Campanya preinscripció telemàtica 2025-2026

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, que regula el procés de preinscripció, ha publicat la RESOLUCIÓ EDF/319/2025, de 4 de febrer, per la qual s'aproven les normes de preinscripció i matrícula d'alumnes als centres del Servei d'Educació de Catalunya i altres centres educatius, en els diversos ensenyaments sostinguts amb fons públics, per al curs 2025-2026.

La Generalitat de Catalunya ha publicat el calendari de la preinscripció per al curs 2025- 2026 d’educació infantil, primària i secundària:

  • Educació infantil (de 3 a 6 anys) i educació primària (de 6 a 12 anys): del 12 al 26 de març
  • Educació secundària obligatòria (de 12 a 16 anys): del 14 al 26 de març

El procés serà telemàtic, a través del portal de preinscripcio.gencat.cat .

També pots fer la teva sol·licitud electrònica mitjançant IdCAT mòbil, Clave, T-CAT o DNI electrònic

A través del servei OAC (tel. 935 954 414), podreu resoldre dubtes i també us poden acompanyar a fer el tràmit.

Aquelles famílies que necessitin realment acompanya­ment presencial han de contactar amb l'Oficina Municipal d’Escolarització del Prat i demanar-hi cita, trucant al 933 790 050 (extensions 5334, 5439 i 5490), a partir del 3 de març.

1. Opció d’ escola o centre educatiu.

Els centres organitzen  JORNADES DE PORTES OBERTES 

Conèixer el projecte, l’espai, els valors, les persones... que formaran part del dia a dia del teu fill/a és molt important. 

2. Conèixer les dates de tot el procés de preinscripció i matriculació. 

Coneix les dates de tot el procés de preinscripció i matriculació, així com les accions associades.

 

3. Conèixer l'oferta inicial de places de cada centre, la zona on estan localitzats  i també els instituts adscrits (secundària) a les escoles de primària.

Les escoles de la ciutat estan distribuïdes en 4 zones . Aquesta zonificació es té en compte en la preinscripció escolar només per a educació infantil i primària. Per a educació secundària obligatòria, tot l'alumnat empadronat a la ciutat tindrà la consideració de zona única amb puntuació de 30 punts. 

Consulta els instituts adscrits a les escoles de primària.

 

4.  Entén els criteris de puntuació: prioritaris i complementaris

 

5. Prepara la documentació que hauràs d'adjuntar a la sol·licitud

a)  Necessitaràs DNI, llibre de família i targeta sanitària. Hauràs de tenir fotografiada o escanejada la documentació dins del dispositiu que vagis a utilitzar per fer la teva preinscripció, d’aquesta  manera tindràs un accés més fàcil i ràpid.

b) Consulteu les dades i els codis necessaris per emplenar el formulari de tots el centres de primària i secundària del Prat de Llobregat.

També pots accedir al codi d’identificació de l’alumne a través de gencat.cat.

 

6. Tingues el calendari del procés de preinscripció a mà, és important fer un seguiment.

-Quina diferència hi ha entre la preinscripció i la matrícula?

La preinscripció és el procés per demanar plaça en un centre educatiu. La matrícula és el procés per confirmar la inscripció al centre un cop s'hi ha obtingut plaça a través d’aquest procés. Per tant, la preinscripció no és vàlida a efectes de matrícula si aquesta no es fa efectiva al centre en el termini corresponent.

 

-Quins són els terminis de presentació de sol·licituds?

La presentació de sol·licituds de preinscripció per al curs escolar 2025-2026 tindrà lloc durant aquests períodes:

  • Educació infantil de segon cicle i educació primària: del 12 al 26 de març de 2025
  • Educació secundària obligatòria: del 14 al 26 de març de 2025

 

-Qui pot informar o aclarir dubtes sobre la preinscripció i matrícula?

 

-Qui ha de sol·licitar la preinscripció?

L’alumnat que vulgui:

Ser admès per primera vegada a un centre per cursar qualsevol ensenyament sufragat amb fons públics.

