Esteu aquí

El projecte SORELL (Sostenibilitat i Reutilització de Llibres) marca la fi de curs de l’activitat de les AFA

Un any més, les famílies han exercit un paper dinamitzador que s’ha concretat en iniciatives estimulants

dilluns, 22 juliol, 2024 - 11:45

L’execució del projecte SORELL (Sostenibilitat i Reutilització de Llibres) culmina un curs intens d’activitat de les AFA de les escoles de la ciutat. Novament, han adquirit un paper protagonista en la comunitat educativa, tal com demostren les nombroses accions que han dut a terme durant l’any. En aquest sentit, l’Ajuntament, per tal de posar en valor i promoure la participació de les famílies i l’alumnat dels centres com a garantia de millora i de qualitat educativa, manté una subvenció específica a les AFA de 37.450€ i el suport i l’assessorament municipal als projectes.

Consum racional i estalvi de recursos

Actualment, les AFA estan bolcades amb el projecte SORELL, una iniciativa de ciutat que té per objectiu promoure un consum més racional i sostenible, afavorint l’estalvi de recursos, el reciclatge i la reutilització de materials en els centres educatius. L’impacte anual de la iniciativa és més que notable. Compta amb l’adhesió de més d’un 80% dels centres i de 5.000 alumnes d’entre 3r de Primària i 4t d’ESO. Així mateix, gràcies al projecte, s’adequen 28.000 libres per ser reutilitzats, fet que suposa un estalvi de 20.000 quilograms de paper i un abaratiment de la tornada a l’escola per a les famílies de gairebé un 85%. Es tracta, a més, d’un projecte comunitari que compta amb la implicació de famílies, professorat, administració i alumnat, que, fins i tot, hi participa a través del servei comunitari, com en el cas de l’Institut Salvador Dalí.

Per la qualitat de l’educació

En el marc de la seva activitat, les AFA organitzen serveis bàsics per a l’educació, com ara l’acollida matinal o el menjador escolar. A la nostra ciutat, la seva missió va més enllà, ja que s’organitzen comissions específiques per realitzar activitats que complementen el projecte educatiu de cada centre.

Les famílies han estat impulsores de la creació de comissions per avançar en la igualtat de gènere. És mixta cada cop més sovint, amb la participació de docents i famílies. Igualment, les AFA contribueixen a l’impuls de la lectura a través d’activitats i projectes, que suposen, per exemple, l’obertura de les biblioteques escolars fora de l’horari lectiu. Així mateix, organitzen activitats per fomentar l’aprenentatge d’idiomes o d’altres àrees de coneixement com la ciència i la tecnologia.

Activitat extraescolar

L’activitat extraescolar esdevé un eix bàsic de la tasca de les AFA. Més de 2.000 infants realitzen durant el curs activitat esportiva, cultural o cientificotecnològica a les escoles i instituts. Les evidències educatives destaquen el gran valor que tenen les activitats, ja que promouen múltiples valors i hàbits de vida saludables i garanteixen l’accés de tots els infants al dret a l’activitat de lleure, atès que totes les AFA estan adherides al programa d’ajuts municipal per a la realització d’extraescolars.  Algunes AFA, a més, organitzen de manera conjunta casals d’estiu o colònies dins del programa d’estiu de ciutat que despleguen l’Ajuntament i les entitats.

Participació a la ciutat

Un altre  objectiu compartit per la majoria de les AFA és promoure activitats de relació i cohesió, que se solen tirar endavant en el marc d’esdeveniments culturals tradicionals com el Carnaval o Sant Jordi. Igualment, les AFA impulsen el Mercat d’Intercanvi de Joguines, que ja ha arribat a la desena edició, i estan presents en la Mostra d’Entitats.

Així mateix, han esdevingut un agent actiu i col·laborador en els espais estables de participació, com ara els Consells Escolars de Centre, el Consell d’Educació Municipal, la Comissió de Garanties d’Admissió o el Pla Local d’Infància i Adolescència

 

Compartir

Noticies relacionades

dimecres, 17 juliol, 2024 - 08:15

Més d’un miler d’estudiants participen en els tallers del Servei Local d’Ocupació

La iniciativa vol acompanyar i apropar els i les joves al món laboral

dimarts, 9 juliol, 2024 - 12:30

3.500 infants i joves participen en casals i colònies d’estiu al Prat

El dia 25 de juny van començar els casals i colònies d’estiu per a infants i joves del Prat, amb una àmplia oferta...

dilluns, 8 juliol, 2024 - 14:00

La desfilada per commemorar el dia de l’Alliberament LGTBI omple de colors els carrers del Prat

La comunitat educativa i el teixit associatiu de la ciutat, claus de l’èxit...