L’acompanyament al procés d’envelliment de les persones amb discapacitat intel·lectual

Bones pràctiques 2024

La Fundació Rubricatus, a través del seu Centre Especial de Treball, adapta les tasques per a persones amb discapacitat en envelliment prematur i les acompanya en la transició a la jubilació. Es dedica una hora diària per treballar aspectes com la estimulació cognitiva, la gestió emocional i la participació en activitats culturals, millorant així el seu benestar general. Aquest acompanyament afavoreix una millor qualitat de vida i facilita una jubilació més activa i satisfactòria, atenent les seves necessitats físiques i emocionals.

  • Títol de la pràctica

“L’acompanyament al procés d’envelliment de les persones amb discapacitat intel·lectual”

  •  Àrea o empresa municipal que presenta l'actuació

FUNDACIÓ RUBRICATUS

  • Resum de la pràctica

La finalitat de La Fundació Rubricatus a través del seu Centre Especial de Treball (CET), és, també, millorar la qualitat de vida de la persona treballadora amb discapacitat del nostre CET; garantint, en la mesura del que sigui possible, que gaudeixi d’igualtat d’oportunitats en els diferents entorns en que participa. Tenint en compte el perfil laboral i la competències de cada persona, s'assignen a les diferents seccions laborals que s'han descrit amb anterioritat.
Dins del CET, hi ha un grup que per les seves característiques, denominem grup d'envelliment.


L'avaluació es duu a terme a través de diferents qüestionaris, com l'Escala ICAP, l'avaluació del Perfil de Competències, i l'Escala CAMDEX-DS, una prova de cribratge per a detectar deteriorament cognitiu en persones amb DID.


Actualment, el grup d'envelliment, no està agrupat en un lloc o secció sinó que s'adapta el treball a les seves capacitats i en aquells casos en els quals no és possible, es fa un canvi de secció o es valora amb la família una jubilació anticipada.
Doncs bé, per a donar resposta a les necessitats que presenten les persones amb discapacitat afectades per l'envelliment prematur, es duran a terme una sèrie d'accions amb la finalitat de millorar la seva qualitat de vida, en aquest moment vital.
Una de les accions que es realitzen és l'acompanyament en la transició a la jubilació, així com en les diferents fases que poden aparèixer dins del procés de l'envelliment prematur.

 

  • Elements d’innovació

o Recursos humans específics per a dur a terme el procés d'acompanyament parell ala transició a la jubilació dins de l'etapa d'envelliment prematur.
o La possibilitat que el grup de treballadors que es troba dins d'aquesta etapa disposin d'una hora diària dins de la seva jornada laboral, per a poder treballar aspectes de caràcter transversal, no relacionats amb aspectes més de caire laboral: Estimulació sensorial i cognitiva, tallers d’acompanyament als processos de dol i la mort, reminiscència, sortides culturals, acompanyaments per a realitzar gestions en l'administració pública.
o En aquells casos en els quals la jubilació es fa efectiva, la Fundació du a terme un acompanyament, més enllà de la seva vida laboral, atenent-los sense rebre aportació econòmica per part de l'administració.

 

  • Durada de la pràctica

Data inici 01.01.2024
Data finalització: 31.12.2024
Indefinida (x) ________

  •  Persona o persones de contacte Imma Pérez, Jesús Moreno, Víctor Uría

 

  • Context i motivacions (El problema a resoldre, els antecedents, la situació prèvia de la iniciativa...)

El Col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual, pateix una manca de recursos quan la seva trajectòria laboral i professional arriba a la seva finalització.
Això juntament amb la problemàtica de – en molts dels casos –l’envelliment prematur, suposa que opten a la condició de persona jubilada abans de l’edat habitual i sovint també es troben amb una nova situació vital per a la que no els han preparat.
Des de La Fundació Rubricatus, es presta un servei d’acompanyament i assessorament en diferents aspectes:
- Legal i normatiu
- Acompanyament emocional
- Treball en famílies

- Creació de grup de persones jubilades on es comparteixen interessos, necessitats, experiència i on es fomenten els vincles per autogestionar aquesta etapa de la seva vida.

