Esteu aquí

Explora el fons marí de la mà de dones científiques al cicle "Oceàniques" dins l'octubre Ada Lovelace

Aquest cicle tindrà lloc del 5 al 26 d’octubre al Centre Cívic Palmira Domènech

dilluns, 2 octubre, 2023 - 13:30

Si volem protegir l’oceà, primer l’hem d’entendre”- Asha de Vos. Biòloga marina i pionera en la investigació de la balena blava a l’oceà Índic.

Cada mes d'octubre, el Centre Cívic Palmira Domènech s'apropa a la ciència de la mà de dones de diferents àmbits científics amb l’objectiu de trencar l'escletxa de gènere que hi ha en aquestes professions. En aquest projecte, engegat l'any 2020, la divulgació científica es fa protagonista de la mà del 'Pregunta a una científica', on la ciutadania pot adreçar directament els seus dubtes científics a professionals del sector.

Enguany, el centre viatjarà cap al fons del mar per descobrir els misteris científics que amaguen els oceans. Sabíeu que aproximadament el 90% dels oceans no ha estat mai explorat, tot i que cobreixen més del 70% de la superfície del nostre planeta? I que, han viatjat més persones a la lluna que al fons del mar?

Aquest és només el punt de partida de tota una programació de xerrades i activitats per fer un viatge a les profunditats del mar acompanyades de la ciència i dins el marc del Decenni dels oceans (2021-2030).

Què hi podreu trobar?

Les propostes comptaran amb la participació de científiques referents com la Marta Estrada, una de les primeres dones espanyoles en formar part d’una expedició científica a l’Antàrtida. Juntament amb la María i la Iris, biòlogues al capdavant del Projecte Velella, estaran presents en una taula rodona que analitzarà com ha estat l’evolució del paper de la dona a la ciència oceànica en els últims anys.

L'Eve Galimany, biòloga marina i investigadora i la Sandra Uve, escriptora i divulgadora científica sobre el rol de les dones en la ciència, protagonitzaran un diàleg científic i literari sobre llegendes i mites dels oceans.

L’Anna Sànchez Vidal, oceanògrafa especialitzada en estudiar la presència de microplàstics a les costes catalanes, durà a terme una xerrada al voltant de la possibilitat de que aquests residus acabin en el nostre estomac.

L’Esther Garcés, oceanògrafa de l’Institut de Ciències del Mar que serà aquesta vegada qui resolgui els dubtes plantejats per la ciutadania al Pregunta a una científica.

A més, el dimarts 24 d'octubre a la tarda, totes aquelles persones que ho vulguin gaudiran d’una experiència amb ulleres de realitat virtual on podran veure la biodiversitat marina que ens rodeja amb el suport de l’equip d’Odicean.

Pots consultar tota la programació en aquest enllaç.

Compartir

Noticies relacionades

dimecres, 8 gener, 2025 - 11:00

'Molta merda!', un nou espai d’iniciació i pràctica teatral al Ribera

El dimarts 28 de gener, a les 18 h, us convidem a la presentació d'aquest...

dimarts, 7 gener, 2025 - 18:15

El ministeri de Cultura compra la Casa Gomis, a la finca de la Ricarda del Prat de Llobregat

"Una joia pel seu valor arquitectònic, però també natural, passarà així a ser...

divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15

Tornen les Sales d’Estudi en període d'exàmens

El servei complementa l’horari habitual de la biblioteca