Leviathan

Argument

En un petit poble costaner de Rússia, Kolya s'enfronta a un alcalde corrupte que pretén apropiar-se de la seva casa i el seu taller mecànic.

Equip artístic i tècnic

En els seus inicis, Andrei Zvyagintsev (Novossibirsk, Rússia, 1964) va ser un modest actor de teatre de províncies. Decidit a seguir la vocació, es va traslladar a Moscou a principis dels anys noranta, però només va aconseguir petits papers en sèries de televisió. Després d'anys de dificultats, una productora independent, REN TV, li va oferir treball com a realitzador. El talent mostrat en la direcció d’alguns episodis de la sèrie El cuarto oscuro (2000) li va obrir les portes del cinema, i ja amb la primera pel·lícula, El regreso (2003) va guanyar el Lleó d'Or a Venècia. El destierro (2007) va veure reconeguda la interpretació masculina al Festival de Canes i amb Elena (2011) va repetir triomf a Canes, en aquest cas amb el Premi Especial del Jurat. Leviathan ha allargat l'idil·li amb el festival francès, a més de quedar-se a les portes de l'Oscar, i l'ha col·locat definitivament com un dels directors de cinema més respectats de la seva generació.

Aleksey Serebryakov (Moscou, 1964) és un dels intèrprets més coneguts de Rússia. Actor precoç, només tenia dotze anys quan va obtenir el paper principal en una pel·lícula i abans d'acabar els estudis ja n'havia protagonitzat mitja dotzena més. Després de graduar-se a l'escola de teatre més antiga de Rússia, l'any 1986 va entrar a treballar a la companyia d'Oleg Tabakov, una de les escoles més prestigioses del país. A principis dels noranta, però, es va decantar definitivament pel cinema i la televisió. Té una llarga filmografia, desgraciadament tan àmplia com desconeguda fora de l'àmbit rus. Des del 2012 viu al Canadà, on es va traslladar amb la família buscant un entorn més tolerant i amable –en paraules seves– on poder educar els fills.