En Joan Giner té un perfil de voluntari ampli i divers. Als seus 63 anys ha participat en quatre edicions del projecte de voluntariat de Formació d’adults del Centre Promoció Social Francesc Palau. Ha realitzat també en tres ocasions el voluntariat de parelles lingüístiques en català i ha participat en accions col·laboratives puntuals com són la recollida d’aliments per al Punt Solidari, la preparació de la cursa ciclista i l’Open Internacional de Tennis Taula adaptat Ciutat del Prat.
A més a més, va ser president i un dels propulsors de l’Associació del Banc de Temps del Prat. Ara mateix els néts ocupen gran part del seu temps i s’ha pres un descans per tornar en un futur amb més força.
Tasques desenvolupades
Durant el projecte de Formació d’adults del Centre de Promoció Social Francesc Palau la meva tasca era fer classes de castellà a persones nouvingudes a la ciutat. L’objectiu d’aquestes classes era fomentar l’ús i la pràctica del castellà per tal de que aquestes persones poguessin posar-ho en pràctica durant el seu dia a dia. A més a més, als grups on jo feia classes també treballàvem nocions bàsiques de gramàtica per tal de que els alumnes es familiaritzessin amb la lectura de cartells o diferents indicacions.
Les classes es duien a terme dues a vegades a la setmana durant una hora i mitja i l’alumnat es dividia en quatre nivells segons els seus coneixements. Jo treballa amb els nivells 2 i 3. Els perfils eren molt variats, des de persones sense estudis i amb mínimes nocions de castellà (nivells 1 i 2) a persones titulades universitàries al seus països d’origen i que havien de començar de zero a treballar amb una nova llengua (nivell 4).
El número total d’alumnes per classe oscil·lava entre sis i deu. El treball a realitzar a cada sessió venia marcat pel nivell de coneixement de la llengua del grup i per una sèrie de reunions que els professorat fèiem trimestralment per posar en comú els progressos de l’alumnat.
Al Banc del Temps, les tasques que desenvolupava eren de tipus organitzatiu, fent atenció a les persones que es volien informar i participar en aquest projecte ciutadà. Ajudant-les a definir les seves habilitats, coneixements i recursos.
Una experiència positiva
Durant el meu temps com a voluntari al Centre de Promoció Social Francesc Palau, la majoria del meu alumnat a qui havia d’ensenyar castellà eren dones d’origen magrebí. Al principi els hi va sobtar una mica que fos un home qui havia d’impartir les classes. Però a mesura que va anar passant el temps i les classes anaven per bon camí, tot es va normalitzar.
Tant es així que després m’he trobat a aquestes dones pel carrer amb la seva família i hem compartit una mica de temps juntament amb el marit i els fills i filles, tot eren paraules d’agraïment per haver fet aquest esforç d’ajudar a la seva dona o mare a aprendre castellà.
Recomanaries aquesta experiència?
Sempre. A tothom que em pregunta li recomano realitzar i viure que és un voluntariat. En primer lloc , perquè és una bona forma de mantenir-se actiu mental i físicament ,i també perquè és una forma de donar el que tu tens com a persona als altres.
A més a més, cada experiència de voluntariat és nova i diferent a l’anterior, inclús per la gent que està acostumada a col·laborar en diferents projectes. Cada experiència és un viatge interior molt personal on coneixes i tractes amb persones amb històries diverses del quals aprens i reps sensacions noves.
Quins consells donaries a algú que vol començar a realitzar un voluntariat?
El primer que haurien de fer es acostar-se al Punt del Voluntariat per conèixer tota la varietat de projectes que existeixen. Un cop allà i amb tota la informació, observar on poden encaixar més les seves habilitats i/o veure el projectes que tenen més necessitat de voluntariat.
Una altra opció molt interessant és començar amb accions participatives puntuals com són la Recollida d’aliments del Punt Solidari o els diferents actes esportius que es realitzen a la ciutat al llarg de l’any. Un cop ens hem apropat al món del voluntariat podem saber si seriem capaços de realitzar un projecte que es prolongui en el temps i que necessiti un major grau de compromís.
Per últim, és important encarar el voluntariat sense cap tipus d’expectativa per tal de poder crear-nos una opinió en base a les nostres experiències viscudes. Ens hem de centrar en ajudar a aquelles persones que ho necessiten i viure el voluntariat sense cap mena de condicionant mental previ.
El voluntariat en una paraula
Creixement personal
- L’entrevista es va realitzar el dimarts 7 de novembre de 2017, al Punt del Voluntariat -
Altres informacions d'interès
Animals de companyia
L'Ajuntament fomenta la tinença responsable dels animals i promou el respecte pels seus...
Projectes de voluntariat al Prat
Construïm una societat millor a través del voluntariat!
Què vol dir fer voluntariat?
Animeu-vos a formar part del voluntariat. Hi ha moltes maneres de participar!
Punt de Voluntariat
Espai d’informació i orientació per a entitats i ciutadania en matèria de voluntariat.