  • Accedir a I3.
  • Accedir a 1r d’ESO si s’està cursant 6è curs d’educació primària en un centre sense continuïtat a l’educació secundària obligatòria (ESO).*
  • Canviar de centre.

*Els alumnes que cursen 6è curs d’educació primària en un centre que ofereix ensenyaments d’educació secundària obligatòria (ESO) només han de fer preinscripció per cursar 1r d’ESO si volen canviar de centre.

 

-Quina documentació s'ha de presentar per fer la preinscripció?

La documentació obligatòria que heu de presentar per fer la preinscripció és la següent:

Documentació identificativa:

  • Si feu la preinscripció amb el formulari amb autenticació electrònica (preinscripció.gencat.cat), no caldrà que adjunteu el vostre document d’identitat, excepte en el cas de Passaport o document d’identitat d’un país de la UE, on caldrà adjuntar la documentació prèviament digitalitzada (vegeu formulari en suport informàtic a sota). Per l’autenticació electrònica, podeu fer servir qualsevol sistema de certificació digital: T-CATDNIesistema Cl@ve o idCat Mòbil (per fer ús d’aquest darrer sistema no cal cap programari, només disposar d’un telèfon mòbil i ser major de 16 anys; aquest sistema també està disponible per estrangers amb NIE, targeta d’identitat d’estrangeria, passaport, document d’identitat d’un país de la Unió Europea o targeta de residència comunitària).
  • Si no disposeu de cap dels sistemes d’autentificació electrònica esmentats en el punt anterior, també podeu feu servir el formulari en suport informàtic (preinscripció.gencat.cat), en aquest cas, caldrà que acrediteu la identitat adjuntant el DNI, NIE, passaport o document d’identitat d’un país membre de la Unió Europea prèviament escanejat o fotografiat.

Documentació relacionada amb la filiació:

  • Certificat electrònic de la inscripció de naixement o el llibre de família o altres documents relatius a la filiació. I en el cas que l’alumne/a estigui en règim d’acollida, caldrà resolució d’acolliment del Departament de Drets Socials i Inclusió, també, en format digital

Si l’alumne/a ja està escolaritzat a Catalunya i disposa del número d’identitat del Registre d’Alumnes de Catalunya (RALC), no caldrà adjuntar aquesta documentació i les dades es recuperaran de forma automàtica. Podeu consultar el vostre número en aquest web o us n’informaran en el propi centre. L’alumnat de les Escoles Bressol i Llars d’Infants, ja pertanyen al Registre d’Alumnes (RALC) i també poden fer servir el número per recuperar les dades.

Per últim, també caldrà presentar la documentació necessària per acreditar la puntuació del barem que al·leguem (criteris prioritaris i, si s’escau, complementaris).

 

-Com heu de fer la preinscripció?

El procés de preinscripció es farà exclusivament de forma telemàtica a través d’un formulari al que trobareu a la pàgina web preinscripcio.gencat.cat. Si disposeu d’algun mitjà d’identificació digital (idCat MòbilDNI electrònicT-CATCl@ve, etc.), podeu utilitzar el formulari amb autenticació electrònica, si no haureu d’utilitzar el formulari en suport informàtic, on caldrà que adjunteu el vostre DNI o NIF prèviament escanejat o fotografiat per acreditar la vostra identitat. Si acrediteu la vostra identitat amb passaport o document d’identitat d’un país membre de la UE, caldrà que l’adjunteu escanejat o fotografiat en ambdós casos.

 

-S'ha de fer constar el número identificador de l'alumne en la preinscripció?

, és obligatori fer constar en la sol·licitud el número identificador de l’alumne en el cas que l’alumne hagi estat escolaritzat a Catalunya en una Escola Bressol, Llar d’infants o en qualsevol centre de segon cicle d’educació infantil o ensenyaments obligatoris. La direcció del centre on hagi cursat aquests ensenyaments és la responsable de facilitar el número identificador de l’alumne a les famílies. També a través d’una aplicació en línia des de la pàgina web preinscripcio.gencat.cat (en aquest cas, caldrà que disposeu d’algun sistema d’identificació digital i ser major d’edat o tutor/a legal de l’alumne/a).