  • Quins són els Objectius de la pràctica? (objectius principals i secundaris)

Principals: 

  • Facilitar el procés de transició de l'etapa laboral a la jubilació de les persones, amb discapacitat del CET TESIPRAT.
  •  Promoure un envelliment actiu que millori la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i dels seus familiars cuidessis.
  • Avaluar de la manera més fiable possible, el funcionament de cada treballador del CET, en els diferents entorns en els que participa; amb la finalitat de prestar els suports necessaris que els permetin una millor qualitat de vida.  Establir els suports individualitzats necessaris per millorar les condicions i aptituds laborals de les persones amb discapacitat, al final de la seva etapa laboral.

Secundaris:

  •  Dur a terme accions formatives destinades a afavorir el trànsit a la jubilació.
  • Avaluació de cribratge per a detectar una possible deteriorament cognitiu en les persones amb discapacitat, afectades d'envelliment prematur.
  • Realitzar acompanyaments individualitzats per a realitzar les gestions necessàries per a la jubilació.
  • Elaborar un pla d'acompanyament específic individualitzat (PEI), de cadascuna de les persones treballadores que formaran part del grup de envelliment del CET.
  • Accions informatives a les persones afectades d'envelliment prematur sobre les diferents alternatives d'oci en la seva comunitat.
  • Informar sobre els diferents serveis municipals destinats a la gent gran.
  •  Generar noves alternatives i/o adaptacions del lloc de Treball, 13 treballadors en procés d'envelliment del CET.
  •  Abordar les necessitats derivades de l'envelliment de les famílies cuidadores de persones amb discapacitat intel·lectual.
  •  Construir espais d'interacció inclusiva entre les persones majors i les persones amb discapacitat intel·lectual en entorns comunitaris.
  •  Fomentar la inclusió en els espais i activitats dirigides a persones grans.  Generar coneixement i bones pràctiques que es puguin replicar en altres territoris.
  •  Treball i acompanyament a les famílies de les persones ateses.

 

 

Va tenir Diagnosi prèvia?

Si, es realitza una diagnosi interna per part de l'Equip Multidisciplinari de Suport del Centre Especial de Treball de la Fundació Rubricatus.

Es du a terme la creació de del Pla Específic Individualitzat (PEI) de cadascuna de les persones que conformen el grup d’envelliment. A més, es passen diferents proves: CAMDEX-DS, una prova de cribratge per a detectar presència de deteriorament cognitiu en persones amb discapacitat intel·lectual, i l'Escala de Qualitat de Vida Familiar.

Es tenen en compte altres proves que ja es van a realitzar a totes les persones treballadores del CET, com l'ICAP (Escala de Conducta Adaptativa), Avaluació del perfil de competències, així com l'Escala GENCAT de Qualitat de Vida.

Es diferencien 2 grups, 1 de 8 persones, i l’altre de 5, on es classifiquen al total del 13, en funció de nivell de deteriorament cognitiu segons els resultats del CAMDEX-DS i segons el nivell de necessitats de suport. La modalitat de descans a la qual s'acullen els treballadors és per un període de 12 mesos, i 1 hora per treballador.

El personal de suport, en aquest cas l'integrador social, porta a terme tant seguiments individuals, com formacions i tallers grupals. En les hores de modalitat descans, les persones que s'acullin a aquesta modalitat realitzaran diferents tallers, enfocats en l'etapa de vida en el qual es troben. Poden triar en funció de les preferències de cadascun. Són els següents:

  • Seguiments individuals:
  • Elaboració del PEI.
  •  Elaboració del Pla de Vida.
  •  Acompanyaments gestionis jubilació.
  • Acompanyaments recursos, Serveis públics d'oci.
  •  Accions grupals.

 

Indiqueu la població objectiu

Persones amb discapacitat intel·lectual que compten amb els requisits per accedir a la situació de jubilació. Les persones que poden accedir són aquelles amb certificat de discapacitat amb un grau igual o superior al 45% en predisposició de complir en un període de 24 mesos els requisits de jubilació anticipada establerts en el Reial decret 1851/2009, així com aquelles amb un grau de discapacitat igual o superior al 65%, amb una edat no inferior als 52 anys, en predisposició de complir en un període de 24 mesos els requisits de jubilació anticipada segons els articles 2025 i següents del Reial decret legislatiu 8/2015.


