Esteu aquí

Descobrint el 2011 a través de joves artistes de l’Institut Baldiri Guilera.

L’alumnat del projecte Amunt el teló escenifica fets històrics i personals en un esdeveniment teatral únic

dijous, 14 desembre, 2023 - 12:30

Sota el títol “2011, l'any que jo vaig néixer”, el projecte Amunt el teló a l'Institut Baldiri Guilera ha pres forma com una expressió viva de l’alumnat de 1r d’ESO en el marc del programa Interseccions.

Amb la guia experta de professionals de L'Escola d'Arts en Viu, la posada en escena del projecte ha transportat al públic i als actors cap a l’any 2011 a través de les perspectives íntimes i les veus entusiastes d’aquests joves artistes. L’objectiu del projecte aquest curs és que l’alumnat realitzi una posada en escena a partir de l’any del seu naixement, prenent consciència del context familiar i dels esdeveniments mundials d'aquell moment.

Sota la llum dels projectors, els nois i noies s’han convertit en narradors dels seus propis començaments, explorant les anècdotes divertides i commovedores dels seus naixements.

Capturant moments personals i històrics

Aquest viatge artístic va començar dins l'alula amb els estudiants compartint les històries dels seus naixements i creant una base única per explorar les seves pròpies vides i el món que els envoltava. I és que a 1r d’ESO cadascú arribava d’escoles diferents i amb aquest treball personal i artístic els nois i noies del grup van anar agafant confiança els uns amb els altres. Inicialment, era estrany parlar davant de tota la classe sobre com havia sigut el seu part, però qui més qui menys tenia una anècdota divertida a explicar.

Aquesta experiència col·lectiva va evolucionar més enllà dels detalls personals, i és que un cop entrats en matèria, i quan gairebé tothom havia explicat la seva arribada al món, van començar a tractar temes més globals com política, música, videojocs, catàstrofes mundials, lleis… i tots aquells esdeveniments significatius de l’època que resultaven del seu interès. Partint d’aquesta base personal i global, educadors i alumnat van endreçar els diferents conceptes i idees per construir i assajar entorn una obra teatral que ha versat entre el teatre document, el teatre musical i l’autoficció.

Expressivitat artística emergent

En dia de la posada en escena, la riquesa de les expressions artístiques d’aquests joves creadors ha revelat una obra innovadora que reflecteix la diversitat d'aquesta generació única.

I és que durant la representació davant l’alumnat de 1r de Batxillerat artístic, els i les artistes han utilitzat una amalgama d'estils per construir petites escenes que han captivat no només les seves pròpies vivències, sinó també al públic, fent emergir una obra rica i complexa, construïda en comunitat.

L’alumnat ha donat vida a les seves històries de maneres innovadores i sorprenents, tot demostrant una gran versatilitat artística: des de representacions divertides, com la cerimònia del Globus d’Or amb Leo Messi, o la sala de cinema on es projecta Harry Potter i dos nois fan soroll menjant crispetes; fins a esdeveniments mundials impactants com la recreació coreografiada del Tsunami del Japó o fins i tot fent ballar al públic amb la recreació de la cançó “On the floor” de Jennifer Lopez.

Amb aquesta interpretació sorprenent, el projecte “Amunt el Teló” continua sent un testimoni viu del poder transformador de l'art i de la capacitat dels i les joves per a expressar la seva creativitat i connectar-se amb la comunitat i el món a través de l'art. Encara queden dos grups més que passaran per aquesta experiència artística: “2011, l'any que jo vaig néixer”. Un mateix tema i infinites maneres d'escenificar-lo.

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 27 juny, 2024 - 10:00

L’illa de la lectura es consolida com a proposta de lectura i escriptura per a infants i joves a la Biblioteca Antonio Martín

Activitat emmarcada dins de l’Oferta Formativa cultural de cada temporada
centric_musical_kinky boots

dimecres, 26 juny, 2024 - 20:00

El cicle "Viu l’òpera!" del Cèntric s’acomiada fins la propera temporada

Es tracta d’una de les propostes més veteranes del Cèntric, que segueix...
Font NED

dijous, 20 juny, 2024 - 14:45

“Antes todo esto eran campos”, el nou espectacle de La Nit en Dansa 2024

El projecte de La Nit en Dansa, promogut pel Centre Cívic Jardins de la Pau i iniciat el passat 17 d'abril, es troba ar...