Rof Codina, Juan
El Prat de Llobregat, 1874 – Lugo, 1967
Veterinari.
Juan Rof Codina va néixer al Prat de Llobregat el 31 d’agost de 1874. Veterinari de professió, va ser un dels principals impulsors de la professió veterinària a Espanya. Fill de serraller i ferrer del Prat, la gent gran del poble sempre recordava Juan Rof Codina amb la corda de la manxa en una mà i un llibre a l’altra.
Ben aviat marxà a Madrid a estudiar a la Escuela Superior de Veterinaria i l’any 1898 aconseguí una plaça de veterinari militar destinat a Lugo. Des d’allí, inicià importants campanyes de vacunació del bestiar i de difusió dels revulsius descobriments del químic Louis Pasteur. Anys més tard, a 1906, creà la Gran Clínica Veterinaria i l’Institut Pasteur va cedir-li la seva representació oficial a Galícia i Astúries.
L’any 1909 guanyà plaça d’inspector provincial veterinari i malgrat triar Lugo, hagué d’anar a exercir a La Corunya, principal regió ramadera d’Espanya. Cal remarcar la decidida tasca que va dur-hi a terme, persistint en la cerca de la millora de la raça bovina gallega. Durant la Guerra Civil, treballà a Madrid com a Director General de Ramaderia de la República i posteriorment, ocupà nombrosos càrrecs rellevants en les més elevades institucions, com la presidència de la Inspecció General del Ministeri d’Agricultura.
Al llarg d’una dilatada carrera professional i amb el ferm objectiu de difondre les noves teories en ramaderia i agricultura, Rof Codina protagonitzà una notable participació en conferències arreu de l’estat i fou autor de multitud de textos que van fer aparició en mitjans de comunicació i en publicacions estatals i internacionals especialitzades en la matèria. El seu treball i llegat extraordinaris li han atorgat un merescut prestigi dins la professió i un reconeixement social significatiu: l’any 1964 fou nomenat “Lucense del Año”, Lugo i Monforte de Lemos han batejat carrers amb el seu nom i a la seva vila natal, el recordem amb els Jardins del Veterinari Rof i Codina.
Tant la biblioteca personal com tota l’obra original del popular veterinari foren donades a la Fundació que porta el seu nom (creada l’any 1994), que finança l'Hospital Veterinario Universitario Rof Codina de Lugo, gran referent dins el sector, i està vinculada a la Universitat de Santiago de Compostela.
Morí a Lugo el 17 de juny de 1967.
- Primer Congreso Veterinario Español: II Tema Oficial Zootecnia. Coruña: Moret, [19--?].
- Reformas que se pueden implantar en Galicia para el progreso de la agricultura.Sada : Do Castro, 1985.
- Nociones de avicultura. Madrid [etc.]: Celta, 1962.
- La lucha contra la brucelosis ó aborto epizoótico ó contagioso. [Madrid : s.n., 1959].
- La raza bovina gallega rubia mejorada. Lugo : Gerardo Castro, 1953.
- La avicultura en Galicia. Lugo : [s.n.], 1952.
- Contribución al estudio de la producción láctea y de su importancia higiénica. Lugo : Artes Gráficas Gerardo Castro, 1951.
- Plan de mejora del ganado porcino. Lugo : Imp. Palacios, 1944.
- Plan de mejora en el rendimiento económico de la avicultura. Lugo : Artes Gráficas Cerardo Castro, 1944.
- Cooperativismo pecuario : cuarta y quinta conferencia sobre el tema pronunciadas en Unión Radio los días 4 y 7 de diciembre / por Juan Rof Codina. [Madrid? : s.n., 1933?] (Madrid : Imprenta Viuda de M. de Navarro, 1933).
- Cooperativismo. Cuenca : Ruiz de Lara, 1932.
- Galicia pecuaria : la ganadería en la región y sus industrias derivadas. [s.l.] : Almanaque gallego (Céltiga), 1929.
- Enfermedades infecto-contagiosas reinantes en la ganadería gallega y medidas para combatirlas y evitarlas. La Coruña : “Garcybarra”, 1928.
- Abastecimiento de carnes y organización racional de los concursos de ganados en Galícia. La Coruña : [s.n.], 1920.
- Problemas de la ganadería española : abastecimiento de carnes y organización racional de los concursos de ganados en Galicia. La Coruña : Tall. De Imp. Garcybarra, 1920.
- La raza bovina gallega. Madrid: [s.n., 1916].
- Los concursos de ganados como medio de fomentar y classificar la ganadería : memoria premiada en el concurso de 1913. Madrid : [s.n.], 1915.
- Los concursos de ganados como medio de fomentar y classificar la ganadería : memoria premiada en el concurso de 1913. Madrid : [s.n.], 1915.
- Reformas que se pueden implantar en Galicia para el progreso de la agricultura. Coruña : Imprenta y Litografia de L. Lorman, 1912.
- Cartilla contra la glosopeda : (Gripo). La Coruña : Consejo Provincial de Fomento, 1911.
- Bosquejo sanitario-zootécnico : ventajas del seguro aplicado à la ganadería en la provincia de Lugo. Lugo : [s.n.], 1904.