També formen part les persones treballadores de la fundació ja jubilades. Poden participar en les diferents activitats transversals, sempre de manera voluntària.

 La pràctica, està vinculada amb altres programes o actuacions?

(descrigui la relació. Ex: està vinculada a un pla general)

El programa específic d’acompanyament al procés d’envelliment, forma part de l’atenció holística i transversal que La Fundació Rubricatus du a terme per tal de donar compliment al seu propòsit i missió envers les persones amb discapacitat intel·lectual.

Implementació 

 

  • Fases i principals línies d'actuació (Breu història. Descripció de les principals actuacions realitzades a les diferents etapes en les que s'ha desenvolupat l'experiència.)

A continuació, presentem un cronograma amb les diferents fases i accions que es duen a terme a llarg de l’any.

*Consulteu el cronograma a peu de pàgina.

 

  • Seguiment Individual treballadors: S'estableix com a criteri un seguiment mínim anual per treballador de 5 hores setmanals.
  •  Elaboració del PEI (Pla d’envelliment Individualitzat): Suposa un procés multidisciplinar, en el que hi participen tots els professionals del CET que intervenen directament. Ha de ser fruit del consens. Es fonamental la participació activa de la persona subjecte del pla, en la mesura de les seves possibilitats. També és convenient la participació de les persones significatives de l’entorn familiar i social i dels serveis externs, especialitzats o no.
  • Revisió del PEI: Es realitzarà mínim una revisió anual, amb la participació del treballador o treballadora.
  • Formació grupal: S'estableix el criteri d'un mínim 4 hores setmanals.
  • Administració de proves: CAMDEX-DS, Escala de Qualitat de Vida Familiar, ICAP. administració de les escales 1 vegada a l'any mínim per treballador.
  • Acompanyaments gestions jubilació: En funció dels interessos de cada persona treballadora.
  •  Xerrades a famílies: Es realitzarà mínim una xerrada anual dirigida a famílies.
  •  Visites a serveis municipals de gent gran: Segons els interessos i aficions de cada persona.

 Sortides Lúdiques: Es programaran sortides de caràcter lúdic o cultural al menys 1 cop a la setmana per cada persona treballadora.

 

Llistat d'actors que han intervingut (completi el següent quadre amb les següents preguntes)

-Qui o quins han intervingut? (nom i tipus dels principals actors).

-En quina fase del procés han intervingut? (Diagnòstic, Implementació, Control)

-Quin tipus d'intervenció han tingut? (impulsor, finançador, etc.).


Quins recursos econòmics s'han emprat?

La Fundació Rubricatus es va presentar a la convocatòria que des de l’Administració es va publicar. La valoració del projecte presentat va ser resolta favorablement i ens ha permès comptar amb els recursos econòmics per poder comptar amb l’estructura i dedicació suficient com per executar el programa que us hem detallat.

-Total euros de tot el projecte: 81.000.-

-Total euros darrer any: 73.674,31.-

-Pot explicar les característiques generals del finançament:

El projecte es subvenciona principalment a través de l’atorgament d’una “subvenció als llocs de treball ocupats per persones amb discapacitat afectades per envelliment prematur en centres especials de treball“ sent la font de finançament principal i de periodicitat anual. No obstant, la Fundació Rubricatus aporta dedicació parcial del cost de les figures de coordinació, administració i Recursos Humans. 

Quines han estat les fonts dels recursos econòmics:

Quins han estats els recursos humans utilitzats (total de persones contractades, funcionaris, voluntaris que han intervingut i activitats realitzades)

El grup d’envelliment del CET, compta amb el suport del Equip Multidisciplinar de suport (EMS) del CET TESIPRAT. Per a les hores de descans i realitzar les activitats alternatives d'ajust personal i social, serà un integrador social, qui s'ocupi de gestionar-les, comptant amb el suport i la coordinació del personal tècnic del EMS.

