divendres, 7 juliol, 2023 - 11:00
Dimarts més de cent persones es van acostar al Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa per celebrar un any més l’Escola d’Estiu, amb l’objectiu de crear un espai comú de relació i trobada entre les persones implicades als projectes d'Interseccions. Aquesta era la cinquena trobada d'estiu, però el programa de ciutat ja va néixer el 2016 amb l’objectiu d’impulsar el treball transversal entre cultura i educació, com a eina per a la transformació social i comunitària. Després de més de sis cursos generant més oportunitats de ciutat, enguany es va decidir que l’eix vertebrador de l'acte seria la mediació, entesa com a camí per promoure vincles comunitaris.
Així, a les 9 h del matí els i les més puntuals van acostar-se al centre cívic on tindria lloc la jornada, per començar a reforçar la dimensió comunitària i reflexionar sobre la vocació transformadora del programa. Amb la sala escènica plena de gom a gom, i després d'una breu presentació de la Marta Domènech com a moderadora de l'acte, va pujar a l'escenari l'Anna Martín Cuello, que es dirigia a la comunitat d'Interseccions per primera vegada com a tinenta d'alcalde de l'Àrea d'Educació, Cultura i Comunitat.
La protagonista de la jornada va ser la Sara Brighenti, subcomissària del Pla Nacional de les Arts i coautora de la Carta de Porto Santo, qui va encetar la jornada d'una forma amena i propera. La ponència presentava la importància de la mediació artística i cultural en la promoció de la ciutadania, posant especial èmfasi en què pot canviar un pla.
Brighenti —amb una àmplia experiència en el camp dels museus, l’educació i les arts— va reflexionar al voltant del valor de la cultura i de les arts com a formes de mediació de les persones cap a si mateixes, els altres i el món. Les pràctiques culturals i artístiques produeixen un alt impacte social, ja que afavoreixen l'emancipació social, la cohesió i el sentit de pertinença. Sota aquest marc s'ha elaborat i implementat el Pla Nacional de les Arts (PNA) —creat pel govern portuguès el 2019 en l'àmbit de les polítiques interministerials de cultura i educació— amb la missió d'impulsar la transformació social a la vida de la ciutadania, mobilitzant el poder educatiu de la cultura.
Basant-se en el manifest del Pla Nacional de les Arts i en la Carta de Porto Santo va defensar un model de fer política basada en la democràcia cultural, on s'aposta per parlar de “cultures” en plural i reconèixer la ciutadania com a subjectes actius que participen i decideixen de la vida cultural de les comunitats.
Tal com va citar la mateixa Sara: "El arte forma parte de la vida: La cultura no es un lujo de privilegiados, sino una necesidad fundamental de todos los hombres y todas las comunidades. La cultura no existe para embellecer la vida, sino para transformarla, para que el hombre construya y se construya en la conciencia, en la verdad y en la libertad y en la justicia." (Sophia de Mello Breyner)
La ponent va explicar la posada en marxa i les línies d’actuació del Pla Nacional de les Arts de Portugal (2019-2029) i va respondre preguntes de la presentadora, Marta Domènech, i del públic al voltant dels paral·lelismes existents entre el Pla Nacional de Portugal i el programa local Interseccions. Amb una gran capacitat analítica, la portuguesa va oferir una visió renovada i crítica sobre el programa i els reptes que haurà d’afrontar, obrint un espai d’intercanvi d’idees molt ric entre els dos projectes.
Si esteu interessats o interessades a conèixer més a consciència en què consisteix el Pla, el podeu consultar complet tot seguit: Pla Nacional de les Arts.
A la segona part de la jornada, i de la mà del Rafa Milán, Cap del Servei de Cultura, en Joan Carles Navarro, Cap de la Secció d'Educació, i la Cristina Castells, directora del programa, es va fer un balanç de l'evolució del programa des del seu naixement i fins avui: 79 accions desplegades aquest curs 2022-23, més de 500 professionals implicats, o les quasi 13.000 oportunitats de participació que va oferir el programa el curs 2021-22.
Recordant la missió i els principis que van inspirar aquest projecte i el continuen inspirant, es va aprofitar per recordar els encerts assolits fins al moment, centrant-se en la transformació institucional, la innovació cultural i educativa, o l'obertura del programa a la ciutat i comunitat. Paral·lelament, i tenint en compte Interseccions com un llarg camí que encara queda per recórrer, es van remarcar els reptes per treballar els pròxims anys: la mediació, com a funció clau de l’equip de l'Oficina Tècnica, aprofundir en la dimensió comunitària del programa, i reforçar la implicació col·lectiva i corresponsable de tots els agents implicats sense deixar de fer-nos preguntes.
Podeu recuperar els millors moments, l'entrevista del Prat Ràdio amb la Sara Brighenti, així com les ponències inspiradores completes que es van poder gaudir durant la jornada a continuació!
dimecres, 8 gener, 2025 - 11:00
dimarts, 7 gener, 2025 - 18:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 13:15