Projecte BioPrat

Bones pràctiques 2024

Una papallona safranera de l'alfals.

L'Àrea d'Acció Ambiental de l'Ajuntament del Prat impulsa BioPrat, un projecte de ciència ciutadana iniciat el 2018 per catalogar la biodiversitat local. Mitjançant la plataforma MINKA, els ciutadans aporten observacions de flora i fauna, que són validades per experts, contribuint a crear un inventari de biodiversitat. El projecte fomenta la participació comunitària i l'educació ambiental, amb més de 16.500 observacions registrades fins avui.

  • Títol de la pràctica

Projecte BioPrat

  • Àrea o empresa municipal que presenta l'actuació

Àrea d’Acció Ambiental i Serveis Urbans de l’Ajuntament del Prat de Llobregat

 

  • Resum de la pràctica (explicar els continguts bàsics de l'experiència: objectius, resultats, impactes, principals accions realitzades) .

 

BioPrat és un projecte de ciència ciutadana creat l’any 2018 amb el que es pretén catalogar la biodiversitat (fauna i flora) del municipi del Prat de Llobregat mitjançant l’aportació voluntària a una plataforma online d’observacions amb imatges de flora i fauna per part dels col·laboradors. L’incentiu és que els especialistes de la plataforma classifiquen les observacions pujades i permeten que els participants coneguin què estan veient com a recompensa.

 

A més, s’ha ampliat la participació als grups escolars que visiten els espais naturals del municipi per incrementar les dades introduïdes en el projecte, per fomentar amb la seva participació la descoberta dels valors naturals del seu territori i, conseqüentment, per despertar una estima cap a ells.

 

Avui dia el projecte compta amb un total de més de 16.500 observacions, corresponents a 1364 espècies vegetals i animals diferents. En quant a la participació, hi ha 92 observadors registrats que participen en la introducció de dades i 51 identificadors que són col·laboradors que donen suport a la validació d’aquestes dades, classificant les espècies que s’introdueixen.

 

L’objectiu d’aquest projecte és doble: per una banda aconseguir un inventari de la fauna i flora del municipi, una informació d’interès que permet fer valoracions de l’estat de salut global del nostre entorn i també ofereix la possibilitat de realitzar catalogacions parcials de diferents espais del nostre territori. Per altra banda permet programar activitats de difusió sobre la biodiversitat local adreçades a la ciutadania i als centres escolars, generant una col·lectivitat més conscient, coneixedora i implicada en la conservació de la biodiversitat local.

 

  • Elements d’innovació

El projecte BioPrat es crea al 2018 dins la plataforma Natusfera, creada pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals de la UAB, l’Institut de Ciències del Mar del CSIC i el Sistema Global d’Informació sobre la Biodiversitat (GBIF), que consta d’un portal web i una aplicació de mòbil, desenvolupats a partir de la plataforma nord-americana de codi obert iNaturalist.

El 28 d’abril de 2022 el projecte BioPrat passa a vincular-se a MINKA, una nova plataforma també desenvolupada per grups d’investigació com EMBIMOS i l’Institut de Ciències del Mar integrats en el CSIC a partir d’iNaturalist, també amb un portal web i una aplicació mòbil i amb més funcions per al tractament de les dades. Totes les observacions recollides i validades en aquesta plataforma passen a formar part del banc de dades d’organitzacions científiques com el Sistema Global d’Informació sobre la Biodiversitat (GBIF).

 

MINKA permet als usuaris recopilar i emmagatzemar dades, alhora que facilita la seva publicació perquè els investigadors i gestors puguin accedir-hi. Un procés de validació col·laboratiu en el que participen experts garanteix la precisió i fiabilitat de les observacions. La plataforma empodera els ciutadans, tanca l'escletxa entre l'experiència científica i el públic, i promou la participació de la comunitat i l'intercanvi de coneixements.

 

En donar suport als ODS, contribueix a les prioritats globals per a la sostenibilitat ambiental i ajuda a monitorar el progrés cap a objectius específics. Els avantatges inclouen accessibilitat, escalabilitat, participació comunitària i impacte a llarg termini. Introdueix un enfocament nou per a la ciència ciutadana, que combina interfícies fàcils d'utilitzar, validació col·laborativa i una eina de visualització per recolzar debats basats en evidència.