Les principals tasques de l’integrador social son:

  •  Orientació i acompanyament per afrontar l'envelliment de la forma més activa i saludable possible.
  •  Accions formatives de reforç de competències per contribuir al fet que la persona, re-elabori i doni continuïtat al seu propi projecte de vida en el trànsit a la jubilació.
  •  Avaluació individualitzada de les necessitats de cada persona i actuacions de suport per facilitar-ne la transició cap a una jubilació plena.
  •  Elaboració del PEI per a persones treballadores del CET amb discapacitat, afectades per envelliment prematur.

Per al projecte s'ha contractat un integrador social. La resta de professionals que participen en el projecte, ja formen part de la plantilla estable del CET de La Fundació Rubricatus, dins de l'equip de suport.


 Altres recursos utilitzats (Instal·lacions, eines, maquinària, etc., que s'han emprat a la pràctica)

La Fundació Rubricatus ocupa la totalitat de l’edifici ubicat al carrer Girona 10-12 de El Prat de Llobregat. L’edifici de la Fundació Rubricatus consta de dues plantes A la primera planta estan ubicades les dependències dels serveis ocupacionals. A la planta baixa trobem les dependències de les seccions laborals (serveis de manipulació i condicionament i serveis postals), el magatzem i els despatxos dels serveis centrals. A la planta baixa també es troben els serveis comuns de vestuari i lavabos.

És en aquest edifici on es duen a terme les activitats que requereixen de l’espai, mobiliari, equips informàtics o altres, pel seu assoliment.

 

S’ha realitzat amb metodologia participativa? Quina? En quines fases?

Per a detectar les necessitats i el perfil dels participants en el projecte, es detallen les fases que es duen a terme:

  •  Identificar a les persones treballadores del CET que compleixen els requisits per a participar en el projecte.
  •  Administració de diferents proves com l'ICAP, CAMDEX-*DS, Escala de Qualitat de Vida Familiar.
  • Establir els criteris per a dividir als treballadors en 2 grups, segons les necessitats de suport.

 

Elaborar el PEI ( Pla d'Envelliment Individual). A la redacció i/o revisió dels PEIs es contemplen 4 etapes:

1.- Diagnòstic.- Estudi i valoració de les necessitats de la persona, segons les diferents àrees definides en la revisió de 2002 de l’Associació Americana. Cal definir:

- Nivell de funcionament actual de la persona.

- Descripció dels punts forts i febles.

- Diagnòstic de necessitats.

 

2.- Definició d’objectius .- Serà en aquest context que es definiran els objectius que cal assolir i la metodologia que cal utilitzar.

 

3.- Metodologia.- Es tracta de descriure els procediments i estratègies que s’utilitzaran per aconseguir els objectius; quines activitats poden ajudar a aconseguir-los, quins suports s’han de prestar, qui els ha de prestar (Monitor, Treballadora social, Psicòleg, Família,...), quan s’han de prestar, durant quan temps i on s’han de prestar (CET, llar, comunitat, lleure, Serveis Socials, psiquiatra, SESM-DI)...

 

4.- Valoració (seguiment). - Revisió periòdica de l’evolució de la persona, amb la finalitat de valorar els resultats obtinguts i, d’aquesta manera, prendre les decisions oportunes adreçades al manteniment i/o modificació dels objectius i/o metodologia plantejat. Quan es revisa el pla s’avalua el nivell d’assoliment de l’objectiu i les condicions que s’han donat, valorant a l’hora la metodologia que s’ha fet servir.

 

5.- S’elabora un Programa d’acompanyament individualitzat, on es detalla el seguiment que s'ha anat realitzant al llarg de l'any. En ell, s'especificaran les hores de seguiment, el tipus d'intervenció realitzada i quin professional l'ha dut a terme. S’utilitzarà el software/sistema de gestió de persones (ENTIGEST) per registrar els diferents seguiments anuals de cada persona.
 Comunicació realitzada (interna i externa).

S'han publicat diferents notícies en les xarxes socials de la fundació, com a X, Instagram:

https://www.instagram.com/p/Czos9hFsaG9/?igsh=cmRoaThneGtlMWc1

 

A continuació s'exposen algunes fotos de les sortides culturals:  

 Resultats

  • Quins són els principals productes de l'experiència?

