divendres, 1 març, 2002 - 01:00
Cap al proper mes de juliol començaran els moviments de terres per fer l'esplanada de la nova pista d'aterratge i enlairament. Mentrestant però, l'aeroport ha començat ja a executar alguns treballs previs necessaris i que ja han estan autoritzats. A la vegada es continua amb el procés de contractació de les grans obres que s'han de fer per construir la tercera pista.Reutilització de la fusta
El sistema utilitzat per a la preparació del terreny ha consistit a triturar en el mateix lloc de la tala totes les capçades dels arbres i a retirar les estelles per a la seva posterior conversió en compost (producte vegetal utilitzat en agricultura i jardineria com a adob). Els troncs dels arbres s'han processat també en el mateix lloc, per ser utilitzats després com a fusta de baixa qualitat per fabricar, sobretot, pasta de paper. Per la seva banda, la Generalitat ha obligat a fer un inventari rigorós de tots els pins afectats, inventari que l'organisme públic Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (AENA) haurà de presentar al final de l'actuació.
Cal recordar que l'Estudi d'Impacte Ambiental preveu una compensació per aquesta pèrdua d'una part de la pineda litoral del Prat. Aquesta compensació consisteix en un conjunt de noves plantacions de pins que es faran en l'àmbit del futur Parc Litoral i també a la zona que actualment ocupa el càmping Toro Bravo, ja en terme municipal de la població veïna de Viladecans. D'aquesta manera es pretén construir el que s'anomena un corredor biològic forestal, que s'estendrà des de la llacuna de la Ricarda fins a la riera de Sant Climent, un corredor que actualment es troba interromput per diverses instal·lacions i construccions que desapareixeran, com per exemple els càmpings.
Amb aquesta actuació, que l'Ajuntament va exigir des de l'inici de la redacció del Pla Director per a l'ampliació de l'aeroport, s'espera aconseguir que no hi hagi una pèrdua important de la superfície de la pineda, encara que haurem d'esperar alguns anys per veure que els nous pins que es plantaran arriben a tenir la mida dels que ara han desaparegut.
Pel que fa a altres plantes d'interès biològic presents a la pineda, com per exemple diferents tipus d'orquídies, ja s'ha dut a terme una tasca prèvia de retirada i replantació en viver, per tal de mantenir-les vives i poder-les tornar a la pineda, el seu hàbitat natural, una vegada estigui plenament establert el Parc Litoral. Aquestes tasques han estat dirigides per científics del Centre de Recerca i Aplicacions Forestals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que d'aquesta manera han garantit el rigor científic del projecte.
Jordi Cañas
divendres, 29 novembre, 2024 - 12:00
dijous, 28 novembre, 2024 - 12:30
dimecres, 27 novembre, 2024 - 15:45