Esteu aquí

Les persones amb discapacitat ja tenen el seu consell municipal de participació

Aquest nou òrgan es va constituir oficialment el 25 de març, en un acte solemne celebrat al Centre Cívic Jardins de la Pau.

dimarts, 1 abril, 2003 - 02:00

El Consell Municipal de Persones amb Discapacitat és un òrgan de participació formal que agrupa persones i col·lectius que comparteixen uns mateixos interessos i problemàtiques semblants. A través del Consell, aquestes persones podran proposar a l'Ajuntament accions encaminades a solucionar o reduir els problemes que els impedeixen l'accés als béns públics i participar activament en la vida de la ciutat.

El Consell no és un òrgan vinculant ni decisori (les seves propostes no seran d'obligat compliment per part de l'Ajuntament), però sí que té una gran capacitat de promoure i generar canvis, i de fer-se escoltar. En aquest sentit és comparable a altres consells municipals ja existents, com els de medi ambient o de gent gran.

Però la constitució formal del Consell no és un inici, sinó la continuació d'un treball intens començat fa temps, en què moltes entitats i associacions han reivindicat a les administracions que aquestes persones puguin tenir (perquè tenen els mateixos drets) les mateixes oportunitats que tothom a l'hora de desenvolupar-se plenament en la nostra societat.

Al Prat hi ha unes 3.000 persones amb discapacitat. Aquestes discapacitats poden ser tant físiques (motores o orgàniques), com psíquiques (retard mental o malaltia mental) o sensorials (vista, oïda...). Aquestes persones solen tenir problemes per viure en una societat pensada per a la gent "estàndard". A mida, però, que fem la nostra ciutat més accessible (trencant les barreres físiques i socials) i adaptada a totes les persones, també desapareixen o es redueixen les seves disminucions. L'objectiu, per tant, és que aquestes persones puguin desenvolupar les mateixes activitats que tothom i portar una vida tan normal com la resta dels ciutadans i ciutadanes del Prat.

Comissions de treball

El Consell treballarà a través de comissions que no es crearan en funció de les diferents discapacitats, sinó per àmbits de treball o interès : barreres arquitectòniques, serveis (residències, centres de dia...), àmbit laboral, infantesa, noves tecnologies... Les comissions estan formades per persones que poden pertànyer o no a associacions. Les seves propostes s'eleven a la comissió permanent, i d'aquesta al plenari municipal, on es proposen els temes a l'equip de govern.

 

Tres conceptes diferents que cal tenir clars

  • Deficiència: pèrdua orgànica o psíquica, ja sigui arran d'un accident o d'una malaltia. Es pot perdre la vista, l'oïda, un membre, la memòria...
  • Discapacitat: Disfunció causada per la deficiència. No totes les deficiències causen necessàriament discapacitat. Per exemple, l'amputació d'un dit en una persona, sovint no impedeix que pugui continuar fent una activitat normal amb aquesta pèrdua.
  • Disminució: Conseqüència social d'una discapacitat. És a dir, els desavantatges que pateix una persona amb discapacitat a l'hora de viure i relacionar-se en la nostra societat. Quan desapareix el desavantatge (per exemple, una barrera arquitectònica) desapareix la disminució.

NOTA

Com participar-hi?

Qualsevol persona que vulgui formar part del Consell Municipal de Persones amb Discapacitat, només cal que truqui a l'Ajuntament (933 790 050) i demani pel Consell o pel Programa de Persones amb Discapacitat.

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15

Tornen les Sales d’Estudi en període d'exàmens

El servei complementa l’horari habitual de la biblioteca

dimarts, 17 desembre, 2024 - 13:00

Última sessió de la discoteca inclusiva de l’any 2024

El proper dissabte 21 de desembre, de 17 a 19 h, el Casal Cívic i Comunitari – Delta acollirà l’última edició de l’any de la discoteca inclusiva del Prat. ...