Gràcies a les visites als centres cívics del Prat de Llobregat, les treballadores i treballadors, s’han apuntat a fer activitats o d’altres que assisteixen a fer la tertúlia amb veïns del barri o jugar al domino.

Activitats que fan avui gràcies a les visites als centres cívics: Cuina, Ball. Aromateràpia, Noves tecnologies (amb joves), Cuina saludable, Equino-teràpia.

 

  •  Quina documentació ha produït la pràctica?

Memòria anual del projecte així com diferents informes tant de les proves administrades als diferents treballadors i treballadores, així com dels tallers i sortides realitzades.

 

  • Ha rebut algun reconeixement : NO

 

  •  Quins impactes ha tingut la experiència?

De les 12 treballadores i treballadors, que formen el grup s’han jubilat 3, de les quals nosaltres hem fet amb elles tot el procés.

- Acompanyament al CAD Badal

- Visites al INSS

- Assessorament

- Escrit a la Fundació Gràcies a les proves de cribratge per a detectar deterioració cognitiva, s'ha pogut detectar en un dels casos inicis de demència.

 

Imatge: Dia Jubilació Marina

Dia Jubilació Marina

Avaluació 

  • S'ha realitzat alguna avaluació de l'experiència?

S'ha administrat un qüestionari de satisfacció de l'experiència a la totalitat de les persones participants.

  •  Quin Tipus d'avaluació s'ha realitzat? (interna-externa, qualitativa-quantitativa) i qui ha realitzat l'avaluació?

Ha estat interna i l'ha realitzat l'equip tècnic que forma part del projecte.

  • Descrigui observacions generals i aspectes assolits respecte als objectius inicials (Principals transformacions produïdes)

 

Gràcies al projecte s'ha aconseguit els principals aspectes com ara:

- Les treballadores i treballadors han pogut conèixer els recursos socials i culturals en la seva comunitat.

- Buscar alternatives d'oci per a ocupar el seu temps després de la jubilació.

- Se'ls ha donat l'oportunitat de poder jubilar-se i 3 d'eles dobles ho han triat.

- Conèixer altres entorns que no sigui el seu barri o municipi de referència.

- Conèixer a persones de la seva generació, però que no són de col·lectiu de persones amb discapacitat. o Aprendre a tenir una jubilació activa.

 

  •  Quins són els punts forts de la pràctica?

Sobretot aquells que estan relacionats amb la millora de la qualitat de vida les treballadores en un procés de jubilació activa, i l'acompanyament en aquest procés.

 

  • Quins són els punts febles de la pràctica?

La necessitat de disposar més recursos humans, econòmics i materials per a continuar amb el procés d'acompanyament en la transició de la jubilació, i un altre aspecte important a treballar és el treball amb la famílies de referència perquè siguin conscients que optar a la jubilació és un dret dels seus familiars treballadors i no d'ells.

 

  • Quines són propostes de millora de la pràctica?

Valorar millores en l'organització del treball diari del CET, perquè es noti el menys possible l'absència del personal en procés de jubilació mentre estan realitzant les activitats alternatives.

 

  •  Possibilitat de replicar la pràctica en altres àmbits.

Es podria plantejar la possibilitat de replica en l'acompanyament dels treballadors en el procés d'emancipació a un habitatge propi. Però en l'actualitat falten recursos d'habitatge al Prat i l'accés a en llogar és alt. Es valorarà per a futur.

L’acompanyament al procés d’envelliment de les persones amb discapacitat intel·lectual

Media Root

Acollida i millora de l’ocupabilitat de persones migrades en situació de vulnerabilitat

ACOL facilita la regularització i inserció laboral de persones migrades.

Acte de cloenda de les activitats d’educació per a una mobilitat segura

Reduir accidents associats a l'ús del telèfon mòbil i patinets elèctrics.

Atenció integrada social i sanitària

Millorar la qualitat de vida de persones amb complexitat social i sanitària.

elprat.ràdio+, l’espai pòdcast del Prat

El projecte adapta la ràdio pública als nous hàbits de consum amb una oferta de pòdcasts a la carta.