Publicacions sobre el patrimoni cultural i històric del Prat
L’Ajuntament ha editat diverses publicacions sobre el patrimoni cultural i històric del Prat. Bona part d'aquestes publicacions s'insereixen dins de la Col·lecció de Textos Locals.
Llibre publicat per l’Ajuntament l’any 1989 amb un exhaustiu recull fotogràfic de les masies del Prat en aquell moment. Text de presentació de Lluís Tejedor, l’alcalde, Ignasi Riera, Marta Pessarrodona, Desideri Díez, Margarida Gómez i Irma Fabro. Les fotografies, de Colita, són en B/N. Text en català i traducció a l’anglès i el castellà.
1989 (reimpressió any 2000). 142 pàg.
Mides: 30 x 30 cm.
Exhaurit
Aquest volum es publicà amb motiu de l’exposició que es presentà, amb el mateix títol, a la Torre Muntadas durant la Festa Major de l’any 2000. Conté abundant fotografia del període 1925-1960. Els textos de Marga Gómez estructuren el llibre en cinc parts: La Seda, una indústria capdavantera; Els temps de les transformacions; La producció; La vida a la fàbrica; De la fàbrica a la ciutat. Fotografies en B/N. Textos en català.
2000. 96 pàg.
Mides: 21 x 24,5 cm.
Editat amb motiu de la 25a Fira Avícola de la Raça Prat. Amb pròleg de Manuel Vázquez Montalban, recull la història del pollastre raça Prat, vint-i-cinc receptes de pollastre raça Prat i els vint-i-cinc anys de la Fira amb els corresponents cartells editats. Fotografies en color i B/N de Carles Juscafresa, l’Arxiu Històric i de particulars. Coordinació: Antoni Palma. Textos en català i annex de textos en castellà i anglès.
1999. 318 pàg.
Mides: 21,5 x 28,5 cm.
Exhaurit
Llibre publicat per l’Ajuntament l’any 2007. Recull una important selecció d’imatges del Prat des de finals del segle XIX fins a l’actualitat, amb el color com a fil conductor. El llibre inclou un resum de la història del Prat.
2007. 223 pàg.
Mides: 25,5 x 30 cm.
Amb la publicació de Diari retrobat, memòries de guerra, de Moisès Llopart, l'Ajuntament del Prat inicia la col·lecció de textos locals, un espai de publicació de textos amb una línia editorial encaminada a potenciar els treballs d'autors locals o de temàtica pratenca que permetin ampliar el coneixement sobre la nostra ciutat.
El treball de Moisès Llopart és l’interessant relat d'una vivència, narrada en primera persona, que explica com l’autor va partir al front de l'Ebre durant la Guerra Civil.
2002. Núm. 1. 124 pàg.
Mides: 13 x 20 cm.
Exhaurit
En aquest llibre, Jaume Codina Vila (1923-2007) torna a la seva plaça, símbol de l’inici de la història del Prat, i als estudis de temàtica pratenca després de molts anys de dedicació a la comarca del Baix Llobregat. Il·lustracions de Joan Jordà.
2005. 155 pàg.
Mides: 21 x 24,4 cm
Incorpora dos textos clarament diferenciats de Jaume Codina, que, apartant-se de la seva línia habitual de publicacions, abandona l'estudi històric per oferir Ma terra plana, un recull de poemes de joventut escrits entre els anys 1944 i 1947 i Més enllà dels seus sentits, unes serenes reflexions sobre els seus records de la postguerra, en especial centrats en els anys més difícils, els primers de la dècada dels quaranta.
2002. Núm. 2. 181 pàg.
Mides: 13 x 20 cm.
Exhaurit
Joan Lluís Ferret i Pujol, nascut al Prat el 1935, diplomat per l’Escola d’Administració d’Empreses en Organització de la producció i en Direcció d’empreses per l’Institut d’Estudis Superiors de l’Empresa. De ben jove va participar activament en la vida social, cultural i esportiva de la ciutat. Ha publicat articles tècnics i ha col·laborat en les revistes Prat i Delta. També és autor del llibre Les barques de passatge del riu Llobregat al Prat, i la seva explotació (1327-1873).