No, en cas de l’alumnat que fins ara no ha estat escolaritzat a Catalunya.

 

-Quines dades s’han d’introduir a la sol·licitud de preinscripció?

Si l'alumne és nou al sistema educatiu català, no tindrà identificador i les dades personals de l'alumne s'hauran d'introduir.

En aquest cas, has d'adjuntar a la sol·licitud, escanejats o fotografiats per les dues cares, la certificació electrònica de la inscripció de naixement o el llibre de família o altres documents de filiació, i també, si és el cas, el passaport o document d'identitat d'un país membre de la Unió Europea.

Aquelles famílies que no hagin pogut aconseguir cap mètode d'identificació electrònica podran fer la sol·licitud de preinscripció en suport informàtic. A l'efecte de validar la seva identitat, cal que adjuntin, a la sol·licitud, la certificació electrònica de la inscripció de naixement o el llibre de família o altres documents de filiació, així com el document d'identificació personal dels tutors i de l'alumne, si en té.

 

 -Puc presentar més d’una sol·licitud de preinscripció?

No, la presentació de més d'una sol·licitud per accedir a ensenyaments inclosos en un mateix procediment de preinscripció comporta la INVALIDACIÓ dels drets de prioritat que puguin correspondre.

 

-Puc demanar en una mateixa sol·licitud centres adscrits i centres no adscrits?

Sí, però has de tenir en compte que, per a tots els centres de la llista que demanis a continuació d'un centre no adscrit, perdràs el dret de preferència, encara que aquests sí que estiguin adscrits al centre de procedència.

 

-Per què m’apareix marcada l’opció de plaça d’ofici quan faig la preinscripció per a 1r d’ESO?

Quan fas la sol·licitud telemàtica al primer curs d'ESO,  existeix el compromís de garantir el dret a una plaça del servei d'educació de Catalunya. Si no ha pogut accedir a cap de les opcions triades, primer en la sol·licitud o després en l'ampliació de la sol·licitud, el sistema interpreta que la sol·licitud ha de ser considerada d'ofici i així apareixerà consignat en el resguard de la teva sol·licitud, encara que no l'hagis marcat explícitament. Totes les sol·licituds del nivell tenen aquesta consideració.

 

-Com he de sol·licitar els punts i les preferències que s’atorguen tenint en compte els criteris de prioritat per a l’assignació de places?

En la sol·licitud, en l'apartat dels criteris de prioritat, has de fer constar els criteris al·legats que permetin atorgar determinades puntuacions o preferències per a l'assignació de places.

Cal adjuntar la documentació a la sol·licitud en els casos en què no està prevista la validació mitjançant una consulta interadministrativa.

Cal comprovar, al resguard de la sol·licitud, si alguna de les consultes no ha tingut el resultat esperat; en aquest cas, si encara estàs dins de termini, pots afegir la documentació a la sol·licitud ja tramitada.

 

-Com acredito la puntuació per germans?

No cal acreditar-ho. Només cal fer l’al·legació en el moment d’omplir el formulari i el propi centre s’encarregarà de fer la comprovació

 

-Es manté la puntuació obtinguda en la primera opció per a la resta d'opcions?

Sí, la puntuació és sempre la mateixa per a totes les opcions

 

-Per què és tan important el centre triat en 1a opció?

El centre triat en primera opció determina la puntuació que s’aplicarà per desempatar en les següents opcions de centre triat si s’escau. Però, també, les sol·licituds que trien el centre en primera opció tindran prioritat respecte les que ho fan en 2a opció i així successivament i amb independència de la puntuació.

En el cas de  1r d’ESO   l’adscripció dóna preferència per davant de l’opció triada i la puntuació obtinguda en la baremació

 

-Com puc saber els resultats del sorteig?

