Projecte Comunitats Amables
Bones pràctiques 2024
El projecte Comunitats Amables promou la participació ciutadana al Prat de Llobregat per enfortir els vincles socials i donar resposta a problemes com la solitud no desitjada i l'individualisme. Mitjançant la col·laboració amb serveis públics i comunitats veïnals, busca fomentar una convivència més amable i solidària, amb l'objectiu específic de regenerar les xarxes veïnals, potenciar les relacions de confiança i el sentiment de pertinença, i crear espais de participació ciutadana basats en metodologies innovadores.
- Títol de la pràctica
Projecte d’acció comunitària Comunitats Amables.
- Àrea o empresa municipal que presenta l'actuació
Àrea de Benestar, Polítiques d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament del Prat de Llobregat
- Secció de Convivència, Civisme i Protecció Civil - Servei de Bon Veïnatge i Convivència.
- Resum de la pràctica
Comunitats Amables és un projecte dinàmic i innovador que promou la participació en el diàleg per aportar respostes a problemàtiques socials vinculades a l'individualisme, la solitud no desitjada i la manera com ens relacionem amb l'espai públic i amb l'entorn. Per assolir aquest repte, necessitem vincles comunitaris, col·laboratius i solidaris. Per això, aquest projecte dona protagonisme a la ciutadania d'El Prat reconeixent les seves habilitats per promoure canvis. En aquesta línia, es potencia el paper actiu de les comunitats veïnals com a possibilitadores de transformacions socials, facilitadores de l’enfortiment de la convivència ciutadana i detectores de necessitats tant individuals com col·lectives.
En aquest marc l’objectiu general del projecte és promoure el benestar i la convivència de la ciutadania del Prat de Llobregat.
Per assolir aquests reptes, el projecte es planteja des d'una perspectiva que integra tres fases: sensibilització i co-creació, perdonar a conèixer el projecte i convidar les persones i les comunitats veïnals a participar del disseny i implementació de la proposta. Aquest procés es realitza amb perspectiva interseccional (és a dir, que comprèn les desigualtats existents i té en compte els diferents eixos d’opressió i la seva interacció i com això afecta el benestar de les persones), treballant transversalment (és a dir, col·laborativament) amb els diversos serveis públics, la ciutadania - tant organitzada (entitats) com no organitzada (ciutadania general) - i empreses vinculades al territori; Crida a l’acció, per enfortir els llaços de confiança entre el veïnat a partir de diverses activitats; i Ciutat amable, per enfortir el potencial del Prat per esdevenir una ciutat més amable.
La metodologia utilitzada té perspectiva d’impacte multidimensional, a nivell individual (persona), veïnal (dins les comunitats veïnals) i comunitari (espai públic), i està organitzada a partir dels següents elements: identificació de problemes; participació comunitària, inclusiva, activa i enriquidora; definició del repte; co-creació (és a dir, creació conjunta entre diverses persones i serveis), co-disseny i col·laboració en acció; i impacte positiu i avaluació de l’impacte.
● Elements d’innovació
El projecte està plantejat per desenvolupar-se a partir del que s’anomena un ecosistema d’innovació, on la participació comunitària, la intel·ligència col·lectiva, la ciència ciutadana, els espais de creació conjunta i diàleg, el treball transversal amb mirada interseccional, la identitat de projecte i la sostenibilitat en son elements clau i es retroalimenten entre ells.
- Durada de la pràctica
El projecte es va iniciar a setembre de 2023 i s’està desplegant progressivament per territoris en base al vincle amb les persones que els configuren i a les necessitats detectades, seguint la distribució territorial establerta per districtes. La primera etapa d’implementació del projecte està prevista fins la finalització del PAM vigent, és a dir, fins 2027.
- Persona o persones de contacte
Carme Pasalamar: pasalama@elprat.cat - 93 379 00 50 ext. 5619
Equip del Servei de Bon Veïnatge i Convivència: Agostina Balbi i Núria Cabero bonveinatge@elprat.cat - 93 379 00 50 ext. 5600 / 5991 / 5992
- Context i motivacions
El projecte Comunitats Amables busca donar resposta a alguns dels reptes, problemàtiques i necessitats detectats a l’Observatori de la Convivència 2022 i per part del Servei de Bon Veïnatge i Convivència, de l’equip d’Agents per a la convivència i del Servei de Mediació Ciutadana i Comunitària. Alhora, s’han tingut en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), concretament els 3. Salut i benestar, 11. Ciutats i comunitats sostenibles, 4. Educació de qualitat, 10. Reducció de les desigualtats i 16. Pau, justícia i institucions sòlides. També s’ha tingut en compte el Pla d’Actuació Municipal (PAM), tant el vigent quan es va dissenyar i impulsar el projecte, com el vigent actualment i s’han consultat fonts científico-acadèmiques sobre la temàtica per tal que el projecte aporti valor afegit a l’estudi i tasca ja realitzada al territori.
En relació a l’Observatori de la Convivència de 2022, s’han tingut en compte especialment els següents tres elements diagnòstics: insuficients vincles comunitaris, col·laboratius i solidaris, en paral·lel que augmenta la capacitat de detecció dels serveis; solitud no desitjada, tenint en compte que l’exclusió de l’habitatge, la infància en risc, la violència a les llars, la solitud i la dependència continuen sent reptes centrals; i l’impacte de la pandèmia de COVID 19.
- Quins són els Objectius de la pràctica?
-Objectiu general: promoure el benestar i la convivència de la ciutadania del Prat de Llobregat.
