dissabte, 1 juny, 2002 - 02:00
Aquest és un pas nou i decidit envers la participació directa de la gent gran en els assumptes públics i, sobre tot, en aquells afers que més els afecten. L'organització del Consell de la Gent Gran permetrà a totes les persones d'edat avançada d'implicarse en els projectes que més s'apropen als seus interessos i capacitats, sense cap exclusió. Entre els principis de les Nacions Unides a favor de la gent gran, aprovats per l'Assemblea General de desembre de 1991 - principi d'independència, de participació, de cura, d'autorealització i principi de dignitat - ens detindrem en el de la participació, que estableix que la gent gran:
- Haurà de romandre integrada a la societat, participar activament en la formulació i l'aplicació de les polítiques que afecten directament el seu benestar i poder compartir els seus coneixements i l'experiència amb les generacions més joves.
- Haurà de poder cercar i aprofitar oportunitats de prestar serveis a la comunitat i de treballar de coneixemanera voluntària en llocs apropiats als seus interessos i capacitats.
- Haurà de poder formar moviments o associacions de persones d'edat avançada.
8.000 persones grans al Prat
Actualment, al Prat, hi viuen gairebé 8.000 persones amb més de 64 anys d'edat, que formen un col·lectiu que representena ja el 12% de la població. La millora general de la salut i de la qualitat de vida ens permet viure més anys. Aquest és un fet que, lluny de veure'l de forma negativa i sota prejudicis sobre la vellesa, fa que puguem sentirnos- en satisfets, doncs és un correcte indicador del progrés humà. Això sí, no es tracta de viure més anys, sinó de viure'ls d'acord a condicions objectives i subjectives suficients i desitjables, on el terme qualitat adquireixi el seu veritable significat. Així, la millora de la qualitat de vida es converteix en objectiu comú, en el qual la pròpia comunitat -la gent gran- ha assumit, des de fa anys, un rol actiu en temes que els afecten tan directament.
Avui, les dones i homes grans tenen consciència d'haver aportat durant tota la seva vida uns recursos socials i econòmics dels quals esperen devolució en forma de protecció social, sanitària i equipaments. Una devolució no entesa com a simples usuaris o clients d'un servei, sinó com a actors directes de la seva prioritat, disseny i avaluació. A més, cada dia hi ha una major exigència sobre la qualitat i quantitat dels serveis prestats, i la gent gran posseeix una major consciència política sobre l'estat del benestar aconseguit fins ara. Per això el Consell es vol convertir en un espai de representació on es discuteixi, es reflexioni i s'exerceixi la capacitat d'influir sobre les decisions públiques.
Com es farà?
Després de l'aprovació del reglament d'organització, s'ha obert un període d'exposició pública que, un cop superat, donarà pas a la constitució del Consell, que serà presidit per l'alcalde, Lluís Tejedor, i el formaran persones del col·lectiu de la gent gran, vinculats a entitats, organismes, partits polítics, sindicats, associacions de veïns, ciutadans i ciutadanes...
Els òrgans del Consell de la Gent Gran seran: el Plenari, la Comissió Permanent, les comissions de Treball, la Presidència i la Vicepresidència.
RAMÓN ROCA
dilluns, 2 desembre, 2024 - 12:15
divendres, 29 novembre, 2024 - 12:30
dijous, 28 novembre, 2024 - 12:30