La ficció no és el contrari de la mentida

Eix Literatura. Coordina Rosa Ribas

La ficció és invenció, no és verificable, per tant, no pot ser el contrari de la veritat.

Els autors ficció han signat un pacte amb els lectors, gràcies al qual els lectors deixen en suspens la seva incredulitat i fan veure que es creuen la història que estan llegint.

Però el pacte entre l’autor i el lector és diferent si es tracta de relats de no ficció. Quina és, la relació entre la veritat i la literatura de no ficció?

La ficció com a instrument que permet a l’autor parlar de les coses que realment l’importen, com a territori de llibertat, com a màscara darrera de la qual l’esceiptor s’amaga amb la secreta intenció de que el trobin.  “La literatura menteix per buscar la veritat”, afirma Carlos Zanón. Quina és aquesta veritat de la literatura?

Web https://www.carloszanon.com/

Dimarts, 28 de novembre a les 19 h. Més informació aquí  

Escoltem l'audio de la sessió aquí 

S’ha reflexionat molt en els darrers anys sobre l’auge de la autoficció. Qui és aquest “jo” que ens parla a la literatura? De què ens parla? Perquè ens apel·la? Sergio del Molino parteix en algunes de les seves obres del seu dolor personal, per la pèrdua, per la malaltia per explorar el nostre dolor i les nostres pèrdues.

Facebook - Twitter 

Dimarts, 23 de gener a les 19 h. Més informació aquí  

Escoltem l'àudio de la sessió aquí 

“El 20 de desembre de 2015 em vaig convertir en mare i vaig embogir.” Així arrenca Història del vertebrats, l’obra on Mar García Puig parteix de la seva experiència personal per oferir una gran reflexió sobre els relats científics, religiosos i polítics que durant segles han conformat la nostra imatge sobre la maternitat, les malalties mentals i el cos de les dones.

Instagram - Twitter 

Dimarts, 20 de febrer a les 19 h. Més informació aquí  

Escoltem l'àudio de la sessió aquí 

Tots creem no un, sinó diferents personatges de nosaltres mateixos. Tots som impostors de nosaltres mateixos. Javier Cercas, que afirma que “escriure consisteix  en fabricar-se una identitat”,  ho ha explorat en la seva literatura no tan sols abordant les històries de notoris impostors, sinó convertint-se ell mateix en personatge d’algunes de les seves obres, traspassant les fronteres entre la ficció i la narrativa de no ficció.

Facebook 

Dimarts, 5 de març a les 19 h. Més informació aquí  

Escoltem d'àudio de la sessió aquí