 

En general, la plataforma és important per democratitzar el monitoreig ambiental, fomentar la comprensió de la biodiversitat i els patrons ambientals i l'impacte humà, i permetre la presa de decisions basades en evidència i estratègies de sostenibilitat per un futur més viable.

 

MINKA es destaca com una de las plataformes pioneres que adopta un enfocament participatiu per la recopilació de dades pels Objectius de Desenvolupament Sostenible a través d'una plataforma oberta.

Avui dia, BioPrat és un dels projectes líders en observacions i en participació entre tots els que estan actius a la plataforma MINKA.

 

  • Durada de la pràctica

Data inici: Maig 2018

Data finalització: (dia/mes/any) : Indefinida

  • Persona o persones de contacte (nom i cognoms, mail, telèfon o extensió)

Cristina Roca rocaj@elprat.cat , ext 5224/ Pau Esteban, esteban@elprat.cat, ext 5214

  • Context i motivacions (El problema a resoldre, els antecedents, la situació prèvia de la iniciativa...)

 

El projecte neix a partir de les determinacions de l’Estratègia Local per a la Conservació de la Biodiversitat del Prat aprovada pel Ple municipal del 5 de maig del 2004, que en el seu Objectiu general 5 proposa completar, actualitzar i difondre la informació disponible sobre la biodiversitat del municipi.

 

Per a aquesta catalogació de la biodiversitat, a banda dels estudis concrets sobre diferents grups taxonòmics al Prat encarregats a determinats especialistes, la ciència ciutadana ha esdevingut una eina molt potent que cal utilitzar.

 

  •  Quins són els Objectius de la pràctica? (objectius principals i secundaris)

 

Principals: Catalogar la biodiversitat del municipi del Prat de Llobregat a partir del registre de totes les observacions de fauna i flora realitzades pels col·laboradors del projecte en els espais naturals, espais periurbans i nucli urbà.

 

Secundaris: Aconseguir la col·laboració de la ciutadania i els escolars per ampliar el banc de dades de biodiversidad i alhora afavorir que aquests col·lectius, no només els experts, coneguin els valors naturals del nostre territori a partir d’activitats d’educació i conscienciació ambiental.

 

 

Quin tipus de diagnosi es va realitzar (interna, externa, mixta) i nom i tipus d'entitat que ha realitzat el diagnòstic (consell de participació, estudi consultora, equip de treball municipal, etc.)

 

  • Indiqueu la població objectiu

 

Tècnics i investigadorsque puguin fer servir les dades en les seves recerques i en tasques de gestió.

Ciutadania en general i grups escolars implicats en activitats de coneixement del territori i dels seus valors naturals.

 

  • La pràctica, està vinculada amb altres programes o actuacions? (descrigui la relació. Ex: està vinculada a un pla general)

 

El projecte BioPrat està vinculat, com s’ha dit, a l’Estratègia Local per a la Conservació de la Biodiversitat del Prat.

 

A més, el projecte està lligat als programes d’educació ambiental municipals, que l’utilitzen com a instrument per a la descoberta de la biodiversitat. Els materials de divulgació que es produeixen a partir del projecte també son instruments per a la divulgació ambiental.

 

Per tant, es un projecte vinculat als àmbits de gestió i conservació de la biodiversitat així com de l’educació ambiental.

 

  • Fases i principals línies d'actuació (Breu història. Descripció de les principals actuacions realitzades a les diferents etapes en les que s'ha desenvolupat l'experiència.)

 

-Creació del projecte BioPrat el 2018 desprès de conèixer el funcionament i aplicacions dels projectes demostratius de BioMarató coordinats pel CSIC.

-Alimentació de la base de dades del projecte, aleshores dins de la plataforma Natusfera, amb observacions d’interès recollides des de l’any 2007.

