Esteu aquí

El futur desviament del riu ja és visible

La futura llera del darrer tram del Llobregat, plena d'aigua de l'aqüífer, ja es dibuixa en el paisatge del delta

dimarts, 27 gener, 2004 - 10:46

El desviament, entre el pont de Mercabarna i el mar, està previst per a l'any 2006, però amb la foto que acompanya aquesta informació ja ens podem fer una idea de com serà. A l'esquerra podem veure l'actual llera del Llobregat, mentre que a la dreta es dibuixa la futura. La llera i l'entorn del riu esdevindran un gran parc fluvial, en el qual s'hauran recreat zones naturals humides on podran desenvolupar-se les espècies animals i vegetals pròpies del delta. En l'aspecte hidràulic, la nova llera (gràcies a la seva gran amplada) evitarà desbordaments incontrolats en cas de fortes riuades, ja que permetrà el desguàs al mar d'un cabal màxim de 4.000 metres cúbics per segon.

El desviament té una longitud de 3,5 quilòmetres i una amplada d'entre 100 i 200 metres. Tot i així, dos quilòmetres abans d'arribar al mar la llera es va eixamplant pel marge dret fins a un màxim de 800 metres a la desembocadura. Aquest eixamplament permet crear una zona humida natural d'unes 90 hectàrees, que en cas de fortes avingudes -per sobre dels 1.400 metres cúbics per segon- quedarà inundada de forma natural, una situació pròpia dels entorns deltaics no distorsionats per la mà de l'home. Aquesta gran zona que es pot negar està limitada per un talús o cota de terra que impedirà que les possibles inundacions afectin les zones agrícoles situades més al sud. Per tant, el tram final del Llobregat serà un gran triangle verd en el qual es reproduiran, a menor escala, els processos naturals d'un delta.

Així, al costat de la futura llera s'han construït diverses basses d'aigua que estaran plenes de canyes. A aquestes basses (de formes rectangulars), que ocupen 17 hectàrees, arribarà, a través de sifons, aigua tractada procedent de la depuradora (en la imatge, a l'esquerra de la futura llera). Les canyes, mitjançant un procés natural, n'eliminaran les darreres restes de contaminació, bàsicament nitrats i altres elements químics, i després, per gravetat, anirà a parar a una gran llacuna de nova construcció i d'una mida similar a la de la Ricarda (a la dreta de la imatge). Aquesta llacuna, anomenada de cal Tet i que vista des del cel té el perfil d'un ànec en ple vol (amb el cap al costat de la platja i la cua terra endins), té una superfície d'onze hectàrees.

En aquest "triangle verd" també es crearan arbredes de ribera als marges del nou riu (unes 24 hectàrees), s'ampliarà la zona protegida legalment en unes 50 hectàrees, s'adequarà un hàbitat d'unes 7 hectàrees per a la cria d'espècies protegides (com el corriol camanegre), es condicionarà la platja entre la desembocadura de la Ricarda i el nou riu com a platja natural protegida (ja s'hi estan fent aportacions de sorra) i es milloraran i potenciaran les actuals pinedes litorals. Tota aquesta zona podrà ser visitada pels ciutadans, mitjançant una sèrie d'itineraris marcats i d'observatoris panoràmics de fauna i flora.

(Fotografia aèria de "Paisajes Españoles", cedida per la UTE Río Llobregat).

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 10 octubre, 2024 - 13:00

Arrenca una nova edició del projecte “Cultura Emprenedora a l’Escola” (CuEmE)

Quatre escoles i 175 infants de 5è de primària de la ciutat participen en una...

dimecres, 2 octubre, 2024 - 08:30

La Ricarda Shopping

5 d'octubre de 2022 de 16:00 a 22:30 h a La Ricarda

dilluns, 30 setembre, 2024 - 18:00

Torna el QuintoTapa Pota Blava amb gastronomia i activitats per assaborir el producte local

Del 10 al 27 d'octubre, el pollastre Pota Blava serà el protagonista a 25...