Pessebre de la plaça de la Vila 2019
Enguany el pessebre de la plaça de la Vila arriba a la seva 19a edició. En aquesta ocasió, el pessebre està inspirat en un entorn del nord d’Europa. Un paisatge molt característic ple d’avets, cases amb teulades de pissarra i un mantell de neu blanca que tot ho cobreix.
En aquesta 19a edició, hi haurà un element innovador que és la introducció dels “santons” com a figures del pessebre. Els “santons” són figures tradicionals de fang pintades a mà provinents de la Provença francesa.
A més a més, el pessebre d’enguany comptarà amb un al·licient extra per als més petits. Dins del mateix pessebre hi hauran referències a diferents contes infantils, que el més menuts hauran de buscar i identificar dintre de la mateixa construcció. També comptarà amb un tren elèctric que recorrerà tot el pessebre.
Com cada any, la construcció del pessebre es duu a terme dins del programa de lleure de la Gent Gran on en aquesta edició participen quasi una quarantena de voluntàries i voluntaris. A l'obra del pessebre i els elements ornamentals, també hem de sumar l’elaboració de tot un seguit de productes nadalencs i pastissos que es posaran a la venda i la recaudació de la qual es donarà a una ONG del Prat.
En llengua provençal "santoun" vol dir "petit sant". Els "santons" són figures de fang, pintades a mà que representen la Nativitat i també els personatges de la vila provençal. Es diu que va ser Sant Francesc d’Assis, qui, al crear el primer pessebre vivent, va introduir la tradició de la representació del Naixement a les esglésies. A poc a poc, els "actors" van ser reemplaçats per figures de grans dimensions, de fusta o de cera.
La Revolució Francesa de 1789 va tenir com a conseqüència el tancament de les esglésies i la supressió de totes les manifestacions religioses. Va ser llavors quan van aparèixer els primers "santons" a la regió de Provença. Unes figures del pessebre, fetes de molla de pa amb l’objectiu de que la gent pogués representar el naixement de l’Infant Jesús a casa seva. Alguns anys després, a Marsella, Jean-Louis Lagnet va crear els primers "santons" fets d'argila i pintats a mà.
Amb el pas del temps, es van anar introduint diversos personatges de poble, com el timbaler, la peixatera, l'alcalde o el capellà. Existeixen també figures que no pertanyen al Nadal i que evoquen personatges cèlebres de la regió o personatges històrics.
Actualment, hi ha al voltant de 240 artesans que fabriquen aquestes figures en el sud de França. Coneguts en el món sencer, els "santons" són un emblema de la Provença.
L'Arlesienne sovint es representa en el pessebre provençal amb el seu inseparable pastor. La parella evoca al Vincent i la Mirèio, personatges popularitzats pel guanyador del Premi Nobel de Literatura, Frédéric Mistral, en la seva obra Mirèio. Una obra provençal similar a Romeo i Julieta.
El Ravi, que vol dir encantat en provençal, és un personatge essencial del pessebre. És l’innocent del poble. Es representa amb els braços aixecats al cel en senyal de sorpresa i alegria. Al poble, s'ocupa de petits treballs ja que és un personatge modest que generalment viu a prop on té lloc el naixement. Es vesteix d’una manera simple i porta un barret al cap.
El Pistachié és un servent de la granja i un personatge essencial del pessebre provençal. El seu ofici és recollir els fruits de l'arbre del festuc, un arbust de matoll provençal, que dóna fruits molts apreciats.
De caràcter ingenu i a vegades una mica ximple, es representa com una persona ociosa que sempre té ganes de xerrar. Porta dues cistelles plenes de menjar, la primera amb bacallà salat i salsitxes i la segona amb defougasses (dolços provençals) i oli.
El nom “boumians” vol dir bohemis en català i són els nòmades del pessebre. Van de fira en fira vestits amb robes cridaneres, capes i mocadors al cap. Els hi agrada la música i sempre estan representats amb instruments musicals. També llegeixen les línies de la mà i preparen encanteris pels qui volen trobar la bona fortuna.
Tots els contes del pessebre, a la Biblioteca Antonio Martín
Si voleu llegir tots els contes que estan amagats al pessebre, ho podeu fer a la Biblioteca Antonio Martín. A la Sala Infantil, trobareu una exposició bibliogràfica on podreu gaudir de tots els contes amb els més menuts.
L’horari de la Biblioteca Antonio Martín és:
Dilluns: de 15:30 a 21 h.
De dimarts a divendres: de 10 a 21 h.
Dissabtes: de 10 a 19 h.
Horaris especials Nadal:
Dimarts 24 i dimarts 31 de desembre l’horari de la biblioteca serà de 10 a 14 h.
Dimecres 25 i dijous 26 desembre; dimecres 1 i dilluns 6 de gener de 2020 la biblioteca romandrà tancada.