divendres, 9 juny, 2023 - 10:00
El 8 de juny les participants en el projecte en xarxa ‘Investiguem, Inventem’ del programa Interseccions, van compartir amb el municipi les investigacions, creacions i coneixements que han treballat al llarg d’aquest curs. El projecte busca explicar el món que ens envolta a partir del mètode científic, l'experimentació i la imaginació d'una manera col·laborativa, convidant als centres participants a passar a l'acció.
Durant el curs s'ha treballat de manera conjunta amb els centres participants en un entorn d'aprenentatge: coneixent amb profunditat el mètode científic i com aplicar-lo a l'aula, intercanviant experiències de pràctiques docents i preparant plegades una jornada científica, el Diverciència, una oportunitat per posar en comú els coneixements científics de cada centre amb l'alumnat i la ciutadania.
Podeu conèixer més detalls sobre com s'ha desenvolupat aquesta jornada, recuperant l'entrevista de Planeta Prat amb la responsable de l'àmbit del Coneixement Científic Tecnològic i Digital, Carme Villén, i dues mestres de l'escola Bernat Metge, l'Elvira Garcia i la Montse Ruiz, que van explicar amb detall tot el procés de treball que s'ha dut a terme per poder gaudir del Diverciència.
La jornada va començar ben d’hora als Jardins del Cementiri Vell, on els diferents agents participants del projecte es van acostar per compartir amb la resta els seus coneixements. Cadascú va preparar la seva parada amb el material i la decoració més adient: l’escola Bernat Metge va començar a penjar els seus coets, El Parc a inflar globus i Charles Darwin a organitzar la seva exposició de joguines simples... La Biblioteca Antonio Martín va arribar amb els seus millors llibres de ciència, la Lutra Violeta (convidada pel Centre Cívic Palmira Domènech) venia a punt per construir els paracaigudes més eficients, i el Centre Cultural Aeronàutic estava disposat a ensenyar a volar!
Mica en mica, els Jardins van anar-se omplint dels protagonistes del dia: l'alumnat de 3r a 6è de primària serien els encarregats d’explicar els experiments que han dut a terme al llarg de tot el curs, i alhora, provar aquells que havien fet altres companys i companyes! Cadascú va rebre un passaport per omplir: fins a dotze activitats ben diferents estaven repartides per tota la plaça. L'alumnat es va repartir en tres torns, d'aquesta manera, totes podien ensenyar el que havien après a l'escola, i alhora, aprendre tot allò que compartien els altres centres participants. Cada escola va exposar també tots aquells coneixements que han adquirit al llarg del curs, donant-los a conèixer a la resta d’escoles i celebrant d’aquesta manera la importància de la ciència en el nostre dia a dia.
• L’Escola Charles Darwin va convidar a plantejar-se què pesa més amb sistemes de palanques, aprendre quins materials són conductors o aïllants amb els circuits elèctrics i experimentar amb piles i paper d’alumini. També es va poder jugar i conèixer com ha estat el procés de construcció de les seves joguines simples i reconvertides, mentre s'aprenia com funciona l'energia solar!
• L’Escola Bernat Metge ha experimentat a través del projecte “Viatge a Mart” sobre les forces a distància i de contacte, i sobretot, aquelles que intervenen el vol. Va posar en comú el seu procés d’aprenentatge ensenyant a construir cotxes d’aire, fent carreres de llaunes i treballant el magnetisme dels imants, mentre es gaudia de l’exposició “Coets especials”!
• L’Escola del Parc va explicar què és l’efecte venturi i el teorema de Bernoulli, va ensenyar que l’aire ocupa un espai experimentant amb ampolles i xeringues, i com construir un avió només amb un globus, una corda i una canyeta!
• El Centre Cívic Palmira Domènech va convidar la Lutravioleta per descobrir la llei de la gravetat d’una manera divertida i creativa... Construint un petit paracaigudes volador! L’alumnat va provar com afectaven les diferents mides i formes al seu descens.
• La Biblioteca Antonio Martín va arribar carregada de llibres, on l’alumnat va investigar -i aprendre!- científiques i científics de tots els temps i descobrir invents d’allò més interessants.
• El Centre Cultural Aeronàutic es va apropar als Jardins del Cementiri Vell per ensenyar perquè vola un avió amb paper reciclat, explicant com fabricar diferents tipologies d’avions de tots els temps.
Mica en mica, tot l'alumnat va anar omplint el seu passaport amb les icones de cada una de les proves. Les activitats van finalitzar fent una rotllana entre totes, amb un conjunt de quasi tres-centes persones! I amb el compte enrere: 3,2, 1... Es va fer una volada conjunta de tots els avions que havien anat fabricant al llarg del matí!
Al voltant de les 16 h del mateix dijous, va començar la jornada de tarda del Diverciència ubicada al Centre Cívic Palmira Domènech. La proposta va consistir en la instal·lació d'un planetari digital immersiu amb el suport de la Diputació de Barcelona, on quatre grups d'usuaris de totes les edats, van poder gaudir d'un passi d'una hora per viatjar per l'univers sense moure's del Prat.
Sent la ciència un dels principals eixos temàtics de l'equipament, era molta l'expectació de les usuàries respecte a la presència del planetari a la sala d'actes del centre. No s'esperaven potser que es tractés d'una cúpula inflable equipada amb un projector que permet veure estrelles, planetes i fenòmens astronòmics amb la major de les claredats. A les 16h, un grup de gent gran vinculada al centre, van ser els primers a gaudir de l'experiència. A les 17h va ser el torn de les famílies vinculades a la Tarda en família, a les 18h va participar un grup de totes les edats i a les 19h un de més adult.
Propostes com aquesta demostren, un cop més, que la ciència no és només un contingut adreçat a la infància i que mai és tard per descobrir què hi ha darrere de la realitat que ens envolta. Perdre la por al raonament científic és clau per una ciutadania capaç d'enfrontar-se als reptes que ens trobem com a societat. I el planetari va aconseguir despertar la curiositat d'infants, adults i grans, posant el punt final a aquesta jornada de ciència i diversió.
dijous, 28 novembre, 2024 - 12:30
dijous, 28 novembre, 2024 - 10:00
dijous, 28 novembre, 2024 - 10:00