Una de les dates més importants de les festes nadalenques a la nostra ciutat és sens dubte la tradicional inauguració del pessebre de la plaça de la Vila. Un moment màgic on tota la ciutadania pratenca gaudeix de l'obra que la gent gran ha preparat amb tant d’esforç i dedicació.
Com és tradició, la construcció del pessebre es duu a terme dins del programa de lleure de la Gent Gran. En aquesta edició participen 35 persones voluntàries.
Elements i edifics més emblemàtics del Prat
Enguany, el Pessebre de la plaça de la Vila és més pratenc que mai. Com heu pogut comprovar, la gent gran s'ha inspirat en el món local per posar de manifest l'orgull que sentim tota la ciutadania en formar part del Prat.
A la construcció podreu trobar diferents elements i edificis característics del nostre lloc al món. A continuació, podreu trobar més informació de tots ells i descobrir la seva història.
L'Ajuntament
L'actual Ajuntament substituí l'antiga Casa Consistorial aixecada cap el 1730 al mateix indret. Aquesta fou enderrocada entre 1904 i 1905 per parts per tal de facilitar les tasques pròpies del govern local.
El nou Ajuntament, que havia de servir de vivenda d'alguns dels funcionaris més destacats, es començà a planificar a començaments del segle XX. Els primers plànols de l'edifici es dataren al juliol de 1904 i foren signats per l'arquitecte municipal Joan Feu i Puig.
El mestre d'obres, Albert Feu, fou posteriorment alcalde del municipi en diverses ocasions.
Les Cases d'en Puig
Les Cases d’en Puig són un testimoni important per explicar l’origen del nucli urbà, atès que és el raval més antic del Prat, i per explicar la base de la seva economia.
Les Cases d’en Puig, situades al costat de l’avinguda Verge de Montserrat, són els habitatges més antics del Prat que es conserven. Construïdes l’any 1784 per allotjar els jornalers que treballaven al camp. Després de la rehabilitació, a l’any 2001, van entrar en funcionament com a equipament municipal.
L'Artesà
L’Artesà es va construir l’any 1919 per una junta de propietaris que volien dotar la ciutat del moment d’un centre on celebrar actes socials i espectacles teatrals. Després d’un llarg període d’inactivitat l’Ajuntament del Prat el compra i inicia els procés de recuperació de l’espai teatral.
Font del galls
Obra de l’arquitecta Imma Jansana, La “Font dels galls”, és un reconeixement als pota blava, espècia autòctona. Imma Jansana va centrar la seva obra en una cresta de grans dimensions amb un color vermell ben viu. La font es va inaugurar el 26 de febrer de 1995
Torre Balcells
Des de l'any 2014, la Torre Balcells és la casa de l'Escola de Música de la ciutat. Els seus orígens són incerts però desprès de pertànyer a diferents famílies, els germans Francesc i Enric Balcells, la van vendre al 1969 a l’Ajuntament.
L'antiga estació de trens
La primera estació al Prat es va construir el 1881, per a la línia fèrria Barcelona- Vilanova inaugurada el 17 de desembre del mateix any. El ferrocarril va posar fi, definitivament, a les dificultats de comunicació del Prat i va obrir noves perspectives de creixement. Entre d’altres, va facilitar la comercialització dels excedents agrícoles, molt importants des de la consolidació dels conreus de regadiu.
Pessebre de la plaça de la Vila
L'any 2001, la gent gran del Prat, de forma voluntària, va començar una tradició molt arrelada ja a la nostra ciutat. Any rere any, construeixen un dels elements més icònics del Nadal al Prat i amb la d’enguany ja són 22 edicions.
Mercat municipal
Cap als anys 20 del segle XX els mercats van deixar d’estar constituïts per paradetes a l’aire lliure i es van passar a constituir en llocs estables i closos.
Va ser aleshores quan l’Ajuntament del Prat va construir el seu, l'any 1921, aixecat sota la direcció de l'arquitecte municipal Antoni Bartra Boada. Té una façana principal a la Plaça de la Vila i dues naus laterals que el comuniquen amb el carrer del Centre i el d'Ignasi Iglésias.
Cases de la Seda
L’any 1955, La Seda va iniciar la construcció de 110 habitatges. La finalitat era cobrir les necessitats de les famílies de treballadors vinguts de fora, que no trobaven cases on instal·lar-se al Prat. La inauguració oficial es va fer al juny de 1958.
Les cases es van edificar als afores del nucli urbà i formaven un petit barri entre els carrers Girona i Jaume Casanovas, la carretera de l’Aviació i l’avinguda Onze de Setembre. Dos carrers nous, el del Vendrell i el de Carlos Stulemeijer, dedicat a un directiu de l’empresa, creuaven el barri.
El projecte arquitectònic va ser obra de Joaquim de Moragas, arquitecte municipal.
Torre de l'aigua
Per a millorar l'abastament d'aigua potable a la població del Prat, l' Ajuntament va encarregar el projecte d'un dipòsit elevat que, combinant la seva funció reguladora amb un altre dipòsit ja existent, a més a més d'assegurar el subministrament de la població, augmentaria la capacitat de l'aigua emmagatzemada i serviria per a regularitzar la pressió de tota la xarxa de distribució al nucli urbà.
Actualment actua com a regulador de la pressió de l'aigua perquè arribi a totes les cases, ja que el Prat és un poble molt pla. El projecte és de l'any 1966. És obra de l'enginyer de camins José Luís Guárdia en col·laboració amb l'enginyer municipal Eladio de Ceano-Vivas.
L'Església
A l'any 1939, després de l'enderroc de la primera església del Prat, l'arquitecte municipal, Joaquim de Moragas Ixart, va projectar un temple neogòtic del qual només se'n va arribar a construir la cripta, juntament amb el campanar i la rectoria. Uns anys més tard, entre el 1969 i el 1971, es construeix la resta del temple actual de l'església, obra de l'arquitecte Robert Terradas Via.
Fitxes relacionades
Programa Municipal de Lleure per a la Gent Gran
Propostes que busquen conservar la salut física i psíquica de les persones grans.