Saps quin residu va a cada contenidor?

La recollida selectiva a la ciutat

Al Prat, comptem amb 5 contenidors que estan agrupats en les illes ecològiques. Podem separar així centenars de residus que ens ajudaran a que els altres no es contaminin i que, per tant, puguin continuar el seu cicle de reciclatge habitual. A continuació, us expliquem quins residus es poden abocar a cada contenidor per resoldre els dubtes més importants.

Fem repàs!

Tipus de contenidors

Què hi va? 
Restes vegetals o de menjar: restes de carn, peix, fruita i verdura, closques d'ou, de marisc i de fruites seques, bosses d'infusions, marro de cafè, restes de plantes, rams marcits i herbes, també excrements d'animals, paper de cuina brut, tovallons de paper, taps de suro...

Què no hi va?
Líquids i olis, plàstics, paper net, vidre, pols d'escombrar, puntes de cigarreta, restes de ceràmica. 

Què se'n fa?
La fracció d'orgànica de millor qualitat s'utilitza per obtenir compost, un adob natural que es pot aplicar en l'agricultura i la jardineria. La de menys qualitat s'utilitza per generar gas que, posteriorment, es convertirà en energia elèctrica. 

Què hi va?
Envasos de vidre de totes les mides: ampolles de begudes, pots de conserves o de iogurt, pots de cosmètica o perfums...

Què no hi va?
Taps de plàstic i metàl·lics (van al contenidor groc) i taps de suro (van al marró). Tampoc miralls, vidres de portes i finestres, taules de vidre, gots o gerros trencats, bombetes o fluorescents... Tot això, a la deixalleria!

Què se'n fa?
Després de netejar el vidre i de separar-ne els materials no desitjables (taps, adhesius, etc.), es tritura i es fon per obtenir una massa homogènia que servirà per fer noves ampolles. 

Què hi va?
Envasos de plàstic, de metall, mixtos o de fusta: brics plegats, embolcalls i bosses de plàstic, tapes i taps metàl·lics, eetiquetes, aerosols (desodorants, laques i netejadors, per exemple), llaunes, paper d'alumini, safats de porexpan...

Què no hi va?
El plàstic dur (joguines, penja-robes, etc.). S'ha de llençar a la resta o dur-lo a la deixalleria. 

Què se'n fa?
Els envasos se separen segons la seva tipologia. Després, es netegen, es trituren i es fonen. Així, es converteixen en matèria primera per a la fabricació de nous envasos i d'altres productes. 

Què hi va?

Caixes, envasos de cartró PLEGATS i paper de tot tipus: diaris, revistes, sobres, llibretes sense espiral, bosses de paper, envasos de cartró per a ous, paper d'embalatge o de regal...

Què no hi va?

Tovallons de paper usats i paper de cuina brut. S'han de llençar a la matèria orgànica.

Què se'n fa?

El paper i el cartró se separen i, posteriorment, es barregen amb aigua per convertir-los en polpa de paper. Si la qualitat de la polpa és prou bona, se'n fa paper reciclat per imprimir i escriure; si no, es destina a la fabricació de caixes de cartró o paper. 

Què hi va?

Burilles, compreses, bolquers, pols d'escombrar, paper transparent, cotó fluix, bolígrafs, llapis usats, fregalls…

Què no hi va?

Tots aquells materials que es poden abocar als altres contenidors i aquells materials perillosos i molt contaminants que requereixen que es portin, directament, a la deixalleria municipal.