dilluns, 11 novembre, 2024 - 14:15
El secret més ben guardat de la Fira Avícola del Prat s’ha desvetllat aquest matí, quan l’artista visual Maite Travé ha presentat la imatge del cartell d’aquesta 51a edició, de la qual és autora. Ho ha fet en un acte oficial als Jardins del Centre d’Art Torre Muntadas, acompanyada de representants dels grups municipals i de les entitats que fan possible cada any aquesta festa ciutadana al voltant del Pota Blava, així com d’alguns autors de cartells d’edicions anteriors. Les plomes de l’au, agrupades en formes diferents i de diversos colors, són el fil conductor de les tres versions de l’obra, que tenen un caràcter més conceptual que les d’anys anteriors.
Seguint amb l’aposta de l’Ajuntament pel talent arrelat a la ciutat, l’autora del cartell de la Fira Avícola és pratenca, professora de l’Escola d’Arts Visuals del Prat i ha participat anteriorment en l’elaboració de cartelleria local, com la que ha servit per anunciar actes com la Trobada de les Dones o campanyes pel 8-M o el Dia per l’Eliminació de la Violència envers les Dones. “Ens va sorprendre ja llavors amb una mirada diferent i innovadora”, ha destacat de l’alcalde, Lluís Mijoler Martínez, dels encàrrecs anteriors que el consistori havia fet a l’artista visual. Ha volgut assenyalar també que amb la seva obra Travé explora la dimensió terapèutica i màgica de l’art i, ha avançat, “molt d’això es pot palpar en aquest cartell”.
L’alcalde, junt amb la tinenta d’Alcaldia de l’Àrea de Benestar, Polítiques d’Igualtat i Ciutadania, Marisol Rojas, i el tinent d’alcaldia de l’Àrea d’Acció Ambiental i Serveis Urbans i regidor de Promoció de la Ciutat, Agricultura i Ramaderia, Quim Bartolomé han estat els encarregats de descobrir la col·lecció de tres imatges -la principal de la fira, la del Pavelló Gastronòmic i la de la Mostra d’Entitats. Totes tres tenen com a protagonistes les plomes de la icònica au a la qual es ret homenatge en aquesta concorreguda festa, que enguany se celebrarà els dies 29 i 30 de novembre i 1 de desembre a la Granja de la Ricarda. “He treballat amb la idea del Pota Blava com a animal tòtem, fent referència a les pràctiques i accions que es fan a la ciutat i que posen aquest animal en un lloc molt valuós per a la ciutadania”, ha explicat Travé, que ha recordat que “fins i tot, la societat assumeix característiques i elements identitaris del gall. Per això, diem ‘som potablaves’”.
L’autora ha exposat com, mitjançant un procés de depuració, ha arribat a una imatge que condensa l’essència conceptual i simbòlica. Les plomes, ha dit, són l’emblema que al·ludeix al gall i que aporten al cartell la part mística i espiritual. Ha detallat les connotacions d’aquestes com a missatgeres, ja que “les aus simbolitzen la connexió entre les divinitats i el món terrenal”. En el cartell principal Travé ha escollit col·locar-hi una corona elaborada amb el plomall de tonalitats pissarra i marró característiques del Pota Blava, perquè “el cercle és símbol de la infinitat, del fet que tot torna a començar, com el cant del gall, que ens anuncia l’inici d’un nou dia”. En canvi, ha optat per les plomes blanques, més habituals en les gallines, i la forma triangular pròpia de l’alquímia per a la imatge que anuncia el Pavelló Gastronòmic i plomes grogues de pollet que dibuixen un quadrat per fer al·lusió a les bases, als fonaments, que representa el teixit associatiu per a una ciutat per a la imatge que anuncia la Mostra d’Entitats.
dilluns, 11 novembre, 2024 - 09:30
divendres, 8 novembre, 2024 - 15:00
divendres, 8 novembre, 2024 - 12:00