Esteu aquí

Arriba la grip

Els centres d'atenció primària (CAP) del Prat, en col·laboració amb l'Ajuntament, duen a terme la Campanya de Vacunació Antigripal. La novetat d'aquest any és que es recomana la vacuna a les persones més grans de 60 anys.

dissabte, 1 novembre, 2003 - 01:00

Des del dia 6 d'octubre passat, els CAP vacunen gratuïtament contra la grip les persones que ho sol·liciten. Les autoritats sanitàries recomanen que ho facin les persones més grans de 60 anys i els malalts crònics, que són els qui més poden patir la grip, i més forta.

Què és la grip?

Una infecció vírica de les vies respiratòries molt contagiosa. Sol arribar a Catalunya la segona quinzena de desembre i s'incrementa molt la primera de gener. Té un començament brusc: febre alta, dolor muscular, tos seca, mal de cap i de coll, calfreds, etc.

La vacuna

Els virus gripals canvien contínuament. Per això cal vacunar-se cada any a l'octubre o al novembre. La vacuna s'elabora a partir de virus gripals morts, per la qual cosa mai no pot provocar la malaltia, i, encara que protegeix contra la grip, no ho fa contra els refredats comuns. La vacuna pot provocar molèsties locals lleus (en el 15 % dels vacunats) i gairebé mai no provoca ni febre ni malestar. Està contraindicada en cas de malaltia aguda i si hi ha hagut al·lèrgia a una dosi anterior o a algun dels components de la vacuna.

Qui s'ha de vacunar?

Sobretot les persones incloses en grups de risc: les més grans de 60 anys, les internades en institucions, les que pateixen malalties pulmonars i cardíaques cròniques, les diabètiques, les que pateixen malalties renals, les embarassades i les immunodeprimides. També les que poden transmetre la grip a persones dels grups de risc i les que treballen en serveis comunitaris.

Què hem de fer si ens afecta?

Emprendre mesures d'autocuració amb analgèsics i antitèrmics (paracetamol, àcid acetilsalicílic, etc.) i mesures generals com ara fer repòs, beure molts líquids (no begudes alcohòliques), fer bafs, etc.

Si els símptomes persisteixen, hem d'acudir al metge de capçalera. Si es pateixen malalties greus de base (malalts cardíacs, respiratoris, diabètics, etc.), cal acudir a un servei d'urgències d'un CAP o d'un hospital.

En la resta de casos cal evitar els serveis d'urgència, si no és per indicació del metge de capçalera.


El consell

No hem d'anar a urgències si no és realment necessari. La utilització racional dels serveis d'urgència evitarà que es col·lapsin i permetrà atendre adequadament els casos realment greus.

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15

Tornen les Sales d’Estudi en període d'exàmens

El servei complementa l’horari habitual de la biblioteca

dimarts, 17 desembre, 2024 - 13:00

Última sessió de la discoteca inclusiva de l’any 2024

El proper dissabte 21 de desembre, de 17 a 19 h, el Casal Cívic i Comunitari – Delta acollirà l’última edició de l’any de la discoteca inclusiva del Prat. ...