Impulsem el Prat del Futur, Construeix les Agendes 2030 i Urbana de la ciutat
L'Ajuntament continua apostant per un model de ciutat basat en la cohesió social, la promoció de la sostenibilitat, i la construcció d'una comunitat on tothom pugui desenvolupar una vida plena. Una ciutat que aposta per la sostenibilitat social, ecològica i econòmica posant al centre les persones, el planeta i la prosperitat.
Davant la urgència dels grans reptes globals, al final del 2015, les Nacions Unides va definir disset objectius de desenvolupament sostenible (ODS) fonamentals per preservar el planeta i fer possible una vida digna per a totes les persones que hi viuen.
És en aquest context, que l'Ajuntament vol construir les Agendes 2030 i Urbana de la ciutat. Ambdues Agendes tenen els mateixos principis rectors i objectiu, afrontar els reptes socials, ambientals i econòmics que tenim per endavant, en clau de sostenibilitat. Per aquest motiu, al Prat, volem treballar-les conjuntament, a través d'un únic procés de treball intern i de participació ciutadana.
Les Agendes són plans de ciutat, on tots els agents (ciutadania, empreses, botigues, entitats, comunitat educativa, Ajuntament...) tenim molt a dir! Per aquest motiu us convidem a participar en el procés de participació de construcció de les Agendes.
Què és l'Agenda 2030?
L’Agenda 2030 és en un pla d’acció de ciutat per fer front als reptes socials, ambientals i econòmics posant al centre les persones, el planeta i la prosperitat. S'organitza a partir dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que la ONU va establir al 2015. Per facilitar el marc de treball, organitzem els 17 ODS segons les 4P: Persones, Prosperitat, Planeta i Partenariat.
Els ODS que es vinculen a la P de Persones són:
- ODS 1. Fi de la pobresa
- ODS 2. Fam Zero
- ODS 3. Salut i benestar
- ODS 4. Educació de qualitat
- ODS 5. Igualtat de gènere
Els ODS que es vinculen a la P de Planeta són:
- ODS 6. Aigua neta i sanejament
- ODS 12. Consum i producció responsable
- ODS 13. Acció climàtica
- ODS 14. Vida submarina
- ODS 15. Vida terrestre
Els ODS que es vinculen a la P de Prosperitat són:
- ODS 7. Energia neta i assequible
- ODS 8. Treball digne i creixement econòmic
- ODS 9. Indústria, Innovació i Infraestructures
- ODS 10. Reducció de les desigualtats
- ODS 11. Ciutats i comunitats sostenibles
Els ODS que es vinculen a la P de Partenariat són:
Al Prat, no partim de zero, tenim moltes experiències que treballen en clau de sostenibilitat. En aquest enllaç podeu consultar la web Agenda 2030 del Prat, un treball previ a la construcció del document, on podeu veure projectes actuals, notícies vinculades, i recomanacions perquè la ciutadania es comprometi amb els ODS.
Què és l'Agenda Urbana?
L'Agenda Urbana és el desplegament de l'ODS 11 "Ciutats i Comunitats Sostenibles", treballa amb profunditat els temes de planejament urbanístic, mobilitat sostenible, habitatge, ... Aterra tots els ODS en l'àmbit de les ciutats, des de la planificació. Ha de ser un document operatiu, on es marquin els projectes de futur de la ciutat. En aquest enllaç podeu consultar més informació sobre l'Agenda Urbana de la ciutat.
Objectiu del procés de participació ciutadana
Implicar la ciutadania en la construcció de les Agendes 2030 i Urbana de la ciutat. L'objectiu és que la ciutadana i els diferents agents socials i econòmics de la ciutat participin en la construcció del Prat del Futur.
Quines fases tenia el procés de participació?
El procés es dividia en quatre fases:
- Presentació de propostes: Del 23 d'octubre al 12 de novembre de 2023.
- Avaluació tècnica de les propostes: Del 13 de novembre a l'1 de desembre de 2023. En aquesta fase s'alinearan cadascuna de les propostes amb els ODS i s'analitzarà la seva sostenibilitat social, econòmica i mediambiental.
- Priorització ciutadana de les propostes avaluades: De l'11 al 22 de desembre de 2023.
- Retorn de resultats a la ciutadania: Gener de 2024
Qui podia participar?
El procés de participació tenia dues vessants:
- Una general, oberta a totes les persones empadronades, a partir dels 16 anys.
- I una vessant per als i les joves del futur, en aquí participaran els nens i nenes del Consell dels Infants, els nois i noies del Consell de l'Adolescència i els i les delegades dels cursos de 3r i 4t d'ESO i Batxillerat de totes les escoles de la ciutat, així com els consellers i conselleres verds dels mateixos cursos de la Xarxa "Al Prat, escoles més sostenibles".
Com s'hi podia participar?
Es podia participar a través de quatre vies:
- Plataforma web, per a la recollida de propostes i priorització a través del Participa 311.
- Punts d'informació assistida, durant les diferents fases del procés, a:
- Oficina d’Informació i Atenció Ciutadana (OIAC): De dilluns a divendres de 9 a 13.30 h. I de dilluns a dijous, de 16.30 a 19.00 h. Es rocomenable demanar cita prèvia a elprat.cat/citaprevia.
- Casal Municipal de la Gent Gran, El Remolar: De dilluns a divendres, de 10 a 13 h i de 16 a 20 hores
- Punt de la Gent Gran: De dilluns a divendres, de 9 a 13 h.
