothom hi és benvingut. Comptarem amb la presència de totes les artistes i la visita de l’escola i famílies de l’alumnat de Can Rigol.
A partir d’aquest moment i fins al 21 de juliol l’exposició Laika Lab’23 romandrà oberta a la curiositat, el gaudi i la reflexió des d’una invitació a superar judicis estètics i formes usuals de l’art.
dijous, 16 gener, 2025 - 14:45
dimecres, 8 gener, 2025 - 11:00
dimarts, 7 gener, 2025 - 18:15