-
Objectius específics:
- Reforçar i regenerar la xarxa de relacions i, en especial, la de les comunitats veïnals i el seu entorn.
- Facilitar l'enfortiment dels vincles i relacions de confiança personals i comunitaris.
- Potenciar la mirada amable i acollidora en l’àmbit de les comunitats veïnals i l’espai públic.
- Enfortir el sentit de pertinença al territori.
- Donar resposta a les problemàtiques detectades a la fase diagnòstica.
- Generar espais democratitzadors de participació ciutadana a partir de metodologies àgils i innovadores.
-
Objectius secundaris:
- Aconseguir una identitat visual pròpia del projecte.
- Assolir un impacte del projecte a nivell intermunicipal.
- Aconseguir realitzar un mapeig de l’amabilitat amb el qual es puguin donar a conèixer tots els agents implicats en el projecte.
- Indiqueu la població objectiu
Tota la ciutadania del Prat de Llobregat, desplegant el projecte progressivament en els territoris agrupats per vincles i necessitats i aprofitant la divisió censal per districtes.
- Fases i principals línies d'actuació
La implementació del projecte està sent liderada pel Servei de Bon Veïnatge i Convivència. S’ha realitzat a territori a partir de la informació diagnòstica, a partir de les accions de co-disseny amb ciutadania, entitats i serveis públics i amb l’avaluació continuada amb perspectiva 360º i amb metodologia de treball per processos. És a dir, les accions es van planificant en base als resultats i impactes obtinguts a les accions anteriors.
Les accions realitzades han estat: 18 activitats d’acció comunitària; 20 accions de treball col·laboratiu, amb serveis públics i entitats; 44 serveis, entitats i comerços que han vinculat amb el projecte; i més de 200 persones que han participat del projecte. Les activitats d’acció comunitària realitzades amb la ciutadania han estat les següents:
- GUAU, quina passejada! + Apropa’t i Opina. Activitat comunitària a l’espai públic, sobre la convivència en la tinença d’animals per una ciutat amable.
- ImproAmables! Activitat comunitària a partir del teatre social.
- Sintonitzant l’Amabilitat. Activitat comunitària al programa Planeta Prat de Prat Ràdio, amb participació veïnal i de teixit associatiu - 4 sessions: “Presentació del Projecte Comunitats Amables“, “Convivència amb animals en l’àmbit de les comunitats veïnals - l’activitat GUAU, quina passejada! i l’Apropa’t i Opina”, “Sintonitzant l’amabilitat - històries d’amabilitat” i “Coneixem la iniciativa ‘L’amabilitat a tota màquina’”.
- “Descobrim l’amabilitat” i “AmabilitART” a la Festa de la Salut.
- L’Amabilitat a tota màquina. Activitat comunitària compartida amb el grup de dones A tota màquina, vinculat al Servei d’Acció Social, per la confecció d’unes bosses que configuraran el kit amable per una nova activitat del projecte a finals de 2024. Hi ha hagut donació voluntària de teles per part de la ciutadania, col·laboració de 5 comerços de l’àmbit tèxtil per la donació de teles, col·laboració d’1 comerç de l’àmbit de bugaderia pel rentat i planxat de les bosses, participació de veïnat voluntari i 5 sessions de costura del grup A tota màquina.
- Quin Tipus d'avaluació s'ha realitzat? i qui ha realitzat l'avaluació?
L’avaluació ha estat de 360º i tant quantitativa com qualitativa. L’ha dissenyat l’equip del Servei de Bon Veïnatge i Convivència i l’ha dirigit a totes les persones que s’han vinculat, sigui de manera puntual o estable, al projecte, per tant, ciutadania, entitats i serveis públics. Depenent del destinatari, les enquestes han estat anònimes o amb identificació. Alhora, de cada acció del projecte, se n’ha recollit el nombre de persones, la valoració i les propostes que esdevenen possibilitats de transformació. D’aquesta manera, constantment s’incorpora l’avaluació de procés, de resultat i d’impacte del projecte.
- Quins són els punts forts de la pràctica?
El principal punt fort del projecte Comunitats Amables és que neix del propi municipi pel propi municipi, de tal manera que està adaptat a la seva realitat i les seves necessitats i característiques, prenent la vocació del territori i les seves persones. Hem aconseguit afrontar el repte d’arribar a la ciutadania que no participa de cap espai comunitari, a partir de la vinculació amb espais de persones que les atravessen determinats eixos d’opressió i que no participarien de les activitats comunitàries existents. Per tant, es treballa amb la perspectiva interseccional i amb treball transversal, per tal que ningú quedi enrere. Cal seguir treballant en aquesta línia per estar sempre amatent a que no quedi ningú exclòs del projecte.
- Possibilitat de replicar la pràctica en altres àmbits
De cara a 2025, es planteja organitzar una sessió amb diversos ajuntaments de la província de Barcelona amb qui dissenyar conjuntament una activitat del projecte Comunitats Amables a executar alhora als diferents municipis. La iniciativa s’anomenarà “Xarxa de Municipis Amables”.
Acollida i millora de l’ocupabilitat de persones migrades en situació de vulnerabilitat
ACOL facilita la regularització i inserció laboral de persones migrades.
Acte de cloenda de les activitats d’educació per a una mobilitat segura
Reduir accidents associats a l'ús del telèfon mòbil i patinets elèctrics.
Atenció integrada social i sanitària
Millorar la qualitat de vida de persones amb complexitat social i sanitària.
elprat.ràdio+, l’espai pòdcast del Prat
El projecte adapta la ràdio pública als nous hàbits de consum amb una oferta de pòdcasts a la carta.