Esteu aquí

A la recerca de la càries

Ja fa uns quants anys que l'Ajuntament del Prat organitza, amb la col·laboració dels odontòlegs dels centres d'atenció primària, revisions bucodentals a totes les escoles de la ciutat.

dilluns, 1 novembre, 2004 - 15:30

L'any passat es van revisar gairebé 1.350 alumnes de primer, tercer i cinquè de primària. Enguany els toca el torn a les aules de primer, tercer i sisè, per on passaran odontòlegs dels ambulatoris de la ciutat entre els mesos d'octubre i de maig.

Després de cada revisió, les famílies dels alumnes reben a casa una carta on se n'indica el resultat i algunes recomanacions. A més, tots els infants que passen la revisió reben com a regal un raspall de dents.

La càries és una malaltia infecciosa que ataca les dents o els queixals, en destrueix els teixits i pot arribar a destruir-los. Per prevenir que la càries ataqui la boca, cal seguir uns consells ben senzills:

  • Raspallar-nos les dents amb pasta fluorada després de cada àpat, sobretot abans d'anar-nos-en a dormir. Cal canviar de raspall cada tres mesos i no l'hem de compartir amb ningú.
  • Glopejar una solució de fluor cada setmana o cada quinze dies, durant un minut i amb les dents ben netes.
  • Menjar pocs dolços, caramels, pastissos i refrescos amb sucre.
  • Visitar el dentista almenys un cop l'any, encara que tinguem la boca sana. Si sospitem que podem tenir càries, visitar-lo de seguida.

Incidència de càries al Prat

Segons les dades de les darreres revisions fetes a les escoles del Prat, el 70,99% dels infants de 6 anys, el 60,33% dels de 8 anys i els 65,64% dels de 10 anys estan lliures de càries. El Pla de Salut de Catalunya té com a objectiu que l'any 2010 el percentatge per tot el país sigui del 80% dels escolars de 6 anys lliures de càries i un 60% dels de 12 anys.

Aquesta campanya de prevenció a les escoles pot fer molt per assolir aquest objectiu, però on més feina es pot fer és, sens dubte, dins de les famílies. La millor manera d'aconseguir que els nens i nenes es raspallin les dents no és que els pares els ho repeteixin constantment, sinó fent-ho ells mateixos per servir-los de model.

Compartir