Esteu aquí

La Botiga guanya el premi Rezero 2023 com una de les millors iniciatives en prevenció de residus i consum responsable a Catalunya

TEMES: Persones,Consum

El projecte ha estat premiat pel seu model de gestió en la categoria d’Administració Pública. La iniciativa de garantia alimentària, impulsada per l'Ajuntament del Prat, posa èmfasi en l'economia circular i en els circuits de consum curts. La Fundació Rubricatus també ha estat distingida com a finalista en la categoria d'Entitats pel seu projecte Recosir.

divendres, 27 octubre, 2023 - 10:00

La Botiga, el projecte de garantia alimentària del Prat, va rebre ahir,  26 de novembre,  el premi Rezero 2023. El guardó va ser a càrrec de la Fundació Rezero, una entitat privada, independent i sense ànim de lucre que promou accions i polítiques que permeten avançar cap un model de consum basat en el principi de residus i emissions zero.

L’acte d’entrega dels premis s’emmarcava dins la festa anual de Rezero, un esdeveniment que permet la trobada de diversos actors (socials, econòmics i de l’administració pública) que treballen en la prevenció de residus i el consum conscient. El regidor d’Acció Social de l’Ajuntament del Prat, Carmelo Declara; la directora d’Acció Social, Laia Ortiz i la coordinadora de La Botiga, Maria Sais, van assistir a l’acte de lliurament del premi, que va ser entregat pel director de l’Agència Catalana de Residus, Isaac Peraire.

Durant el seu parlament d’agraïment, Carmelo Declara va expressar que “quan vam dissenyar aquest nou model, teníem clar que no volíem un model de garantia alimentària habitual sinó que volíem un projecte de transformació social que pogués empoderar a la ciutadania”. També va remarcar que “el compromís amb la terra i la sostenibilitat era una de les premisses de La Botiga ja que es volia fer èmfasi en l’economia circular i en el circuits de consum curts. Convivint al parc agrari del Baix Llobregat amb diferents agents, que també creien en aquesta visió, ens va permetre apostar per aquest model”.

Per acabar, Declara va voler agrair a ABD, entitat que gestiona La Botiga, i a Espigoladors, una Fundació que també forma part del projecte, per la seva implicació en aquesta iniciativa que va veure la llum a l’any 2021.

En el mateix acte, i en la categoria d'Entitats, la Fundació Rubricatus també va resultar finalista, amb el seu projecte Recosir. Aquest projecte, iniciat el 2021, promou l'ocupació de persones amb diversitat intel·lectual mitjançant la transformació de residus tèxtils en nous productes que li donen un nou cicle de vida.

Un model innovador i en evolució

La Botiga és un projecte de garantia alimentària, apoderament comunitari i sostenibilitat, impulsat  per l’Ajuntament del Prat i gestionat per ABD en partenariat amb Espigoladors, davant les situacions d’inseguretat alimentària que pateixen els col·lectius més vulnerables de la comunitat. Es tracta d’una iniciativa que evoluciona cap a l’autogestió, com a fi últim de model de govern, i que s’articula sobre dos grans eixos: el social i l’ambiental. S’hi troben productes provinents preferentment del reaprofitament alimentari i el mercat local, i hi prevalen els  ecològics, de temporada i proximitat.

La Botiga vol ser un espai per al foment de l’alimentació saludable i, per tant, basa els seus criteris de selecció en la qualitat, en el seu impacte social positiu (productes de petits productors i elaboradors, que fomentin projectes integradors), i en el seu baix impacte ambiental (productes a granel, de proximitat, etc.).  S’inclou dins dels circuits de reaprofitament alimentari i prevenció del malbaratament, a partir de la recollida d'excedents i minves provinents tant del sector agrari com de supermercats i distribuïdores, que representen el 15-20% de l'oferta alimentària del servei.                                         

A més, aposta per una transformació progressiva cap a la distribució a granel  i, per tant, facilita la compra sense generació de residus provinents d’envasos d’un sol ús. Aposta, en els casos en que es requereix envàs, per envasos compostables i amb un impacte ambiental mínim. Avança cap a un model intern de residu zero a través de la col·laboració amb associacions locals de lombricultura, revaloritzant els residus orgànics a través del compostatge i la producció d'hummus. 

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 22 novembre, 2024 - 12:30

El Prat es prepara per commemorar el 25N amb diverses activitats al llarg de la ciutat

Avui divendres, a la plaça de l’Agricultura, a les 19 h, s’inaugura un banc...

dimarts, 19 novembre, 2024 - 11:30

L’Institut Estany de la Ricarda, seu de la IV Jornada d’intercanvi d’experiències del programa #aquiproubullying

El centre, el primer de la ciutat en desenvolupar-lo, ha obtingut recentment...

dilluns, 18 novembre, 2024 - 14:45

El Consell d’Infants i el Consell d’Adolescents ja compten amb nous membres

El Saló de Plens acull l’acte de renovació d’aquests dos òrgans de...