dimecres, 8 novembre, 2023 - 11:00
Durant el passat més d'octubre, un grup de científiques ens han acompanyat en aquest viatge cap a les profunditats dels nostres mars implicant a la ciutadania pratenca.
Les propostes van començar el dilluns 9 d'octubre de la mà de l'Anna Sánchez-Vidal. En una xerrada organitzada conjuntament amb el programa Aula de Salut i Consum, l’Anna ens va parlar sobre els microplàstics i els efectes que estaven produint al nostre planeta i a la nostra salut. De fet, vam saber en primícia que, els estudis més recents fets a la costa catalana al seu grup de recerca Surfingforsciencelab, enfoquen un dels principals perills i reptes que encaren els nostres oceans: la presencia de restes de gespa artificial. Aquesta informació va ser confirmada i publicada dies més tard als mitjans de comunicació.
El dijous 19 d’octubre, mentre un grup de famílies feien petits experiments oceànics a la Tarda en família amb Anèl·lides, una referent internacional de l'oceanografia, la Marta Estrada, va visitar-nos per parlar de l'evolució del paper de la dona a la ciència oceànica des del anys 60 fins avui dia. Ho va fer acompanyada de la Iris Palma i la Maria Viedma, que també ens van presentar el seu projecte de divulgació científica. I, parlant de divulgació científica, cal destacar la bona rebuda del 'Pregunta a una científica' d’enguany, de la mà de la biòloga i investigadora Esther Garcés. Quatre centres educatius del Prat van treballar amb el seu llibre "100 secrets dels oceans" i li van fer preguntes sobre els oceans. No només van enregistrar els seus dubtes en vídeo si no que van venir presencialment a la xerrada del dia 20 d’octubre, on vam comptar amb diversos alumnes, professorat i famílies vinculades a l’escola Charles Darwin i a l’institut Baldiri Guilera. Podeu veure la xerrada completa i les preguntes que li van fer, en aquest enllaç.
Un dels principals objectius del cicle era apropar a la ciutadania als oceans de la forma més directa possible. Aquest objectiu es va complir gràcies a la realitat virtual. Un grup de 60 persones d'edats molt diverses va poder observar la riquesa del corals del Mar Roig a través d'ulleres de realitat virtual amb l'acompanyament de l'equip d'Odicean, qui organitza expedicions de busseig potenciant la sostenibilitat i conservació de la natura.
Per acabar el cicle, el dijous 26 d’octubre, l'escriptora i il·lustradora Sandra Uve i la biòloga Eve Galimany, van posar el punt de màgia final parlant dels mites oceànics més coneguts de la historia de la literatura i descobrint-nos què hi ha de ciència darrere les llegendes.
Van ser moltes les persones del barri que van voler implicar-se en el projecte. Un grup de gent gran vinculat al Tomb pel barri i un grup de joves vinculat a les Tardes Joves, per exemple, van participar en la neteja i anàlisi dels residus del riu i la platja, amb la col·laboració del departament de Medi Ambient i de la pratenca FreeBlueOceans, qui també es aficionada al busseig i es va animar a portar el seu equip personal perquè la gent pugues veure’l de primera mà a l’activitat de realitat virtual.
Per acabar aquesta història que s’ha estès més enllà d’un mes, ens voldríem quedar amb una anècdota que resumeix el sentit i l'objectiu del projecte. Una de les pratenques que va assistir a la xerrada del Pregunta a una científica a fer-li preguntes a l'Esther Garcés, va ser la Guadalupe, mare d'una jove apassionada per la biologia qui, al dia següent de l'acte, va voler deixar escrites aquestes paraules:
"Gràcies per la confiança i per ajudar a motivar una adolescent, que ¡qui sap! potser acaba sent biòloga marina"
dimecres, 8 gener, 2025 - 11:00
dimarts, 7 gener, 2025 - 18:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15