Esteu aquí

Camí de la convivència

L'Ajuntament del Prat, a través de la Policia Local, aplica un programa de mediació en conflictes que pretén millorar la convivència ciutadana i que, en alguns casos, pot ser una alternativa als processos judicials.

dijous, 1 juliol, 2004 - 12:00

El darrer exemple d'aplicació amb èxit d'aquest programa s'ha fet amb un grup d'adolescents que una nit del mes de desembre passat van causar destrosses en diferents vehicles aparcats al carrer i en l'equipament municipal de Torre Muntadas. Denunciats els fets, la Policia Local els va detenir i alhora que es posava en marxa el procés judicial habitual, també va activar el programa de mediació, amb el vistiplau de la Fiscalia de Menors i el treball conjunt de tècnics de mediació de la Generalitat i de l'Ajuntament del Prat.

La llei de responsabilitat penal del menor preveu la possibilitat de substituir el procés judicial habitual per un procés de mediació, conciliació i reparació entre els infractors i les víctimes, sempre que totes les parts hi estiguin d'acord. El programa de mediació del Prat, pioner a Catalunya, serveix tant en aquests casos com en altres conflictes no judicials entre persones o col·lectius, entre si o amb l'Administració.

La mediació és positiva per a totes les parts: els infractors fan un procés de reflexió en què reconeixen els seus actes, reparen els danys causats (de diferents maneres) i es disculpen davant les víctimes, que d'aquesta manera reben un reconeixement moral i material sovint més satisfactori que el que es deriva d'un procés judicial normal. Per la seva banda, la justícia acompleix igualment la seva tasca de vetllar per la legalitat, mentre que l'Ajuntament potencia la convivència ciutadana (principal objectiu de tot aquest procés) i facilita la relació entre la ciutadania i els òrgans judicials.

En aquest cas concret, el programa de mediació va comptar amb el vistiplau de totes les parts implicades: els menors infractors, les seves famílies i les víctimes (els propietaris dels cotxes vandalitzats i l'Ajuntament com a propietari de Torre Muntadas).

Els adolescents han participat, entre els mesos de gener i juny, en un programa amb entrevistes en grup i personals, en què han fet un procés de reflexió i s'han adonat que les seves accions tenen conseqüències i que darrere de les propietats privades hi ha persones com ells. Han fet escrits de disculpa i reflexió, han aportat diners de les seves butxaques per reparar els danys i han participat activament en l'organització dels actes de cloenda de la Festa d'Educació Vial, com una experiència de col·laboració i d'implicació positiva amb la societat.

Per la seva banda, les víctimes han estat informades puntualment del procés i algunes d'elles hi han participat activament, fins i tot han establert un diàleg amb els adolescents sobre les motivacions dels seus actes. De tot plegat, la convivència al Prat n'ha sortit reforçada. Es tracta d'un petit, però molt significatiu, èxit en el camí de la convivència.

 

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15

Tornen les Sales d’Estudi en període d'exàmens

El servei complementa l’horari habitual de la biblioteca

dimarts, 17 desembre, 2024 - 13:00

Última sessió de la discoteca inclusiva de l’any 2024

El proper dissabte 21 de desembre, de 17 a 19 h, el Casal Cívic i Comunitari – Delta acollirà l’última edició de l’any de la discoteca inclusiva del Prat. ...