- Centre Cívic Sant Jordi - Ribera Baixa: Dilluns, de 16 a 19 h. Cal demanar cita prèvia a través del tel. 933 74 15 80 o del correu electrònic ccriberabaixa@elprat.cat.
- Centre Cívic Jardins de la Pau: Dimarts, de 17.30 a 19.30 h. Cal demanar cita prèvia a través del tel. 93 478 21 41 o del correu electrònic ccjardinspau@elprat.cat.
- Centre Cívic Palmira Domènech: Dijous, de 17 a 19 h. Cal demanar cita prèvia a través del tel. 934 79 45 35 o del correu electrònic ccpalmiradomenech@elprat.cat.
- Cèntric Espai Cultural: Dimecres, de 16 a 19 h. Cal cita prèvia a través del correu electrònic centric@elprat.cat o tel. 93 479 29 68
- Oficina Municipal d'Informació de Sant Cosme (OMISC): De dilluns a divendres, de 9 a 13:30 h i de dimarts a dijous, de 16 a 19 h.
- Punt Òmnia de Sant Cosme
- Punt Òmnia CPS Francesc Palau: Cal demanar cita prèvia via whatsapp. Dimarts d'11 a 12:30 h i dimecres de 17:30 a 19 h
- Punt TIC de suport digital - Obrador Comunitari (Pg. Ramón Codina 65): Els divendres d'octubre, de 10 a 14 hores i al novembre: dimarts i dijous de 10 a 14 h i dilluns i dimecres de 16 a 19 h
- Punts d’informació i recollida al carrer. Diferents dies a diferents carrers i places, durant la fase de recollida de propostes:
- Divendres 27 d’octubre, de 17 a 20 h: Carrer Frederic Soler / Avda. Verge de Montserrat
- Dimarts 31 d'octubre, de 17 a 20 h: Jardins de la Pau
- Dijous 2 de novembre, de 9 a 13 h: Mercadet de Sant Cosme
- Dissabte 4 de novembre, de 9 a 14 h: Mercat Pagès
- Dimarts 7 de novembre, de 16 a 20 h: Crta. Marina (davant les estàtues)
- Dijous 9 de novembre, de 16.30 a 19.30 h: Plaça Roger i Badia (cantonada Correus)
- Divendres 10 de novembre, de 17 a 20 h: Plaça Catalunya “Zonilla”
- Dissabte 11 de novembre, de 10 a 14 h: Avda. Onze de setembre / Avda. Remolar
- Espais deliberatius oberts a la ciutadania, tallers de mapeig amb els Consells i Taules Municipals i Marxa exploratòria. Totes les sessions comptaran amb servei de canguratge municipal, si el necessites pels teus fills i filles pots incriure't en aquest enllaç.
- Marxa exploratòria: Diumenge 29 d'octubre, d'11.30 a 13.30 h. Punt de trobada: Centre Cívic Jardins de la Pau
- Taller deliberatiu vinculat a la P de Persones: Dilluns 6 de novembre, de 18 a 20 h, Centre Cívic Palmira Domènech.
- Tast de cuina d'aprofitament i taller deliberatiu sobre alimentació: Dimarts 7 de novembre, de 18 a 20 h, Cases d'en Puig.
- Taller deliberatiu vinculat a l'Agenda Urbana: Dimecres 8 de novembre, de 18 a 20 h, Cases d'en Puig.
- Taller deliberatiu vinculat a la P de Planeta: Dijous 9 de novembre, de 18 a 20 h, Centre Cívic Sant Jordi - Ribera Baixa.
La primera fase del procés propositiu va finalitzar el 12 de novembre. A través dels espais deliberatius i la plataforma Participa 311, es van recollir 456 propostes, que es poden consultar en aquest enllaç.
Posteriorment el grup motor tècnic va realitzar la valoració tècnica de les mateixes per garantir la seva viabilitat i adequació als reptes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. El resultat d'aquest treball van ser 86 estratègies que es poden consultar en aquest enllaç.
Fins al 22 de desembre, la ciutadania va poder mostrar quines de les 86 estratègies li semblaven més importants o prioritàries a través dels seus suports. Cada persona del Prat, major de 16 anys, va tenir un màxim de 20 suports, que es distribueïen en:
- 4 suports per les propostes vinculades al bloc de Persones (ODS 1. Fi de la pobresa, 2. Fam zero, 3. Benestar i Salut, 4. Educació de qualitat i 5. Igualtat de gènere),
- 4 suports per al bloc de Planeta (ODS. 6. Aigua neta i sanejament, 12. Consum i producció responsable, 13. Acció climàtica, 14. Vida terrestre i 15. Vida submarina),
- 4 suports per al bloc de Partenariat (ODS 16. Pau, justícia i institucions sòlides i 17. Aliança pels objectius) i
- 8 suports per al bloc de Prosperitat (ODS 7. Energia neta i sostenible, 8. Treball digne i creixement econòmic, 9. Indústria, innovació i infraestructures, 10. Reducció de les desigualtats i 11. Ciutats i comunitats sostenibles).
Els suports es podien realitzar a través de la plataforma Participa 311 El Prat.
A continuació, es poden consultar els informes de les consultores externes que van treballar el procés de participació ciutadana "Construeix les Agendes 2030 i Urbana del Prat", on es realitza una explicació detallada del objectius, metodologia i diverses fases, així com la valoració tècnica de les mateixes:
Més informació sobre les Agendes
Agenda 2030
Pla d’acció per fer front als reptes socials, ambientals i econòmics posant al centre...