2003. Núm. 3. 270 pàg.
Mides: 13 x 20 cm.
Josep Ferret i Pujol va néixer al Prat el 1934. Enginyer tècnic industrial, va desenvolupar la seva activitat professional a la Seda de Barcelona. Va ser regidor de l’Ajuntament del Prat entre els anys 1974 i 1983. L’interès per la cultura i la història local el van dur a desenvolupar diferents treballs de recerca i a col·laborar habitualment en el periòdic Delta i en els cursos d’història local organitzats pels Amics del Prat.
El cos de carrabiners va tenir una presència continuada al Prat durant més de cent anys i la caserna que van ocupar a la platja és un dels elements arquitectònics més característics del paisatge litoral pratenc. Josep Ferret n’ha estudiat les activitats i accions, sense oblidar el vessant més humà, així com el seu paper en la història del Prat.
2004. núm. 4. 95 pàg.
Mides: 13 x 20 cm
Exhaurit
El Prat pagès vol ser una contribució a la recuperació de la memòria històrica en un moment en què el Prat està experimentant unes profundes transformacions que també afecten el camp. El llibre és el resultat de la tasca de recuperació del patrimoni local a través de la creació d’un grup de treball amb antics pagesos del Prat, alguns d’ells encara en actiu. Coordinació i text de Marga Gómez i pròleg de Gemma Tribó.
2005. Núm. 5. 141 pàg.
Mides: 13 x 30 cm.
Les dones van patir doblement la repressió franquista, per la seva condició de republicanes i per ser dones. Aquest llibre és un dels pocs estudis que tracten de manera global la repressió contra les dones, des de tots els seus vessants, des de l’exili fins a la vida quotidiana, passant per la presó i els consells de guerra.
2006. Núm. 6. 293 pàg.
Mides: 13 x 20 cm.
Xavier Padullés és l'autor d'aquest llibre, en què ens explica els orígens de la Cooperativa Obrera de Viviendas.
En uns anys en què al Prat es produí l'arribada massiva de molts immigrants que buscaven feina a la indústria, la Cooperativa va ser una resposta a les necessitats d'un important col·lectiu humà i, alhora, va posar en evidència la ineficàcia de l'administració franquista per fer front a aquesta realitat.
La Cooperativa no solament aspirava a facilitar un habitatge digne als seus socis, sinó que també volia donar-los serveis en tots els àmbits de la seva vida, des de l'educació fins al lleure, des dels infants fins a les persones amb discapacitats.
La Cooperativa Obrera de Viviendas ocupa, per mèrits propis, un lloc destacat en la història recent del Prat.
2006. Núm 7. 142 pàg.
Mides: 13 x 20 cm.
Exhaurit
Margarida Gómez Inglada és doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. Treballa com arxivera a l’Arxiu municipal del Prat.
El llibre, resultat de la tesi doctoral de l’autora, analitza com les transformacions que es van donar al Prat, en la primera meitat del segle XX, van repercutir en la sociabilitat pratenca i com es va materialitzar en el seu teixit associatiu cultural. El treball fa un repàs sobre les diferents associacions culturals del Prat durant més de mig segle.
Pròleg a càrrec de Jordi Casassas Ymbert, catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona.
2007. Núm. 7. 571 pàg.
Mides: 13 x 20 cm.
Primer llibre dedicat a la història de la nostra ciutat, publicat per primer cop l’any 1958. L’autor va dividir el treball en dues parts que va anomenar: “De la vida parroquial” i “De la vida cívica”. Tot vinculant l’origen del Prat a l’existència d’una parròquia independent, Andreu de Palma ens ofereix un seguit d’informacions imprescindibles per conèixer la història del Prat pel que fa al medi natural i el territori, l’economia, la cultura, la societat, etc.