El mateix dia en què es fa el sorteig se’n publica el resultat a la pàgina web  www.elprat.cat/preinscripcio

 

-Per a què serveix el resguard?

Un cop confirmades les dades i enviat el formulari, obtens un document de resguard que cal que guardis.

El resguard també indica si hi ha alguna consulta que ha fallat i, per tant, si cal que adjuntis a la sol·licitud alguna documentació més. Per això, l'has de llegir bé abans de guardar-lo.

 

-M’he equivocat, què puc fer per modificar la sol·licitud?

Una vegada formulada la sol·licitud, la pots modificar (sempre dintre del període de presentació de sol·licituds) per modificar els criteris de prioritat o l'ordre dels centres sol·licitats.

Modificades les dades, obtens un nou resguard. En aquest cas les dades que es validen són les de la darrera modificació.

 

-Com puc fer el seguiment de l’estat de la sol·licitud?

Pots consultar la informació de la teva sol·licitud a les diverses llistes que es publiquen en línia durant el procés de preinscripció, com per exemple al web municipal, o mitjançant el web preinscripcio.gencat.cat.

 

-Què puc fer si no estic d’acord amb la puntuació de la llista de sol·licituds amb el barem provisional?

Pots presentar una reclamació. Des de la consulta individual de resultats o des del web preinscripcio.gencat.cat, trobaràs un enllaç amb un formulari on has d'explicar la divergència i adjuntar la documentació que la suporti.

 

-És possible que en un centre hi obtingui plaça alumnes procedents d’escoles no adscrites?

Durant el procés d'assignació de places, tenen preferència les sol·licituds corresponents a alumnes de les escoles adscrites al centre.

Si després d'aquest procés encara hi ha places disponibles, llavors s'assignen primer les sol·licituds que l'han demanat en primera opció i, entre aquestes, segons l'ordre de la puntuació obtinguda pels criteris generals (germans, proximitat, etc.) i, si s'escau per al desempat, el complementari.

Per tant, un cop assignades les sol·licituds d'alumnes provinents de centres adscrits, tindran preferència en l'assignació de les places disponibles alumnes que el demanen en primera opció respecte dels que ho fa en segona, i sempre ordenats d'acord amb el barem obtingut.

 

-La preferència per adscripció es manté a les llistes d'espera?

, a la llista d’espera sempre apareixeran primer les sol·licituds adscrites i després les que no tinguin el centre adscrit, amb independència de la puntuació i de l’opció en què s’ha demanat el centre

 

-Ampliació peticions

Les famílies d'I3 o 1r d'ESO (o que hagin demanat petició d’ofici) a les quals no s'hagi assignat cap  plaça demanada rebran una comunicació i podran fer ampliació  de peticions entre les vacants després de fer la primera fase d'assignació. 

En el mateix missatge electrònic, s'hi inclou un enllaç mitjançant el qual podran accedir al formulari d’ampliació, a través d'un cercador accessible des del formulari.

Aquestes peticions ampliades s'ordenaran seguint els mateixos criteris que en el procés d'assignació inicial, és a dir, basant-se en el barem i el número de desempat ja obtinguts en primera instància.

L'assignació de places disponibles es farà per rigorós ordre entre les sol·licituds d'aquesta fase.

 

-Es pot canviar de centre un cop iniciat el curs?

Un cop iniciat el curs, les sol·licituds d'admissió en el segon cicle d'educació infantil, en educació primària i en educació secundària obligatòria només s'atenen, tenint en compte les places vacants existents, en els casos següents:

  1. Alumnat no escolaritzat a Catalunya.
  2. Canvi de residència a un altre municipi o districte, en el cas de Barcelona.
  3. Conveniència de canvi de centre motivat per actes de violència de gènere o d'assetjament escolar.
  4. Canvi de centre com a conseqüència de la imposició d'una sanció disciplinària consistent en la inhabilitació definitiva per cursar estudis al centre.
  5. Inici d'una mesura d'acolliment.