Esteu aquí

L’Ajuntament segueix impulsant la modernització de la xarxa d’aigua potable amb un nou projecte de renovació de canonades

El plenari aprova una modificació pressupostària que incrementarà en 7.000 hores el suport anual a la població amb dependència mitjançant el SAD

Ple municipal setembre 2024

dimecres, 25 setembre, 2024 - 21:15

El Prat fa una nova aposta per seguir modernitzant la seva xarxa d’abastament d’aigua potable amb la renovació de les canonades a set punts del municipi, projectant una política d’inversions que ha convertit la ciutat en una de les de tot Catalunya que menys aigua perd en aquesta xarxa. El projecte, amb un pressupost de gairebé 1 milió d’euros, ha estat aprovat avui dimecres en el plenari municipal del mes de setembre, que ha tingut lloc a la Casa de la Vila. En la mateixa sessió, s’ha donat llum verda, entre d’altres, a una modificació pressupostària que permetrà oferir més hores de suport a les persones dependents de la ciutat i a una modificació del planejament urbanístic que possibilita entrar en una nova fase del desenvolupament del futur barri de la Seda i la Paperera.

L’empresa municipal Aigües del Prat disposarà de 966.259,08 euros de pressupost per executar el projecte de substitució de les actuals canonades de fibrociment per unes de polietilè a l’entorn del CEM Sagnier; a l’avinguda Onze de Setembre; a la zona de la Rambla d’Anselm Clavé i la plaça d’Espanya; al carrer Jaume Casanovas; a la zona del carrers Rosa Ribas Parellada amb el carrer Ramon Llull; a la zona del carrer Lleida amb el carrer Ribes de Freser; i al carrer Enric Morera. Amb aquesta modernització, el consistori vol consolidar el bon el rendiment de la xarxa d’abastament d’aigua potable, que el 2023 va assolir la xifra rècord del 90 per cent, amb què el municipi es va convertir en un referent d’aprofitament en un context de greu de sequera a Catalunya. Ja en aquell context, el consistori va destacar que era important mantenir aquest esforç inversor sempre, que es rebel·la com estratègic en temps d’escassedat d’aigua.

Aquestes noves actuacions de manteniment comptaran amb un finançament important per part de l’Agència Catalana de l’Aigua i de la Diputació de Barcelona, gràcies als projectes que Aigües del Prat va presentar a diferents línies de subvencions. El Ple ha autoritzat avui que la despesa es faci entre 2024 i 2025, d’acord amb el calendari previst d’execució dels treballs.

Canvi d’etapa en el desenvolupament del barri de la Seda i la Paperera

La sessió de setembre de 2024 també servirà per tancar el llarg capítol de la revisió del planejament urbanístic del futur barri de la Seda i la Paperera, concebut per esdevenir un referent en termes de transició energètica i habitatge assequible. El recorregut que ha finalitzat avui va començar el 2020 amb l’aprovació per part del Ple de la primera modificació del Pla general metropolità en l’àmbit estació-Seda-Paperera, a la qual va seguir l’aprovació d’una segona modificació el 2022.

Després de la resolució de diverses al·legacions i la incorporació de diferents aportacions, el març d’aquest 2024 l’Ajuntament va sol·licitar-ne l’aprovació definitiva al Departament de Territori. Amb els informes favorables d’aquest, la Comissió de Territori de Catalunya va aprovar definitivament la modificació del planejament, condicionada, però, a la incorporació en el pla de l’extensió en el subsol de l’estació de metro que ja està construïda a la zona.

Avui, el Plenari ha verificat el text refós de la Modificació amb aquests canvis no substancials i s’obre així una nova etapa per al projecte. Aquesta estarà marcada per l’inici dels treballs urbanístics en el terreny i pel concurs d’idees per al disseny d’una gran pèrgola fotovoltaica sobre la C-34 que està cridada a convertir-se en un element icònic del futur barri gràcies a la seva doble funció d’autoabastiment d’energia neta i d’aïllament acústic del soroll del trànsit per al veïnat.

El pla urbanístic de l’àmbit Estació-Seda-Paperera va un pas més enllà respecte al model de ciutat basat en l’equilibri territorial que s’ha impulsat al Prat durant les darreres dècades amb la vocació d’esdevenir un barri pioner en molts àmbits que doni resposta a alguns dels grans reptes socials i ambientals actuals. Així, a més de promoure-s’hi l’autoconsum energètic i la mobilitat sostenible, s’hi combinaran grans zones verdes amb espais destinats a equipaments i serveis públics, i prop de la meitat dels habitatges que s’hi construeixin seran protegits.

Més suport a la dependència

A la sessió plenària d’avui, s’ha donat el vistiplau a algunes modificacions del pressupost vigent, entre les quals destaca un augment de la despesa de 154.000 euros destinat a la prestació del Servei d’Atenció Domiciliària per a la població dependent de la ciutat, dels quals la Generalitat cobrirà dues terceres parts. Aquesta mesura suposarà un increment de més de 7.000 hores a l’any dels serveis que presta aquest recurs municipal que té com a objectiu promoure una millor qualitat de vida de les persones i potenciar-ne l'autonomia.

L’Ajuntament, des de 2020, presta directament aquest servei, mitjançant un encàrrec de gestió a la Fundació S21, entitat pública integrant del Consorci de Salut i d’Atenció Social de Catalunya. D’aquesta manera, en treure el SAD del mercat lucratiu, garanteix que tots els recursos que s’hi inverteixen es destinen a tenir cura de les persones. 

66.303 habitants

Per últim, cal destacar del Plenari d’avui que s’hi ha aprovat la revisió del padró municipal, que constata que la ciutat ha assolit una xifra històrica de població, amb 66.303 habitants -33.832 dones i 32.471 homes-, després de molts anys de situar-se al voltant dels 65.000.   

Compartir