Esteu aquí

La convocatòria de projectes artístics /Unzip 2024, germina

Pràctiques de creació artística aterrades a la ciutat del Prat

dijous, 20 juny, 2024 - 11:30

La convocatòria de projectes artístics /Unzip 24 recolza la realització de projectes de creació contemporània, idees transformadores que estableixen relacions amb elements i agents del territori.

Enguany s’emmarca en la biennal d’art contemporani Manifesta 15 Barcelona Metropolitana, que aborda temàtiques relacionades amb les urgències socioecològiques i reptes de futur de la nostra societat. Els objectius d’aquesta edició han dotat d’una temàtica comuna els projectes que s’impulsen des dels diferents eixos d’acció o ‘clústers’. Al Baix Llobregat, “Equilibrant conflictes” proposa abordar el dilema entre la sostenibilitat mediambiental i el creixement econòmic.

Projectes que aborden qüestions socials, mediambientals i culturals

La convocatòria presenta sis modalitats a través de les que reflexionar sobre la confluència entre cultura, medi ambient i sostenibilitat.

Fotografia i societat, “El guardián del tiempo”

El projecte fotogràfic de l'artista Sergio Blanco pretén mostrar el valor d’aquells espais que han format part de la nostra vida, racons personals que es mantenen al llarg del temps i teixeixen records compartits; tot visibilitzant les tensions entre els espais urbans industrials i les zones naturals del Baix Llobregat.

Art al barri, “Càpsules del temps”

L’artista Rosa Lendínez proposa obrir un espai de laboratori i d'investigació artística col·lectiva en el que abordar diferents qüestions relacionades amb l’acte de deixar un missatge per a la posteritat, tot reflexionant sobre la potencialitat dels objectes i els materials.

Audiovisual comunitari, “Els meows veïns”

Impulsat per David Tejedor i Xavi Esteban, posa el focus en les colònies de gats del Prat. El projecte té com a objectiu desplegar un relat descentralitzat fora dels paràmetres antropocentristes, explorant les interaccions entre els gats, els humans i l’entorn que habiten.

Música i territori, “Dispositiu de cançó protesta experimental”

El creador Ivó Valdivielso vol desenvolupar un projecte popular i de reivindicació social, combinant dues aproximacions aparentment oposades però altament complementàries (allò cultural envers allò científic) per donar vida a una nova cançó protesta nascuda de la fusió de processos creatius contemporanis i de la innovació tecnològica.

Art i educació, “Taules”

Projecte de mediació d'Auri Alós que obre la porta de la cuina per col·lectivitzar les possibilitats de recerca a partir de l'aliment. Posa l'atenció en l’espai de la cuina com un lloc per a la cura i la mediació de processos artístics.

Exposició, “El Palomar”

A partir de l'enderroc d'un edifici abandonat prop del Centre d'Art Torre Muntadas, l'artista Santiago Sepúlveda utilitza la fotografia i l'edició impresa per obrir a debat com l'urbanisme condiciona les interaccions entre espècies, enfocant-se especialment en els coloms que solien habitar espais ara desapareguts.

Processos de selecció com espais d’intercanvi

Des del programa /Unzip Arts Visuals es considera el procés de selecció un moment clau que s'obre a discussió per donar sentit al treball que després s'haurà d’anar desenvolupant amb artistes i agents diversos al llarg dels mesos. Tot i la dificultat que planteja prioritzar projectes, planteja situacions d'intercanvi i aprenentatge estimulants per pensar en profunditat sobre temes i modes de fer tant dels projectes presentats com de la convocatòria en sí. Amb tot, esdevenen entorns de valoració i presa de decisions conjunta que fan més diversa i accessible la convocatòria i propicien un equilibri entre la recerca artística i el desenvolupament comunitari.

Els projectes d'aquesta edició han estat valorats per una comissió de selecció formada per figures tècniques representants dels centres culturals que articulen el programa municipal d’arts visuals /Unzip, i per professionals independents del món de l'art contemporani amb criteri i reconeixement contrastat per atendre la diversitat de modalitats. En aquesta ocasió, el jurat independent ha estat format per Cloe Masotta, crítica i docent de cinema i art contemporani, curadora i mediadora cultural; Violeta Ospina, artista, educadora i impulsora de projectes col·laboratius d'arts vives i escolta política; i David Yubraham Sánchez, sociòleg, mediador, facilitador de processos educatius i gestor cultural.

A la modalitat “Exposició” els projectes presentats participen al laboratori de creació “LAIKA" que implica un procés de treball conjunt en el que les mateixes persones participants seleccionen el projecte guanyador.

Les diferents propostes de creació obriran els seus processos de treball al festival Indisicplinats

Els projectes presentaran part dels seus processos artístics en el marc del festival de creació Indisicplinats que celebrarà la seva tercera edició del 13 al 17 de novembre.

Una oportunitat única de descobrir propostes de creació lliure i desbordant que explora el coneixement i l’experiència que tenim del nostre entorn i ens convida a observar, vivenciar i reflexionar de quina manera hi participem.

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 27 juny, 2024 - 10:00

L’illa de la lectura es consolida com a proposta de lectura i escriptura per a infants i joves a la Biblioteca Antonio Martín

Activitat emmarcada dins de l’Oferta Formativa cultural de cada temporada
centric_musical_kinky boots

dimecres, 26 juny, 2024 - 20:00

El cicle "Viu l’òpera!" del Cèntric s’acomiada fins la propera temporada

Es tracta d’una de les propostes més veteranes del Cèntric, que segueix...
Font NED

dijous, 20 juny, 2024 - 14:45

“Antes todo esto eran campos”, el nou espectacle de La Nit en Dansa 2024

El projecte de La Nit en Dansa, promogut pel Centre Cívic Jardins de la Pau i iniciat el passat 17 d'abril, es troba ar...