L’autor va fonamentar la seva recerca en l’arxiu parroquial de Sant Pere i Sant Pau, que va ser totalment destruït en l’incendi del juliol del 1936. Aquest fet atorga a l’obra un valor afegit, per les nombroses referències a aquesta font documental. Aquest volum és una còpia facsímil de l’edició original i incorpora una introducció a l’obra.
2009. Núm. 9. 528 pàg.
Mides: 13 x 20 cm.
S'ha reeditat una versió ampliada i revisada del llibre La Formació d'una ciutat, editat l'any 1990. Aquesta publicació ens permet posar-nos al dia de les darreres transformacions que ha viscut el Prat.
El llibre conté dues versions del text, una en català i una altra en castellà, i està il·lustrat amb fotografies antigues i actuals que mostren gràficament els canvis del nostre municipi.
Els diferents àmbits que tracta el llibre van des del territori fins a les comunicacions, passant pel creixement urbà i la consolidació de la ciutat.
Al final del llibre hi ha una cronologia que ens permet seguir d'una manera ràpida tota l'evolució històrica de la nostra ciutat.
2010. 198 pàg.
Mides: 21.5 x 24.5 cm.
La beca Jaume Codina Vilà està adreçada a projectes que, de manera individual o col·lectiva, promoguin la investigació sobre aspectes inèdits en el camp de les ciències socials i humanes relacionades de manera directa amb el Prat i el seu entorn.
Amb aquesta edició es publiquen els següents treballs guanyadors:
Montse Piñeiro, Inventari toponomàstic del Prat (2007).
Jordi Ramos Ruiz, Estudi de la xarxa viària del Prat (2008).
Joan Puig Malet, Trons a remolar. Refranys, dites, locucions i frases fetes del Prat (2010).
2013. 397 pàg.
Mides: 15 x 21 cm.
Llibre-catàleg de l’exposició del mateix nom. Es tracta d’un conte que ens explica com en Pau i la Marina fan un treball a l’escola sobre la seva ciutat: el Prat de Llobregat.
Els dibuixos són de Montse Mayol, artista pratenca.
El guió i el text són de Marga Gómez i Jordi Ramos, historiadors pratencs.
2013.
Mides: 20 x 20 cm.
El llibre és el resultat del projecte guanyador de la Beca Jaume Codina Vilà de recerca d’història local, edició 2013. El treball se situa en un període de formació del territori del Prat i de l’inici del seu poblament, període que no comptava fins ara amb un estudi monogràfic.
2016. 210 pàg.
Mides: 15 x 21 cm.
La vida associativa i les organitzacions pageses del Prat de Llobregat (1975-2015) és el resultat de la recerca guanyadora de la Beca Jaume Codina de Recerca d’Història Local 2015.
El treball s’ha basat en la consulta de fons documentals diverses, i en entrevistes orals a diferents agents implicats i relacionats amb el món agrícola. El resultat és un estudi que pretén explicar les diferents entitats a través de les quals s’ha organitzat la pagesia pratenca. El primer terç del segle XX el Prat de Llobregat fou un dels municipis catalans amb més producció agrària. La Guerra Civil espanyola i la llarga postguerra en feren disminuir les quotes de producció, que no remuntaren fins a la dècada del 1950. La ràpida expansió urbana i industrial que visqué el Prat des de finals de la dècada del 1960, però, transformà radicalment el paisatge.
Els diferents grups socials, vinculats amb la pagesia, s’han organitzat de diferent manera al llarg d’aquest extens període, per tal d’adaptar-se a les diferents conjuntures.
Descàrrega dels llibres
La vida associativa i les organitzacions pageses al Prat de Llobregat (1975-2015)
A l'ombra de Barchinona. Antecedents i gènesi de la societat feudal a l'entorn del Delta del Llobregat (segles VI-XI)