dilluns, 1 desembre, 2003 - 15:00
"Hem d'aconseguir que no morin dones de càncer de mama"
En un sol dia, l'equip del doctor Josep Maria Llano fa el diagnòstic de la patologia de mama. És a dir, fan les proves necessàries, les analitzen i poden saber si la pacient té cap anomalia o no, des d'un quist fins a un tumor cancerós. Com que la rapidesa en la detecció és l'arma principal per lluitar contra el càncer, en aquests moments ja es té molt de guanyat.
Expliqui'ns més coses sobre aquest servei.
Més que no pas un servei, és un producte que s'inclou dins del programa de diagnòstic de patologia de mama. Al Prat també hem iniciat el programa de diagnòstic precoç del càncer de mama des del mes de maig passat, i s'adreça a dones entre 50 i 69 anys. El Servei de Diagnòstic per la Imatge, en què s'aplica el diagnòstic precoç, funciona al Prat des de l'any 1995.
Per què aquesta franja d'edat?
Perquè és la franja d'edat en què és més freqüent que aparegui un tumor cancerós. Tot depèn dels recursos de què es disposi, però amb el pressupost que tenim ens hem de centrar en aquestes edats.
Quantes dones s'han fet una mamografia dins del programa de detecció precoç al Prat?
Fins al mes d'octubre, s'han fet la revisió 823 dones. Els resultats han estat molt positius, per sort.
I com s'assabenten les dones d'aquest servei?
Doncs se les convida al centre per mitjà d'una carta i també a partir de la informació que difon l'Ajuntament de la ciutat.
Crec que aquest programa és molt avançat i forma part d'un treball a escala europea. Ens ho explica?
Nosaltres treballem directament amb l'Institut Català d'Oncologia (ICO), el centre especialitzat en aquest tema, amb el qual mantenim una estreta relació i al qual acudeixen les dones a qui detectem algun problema. A través de l'ICO formem part del programa de detecció precoç del càncer de mama, que aporta línies d'investigació sobre aquest tipus de càncer. Així, nosaltres els enviem les nostres dades, que passen a formar part d'aquestes línies d'investigació.
S'han aconseguit avenços importants?
Molts. Europa és pionera en aquesta investigació per mitjà d'aquest programa. S'ha aconseguit que el càncer de mama arribi a ser, com a molt, una malaltia crònica, però no mortal. Durant els últims quatre anys s'ha avançat en una progressió geomètrica enorme.
Què vol dir exactament?
Que si el tumor es detecta molt al començament, quan fa menys d'un centímetre, es pot extreure amb la garantia gairebé absoluta que no es reproduirà. Les possibilitats de curació definitiva són avui dia del 90 % dels casos. En el cas que apareguin metàstasis o es reprodueixi el càncer, aspirem en aquest segle XXI a aconseguir que la malaltia no sigui mortal. Això es fa amb operacions, cada vegada menys agressives i menys mutiladores, i també aplicant-hi els estudis genètics i moleculars, que han aconseguit crear uns elements inhibidors de les cèl·lules cancerígenes que frenen el procés.
Què diuen les estadístiques sobre les dones i el càncer de mama?
Ja sé que ara els donaré una mala notícia, però, segons les estadístiques, de cada dotze dones una patirà en algun moment de la seva vida un càncer de mama, més freqüentment a partir dels 50 anys. El càncer de mama, fins ara, és la causa més freqüent de mortalitat de les dones. Per això és tan important aquesta detecció precoç que permet pal·liar els efectes d'aquesta malaltia.
I com ha estat la resposta a aquesta invitació a fer-se la revisió entre les dones del Prat?
Al començament va anar força malament. Només el 50 % de les convidades hi van acudir. Crec que hi havia dos problemes: un, d'informació, que l'hem anat resolent gràcies als mitjans de comunicació municipals; i l'altre, la por personal. La por et fa reaccionar, però quan hi ha por a la por, és paralitzant, i per molt humana que sigui ens hi hem d'enfrontar.
Quantes persones formen part de l'equip d'aquest servei?
Som onze persones: quatre metges, cinc tècnics i dos administratius. Gairebé totes dones. He de fer un reconeixement públic a la tasca personal d'aquest equip, sense la qual no seria possible tirar endavant tot el treball que fem. Gairebé totes són del Prat, i són unes persones molt conscienciades, que entenen el que significa ser accessible, servir a tothom, sense distinció de cap mena. Són treballadors que treballen per als treballadors. Jo sóc com un entrenador que també surt a jugar al camp.
I com és la relació amb les institucions?
La veritat és que bona. Hem aconseguit la credibilitat i el respecte tant de l'ICS (Institut Català de la Salut), del qual depenem, com de l'ICO. L'Ajuntament del Prat és la institució més propera i ens ajuda moltíssim per mitjà del Departament de Sanitat. El Prat s'està convertint en la capital de la comarca en aquest aspecte, ja que des d'aquí també atenem demandes de la resta de la comarca, que no té un dispositiu com aquest.
Quin consell donaria a les dones pel que fa a la detecció d'un possible tumor?
Que es facin les revisions pertinents. També és molt important l'autoexploració. Hem de treure profit dels avantatges que ens ofereix aquesta societat de la informació i el coneixement en la qual vivim. Aquesta saviesa i aquests avenços han d'arribar des de la persona més pobra fins a la que no ho és tant. És un dret de tothom i l'hem d'aprofitar.
Si voleu més informació:
- Institut Català d'Oncologia: 93 260 74 21 / 93 260 74 38.
- Ajuntament del Prat, Departament de Sanitat i Consum, tel. (hem de preguntar a la Cati quin tel. posem): www.aj-elprat.es.
dimecres, 18 desembre, 2024 - 11:45
dimarts, 17 desembre, 2024 - 13:00
dilluns, 16 desembre, 2024 - 13:45