dijous, 9 novembre, 2023 - 10:00
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat portarà a terme el proper dimecres, 15 de novembre, a les 11 h, una prova de sirenes d’avís per risc químic greu al Prat. L’acció, que es produirà simultàniament a altres municipis del Baix Llobregat, el Barcelonès i el Vallès, incorporarà per primer cop l’enviament d’una alerta als mòbils.
Les cinc sirenes de què disposa El Prat s’activaran dimecres vinent en aquesta prova que té com a objectiu que la ciutadania general, però especialment les persones que es troben a zones de major risc químic, conegui tant el so d’inici de confinament com el so de fi de confinament. Amb la instal·lació el 2022 de dues noves sirenes, una a la rotonda Nissan i una altra al polígon industrial pratenc i al ZAL, s’ha aconseguit donar cobertura a totes les zones més poblades del municipi.
A més del Prat, el mateix dia, participaran en la prova Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Viladecans, Sant Boi, Sant Joan Despí, Sant Feliu, Santa Coloma de Cervelló, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, Esparreguera, Martorell, Abrera, Olesa de Montserrat i Terrassa. Altres municipis veïns podran sentir el so de les sirenes d’aquests.
El darrer simulacre per risc químic es va portar a terme el 2019. En aquesta ocasió, com a novetat, s’inclourà l’ús de l’enviament d’alertes de protecció civil al mòbil, un sistema que ja es va testar al Prat el passat 14 de setembre. En aquesta web, podeu informar-vos de què cal fer per activar les notificacions.
Una campanya amb el focus en els més vulnerables
L’acció forma part d’una campanya per informar la població de les mesures de protecció que s’han de prendre en cas d’accident en un establiment industrial. Amb aquest objectiu, els propers dies, es penjaran cartells i es repartiran fullets en llocs concorreguts i es farà també una comunicació específica per als centres docents, als quals s’animarà a participar en un simulacre de confinament. Al Prat, l’Ajuntament reforçarà la campanya que es fa des de Generalitat, focalitzant-la en les persones més vulnerables i també les més exposades.
Les campanyes d’informació a la població són accions obligatòries per als municipis afectats per riscos de protecció civil. En el cas del Prat, hi ha algunes indústries, tant dins del terme municipal com al seu entorn que per les seves característiques (emmagatzematge i manipulació de substàncies perilloses) comportarien un cert nivell de risc per a la població i el medi ambient si es produís un accident greu.
Com s’ha d’actuar en cas de risc real
Davant d’una avís per risc químic greu mitjançant el so de les sirenes, la recomanació general d’autoprotecció és el confinament, és a dir, el tancament a casa o a l’edifici més proper. És necessari tancar portes i finestres, aturar els sistemes de climatització i ventilació i, preferiblement, ubicar-se a les habitacions interiors. Cal tenir en compte que els vehicles no són llocs segurs on refugiar-se.
La gent gran, els infants i les persones amb problemes respiratoris requereixen un seguiment més intens del seu estat de salut. En cas que els infants es trobin en centres educatius, no cal anar a buscar-los, ja que el professorat està format per respondre a aquestes situacions. Es pot consultar més informació sobre com actuar en cas de risc químic al web de Protecció Civil.
Protecció a diferents nivells
La Generalitat disposa d’un pla de protecció civil per protegir la població en cas d’un accident químic en una indústria de qualsevol punt de Catalunya, el PLASEQCAT. Així mateix, l’Ajuntament del Prat de Llobregat disposa d’un Pla d’actuació municipal per al risc químic, inclòs al Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM), homologat el 2020 i vigent fins al 2024. A això, s’hi sumen els plans d’autoprotecció de les diferents instal·lacions afectades per aquest tipus de riscos.