dimecres, 1 maig, 2002 - 02:00
El II Simposi d'Escultura al Carrer ja està en marxa. El tret de sortida va tenir lloc el passat diumenge 7 d'abril, amb la instal·lació de l'escultura
Eureka!, d'Albert de Udaeta, a la rotonda de l'avinguda Verge de Montserrat amb el carrer Pare Andreu de Palma. Per tant, ja fa dies que les persones interessades poden visitar aquesta gran peça escultòrica d'acer, que fa set metres d'alçada i vuit tones de pes.
D'igual manera, també es pot comprovar
in situ no només una obra acabada, sinó el procés de creació artística de diferents escultors. Això ja ho han fet, des del 8 d'abril, molts ciutadans i ciutadanes que s'han acostat a la plaça de Catalunya. En aquesta plaça, també hi va tenir lloc el I Simposi d'Escultura, celebrat durant la primavera de 1989. En aquella ocasió, els artistes participants van ser Manel Álvarez, Kazuto Kuetani, Yoshin Ogata i Janos Stryk.
Distribució per la ciutat
De tots ells, en aquesta nova edició només repetirà Álvarez, pratenc d'adopció i coordinador d'aquest projecte. Els altres escultors participants seran Horace L. Farlowe, Josep Canals i Gino Corsanini. Una altra diferència respecte al primer simposi és que les escultures no restaran a la plaça de Catalunya, sinó que aquesta vegada seran instal·lades en diversos indrets de la ciutat.
El II Simposi d'Escultura al Carrer durarà fins al 12 de maig, i està consistint no només en la feina dels escultors i la seva contemplació, sinó que al seu voltant s'han organitzat tota una sèrie d'activitats. Així, al costat de la zona de treball dels escultors s'han instal·lat una sèrie de pavellons que acullen, a més dels camerinos dels escultors i del magatzem de material, una sala d'exposicions, una altra de conferències i una aula-taller d'escultura, on els alumnes dels centres educatius del Prat poden iniciar-se en el coneixement d'aquesta art plàstica. Una altra possibilitat, a l'abast de qualsevol persona, és l'assistència a les visites guiades, que es fan cada dimecres a les 19 hores, i cada diumenge a les 12.30 hores, a càrrec de professors de l'Associació d'Amics de l'Art del Prat. També hi haurà la possibilitat de xerrar amb els escultors.
Tothom qui hi estigui interessat pot visitar la sala d'exposicions. Allà s'hi troben els projectes de les obres que es duen a terme, informacions sobre els artistes i dades sobre totes les escultures que actualment hi ha instal·lades als carrers del Prat, de manera que es puguin crear recorreguts o itineraris per visitar-les. El departament de Cultura de l'Ajuntament ja va editar, fa setmanes, un tríptic amb un plànol del conjunt d'escultures que hi ha al Prat. Es tracta d'una informació que, sovint, sorprèn a qui la consulta, ja que ens permet descobrir moltes escultures de les quals ni tan sols teníem idea de que es trobessin al terme municipal del Prat. És, per tant, una nova manera de conèixer la nostra ciutat i els valors que amaga.
El II Simposi serà també el punt de partida de més activitats relacionades amb l'art a l'espai públic, que en aquesta ocasió es duran a terme durant la Festa Major de setembre. Així, a Torre Muntadas es farà una exposició dels quatre escultors participants en el II Simposi.
D'altra banda, al Casal de Cultura s'hi farà una mostra del mapa d'escultures del Prat. També s'editarà un catàleg que inclourà un CD-Rom amb tota la informació i dades de les escultures, un document que vindrà a ser una conclusió del que està sent i suposant aquest II Simposi d'Escultura al Carrer.
Els autors i les seves obres
o Manel Álvarez (Sant Feliu de Codines, 1945). Obra Diàleg. Composició de deu metres d'alçada formada per dues peces de forma cilíndrica amb marbre travertí romà i granit. Ubicació Rotonda del Camí del Sorral.
o Horace L. Farlowe (Carolina del Nord, EUA, 1933). Obra Barcelona Bench Sculpture. Escultura de tres metres d'alçada formada per diverses peces i, elaborada amb marbre blanc de Carrara. Ubicació Davant del CEM Julio Méndez.
o Gino Corsanini (Ortonovo, Itàlia, 1947). Obra Forma in movimento. Peça de marbre blanc de Carrara (localitat propera al lloc de naixement de Corsanini), caracteritzada per les seves formes anguloses i ondulants. Fa dos metres d'alçada. Ubicació Plaça dels Pirineus.
o Josep Canals (Sant Andreu de la Barca, 1955). Obra Moëbius. Peça de tres metres i mig d'alçada, en marbre blanc de Carrara. Ubicació Confluència de les avingudes Verge de Montserrat i Canal.
Una dimensió educativa Un dels principals objectius d'aquest projecte és la seva dimensió educativa, i no només dels escolars, sinó de tota la ciutadania. Així, es pretén, entre altres objectius, desmitificar la visió que, en general, la gent té de l'artista, i mostrar l'escultura, una disciplina sovint tancada en els tallers i els estudis dels escultors.
Assistir a la creació de les obres permet veure com treballen els escultors, com s'influeixen entre ells i com són a la vegada influenciats per l'entorn. També es vol que la ciutadania sigui part activa en la constitució del nou patrimoni cultural de la ciutat, tot generant una sensibilització social envers els fenòmens estètics. Cal potenciar una actitud oberta i participativa, tant respecte al medi natural com a l'artificial, potenciar el respecte al patrimoni artístic i cultural, i desenvolupar la capacitat crítica de la població.
DAVID MIQUEL