-Actualització regular de la base de dades amb les observacions recollides pels propi personal de l’àrea d’Acció Ambiental i els ciutadans participants. Activitats de difusió del projecte.

-A finals del 2022 traspàs del banc de dades del projecte a una nova plataforma, MINKA, i continuació de la seva alimentació regular.

 

  • Llistat d'actors que han intervingut (completi el següent quadre amb les següents preguntes)

-Qui o quins han intervingut? (nom i tipus dels principals actors).

-En quina fase del procés han intervingut? (Diagnòstic, Implementació, Control)

-Quin tipus d'intervenció han tingut? (impulsor, finançador, etc.).

 

*Veure cronograma a peu de pàgina.

 

 

-Pot explicar les característiques generals del finançament:

La feina s’ha executat per part de l’equip tècnic de l’Àrea d’Acció Ambiental i Serveis Urbans

  • Quins han estats els recursos humans utilitzats (total de persones contractades, funcionaris, voluntaris que han intervingut i activitats realitzades)

Personal de l’Àrea d’Acció Ambiental.

 

  • Altres recursos utilitzats (Instal·lacions, eines, maquinària, etc., que s'han emprat a la pràctica)

 

Plataformes Natusfera i Minka i ordinadors municipals

 

  • S’ha realitzat amb metodologia participativa? Quina? En quines fases?

 

  • Comunicació realitzada (interna i externa)

Mitjans de comunicació municipals i xarxes socials

 

  • Quins són els principals productes de l'experiència?  Els productes són els assoliments concrets que s'han aconseguit amb la implementació de la pràctica. Per exemple, una pràctica ambiental pot haver produït una reforma en la normativa, o la creació d'una nova entitat, o una modificació en els procediments, o noves instal·lacions o equipaments, etc. (cal no confondre-ho amb impactes)

 

En el moment de redactar aquesta fitxa, el projecte conté informació de 16.498 observacions amb un registre de 1364 espècies diferents. Aquesta informació permet contribuir a la valoració de l’estat de la biodiversitat del nostre municipi. A més, amb el tractament de les dades es poden obtenir resultats més concrets com ara conèixer la distribució d’una espècie particular; identificar els punts del territori amb major diversitat i, per tant, potser amb requeriments especials per a la seva conservació o bé, la informació continguda en el projecte pot servir com inventari per a la creació de recursos didàctics per donar a conèixer la biodiversitat del territori, com ara fitxes identificatives de grups diversos de fauna i flora.

 

 

  • Quina documentació ha produït la pràctica? (ex: informe, conveni, memòria, diagnosi, pla, etc.)

 

La informació recollida dins del projecte pot ser útil per a la creació de plans de gestió, documents d’avaluació d’impacte ambiental, propostes de millora de determinats espais, entre d’altres de similars.

Alhora que permet la producció de recursos amb aplicació en l’àmbit de l’educació ambiental.

 

  • Ha rebut algun reconeixement (Premis, mencions, estudis i investigacions d'altres institucions, presentacions a congressos, etc.)

 

Sense reconeixements.

 

  • Quins impactes ha tingut la experiència? Els impactes són els beneficis o efectes que ha tingut la implementació de la pràctica sobre un col·lectiu, una activitat o un territori determinat. Per exemple, l'aplicació d'una normativa sobre aigües ha fet disminuir un 10% el consum d'aigua d'ús domiciliari.

Avui dia, BioPrat és un dels projectes líders en observacions i en participació entre tots els que estan actius a la plataforma MINKA.
  

 

Projecte BioPrat

Media Root

Acollida i millora de l’ocupabilitat de persones migrades en situació de vulnerabilitat

ACOL facilita la regularització i inserció laboral de persones migrades.

Acte de cloenda de les activitats d’educació per a una mobilitat segura

Reduir accidents associats a l'ús del telèfon mòbil i patinets elèctrics.

Atenció integrada social i sanitària

Millorar la qualitat de vida de persones amb complexitat social i sanitària.

elprat.ràdio+, l’espai pòdcast del Prat

El projecte adapta la ràdio pública als nous hàbits de consum amb una oferta de pòdcasts a la carta.