Rubén Monllaó

En Rubén Monllaó té 38 anys, és de Tortosa i està llicenciat en psicologia. El que més l'apassiona és la psicologia i el món social. Des de fa tres mesos fa voluntariat al programa "Calor i cafè" del centre de dia Spai.

Tasques realitzades

Els programes que es realitzen a l’SPAI són una peça clau en el tractament de les drogodependències i altres addiccions. S’hi ofereix tot tipus d’informació, assessorament, tractament i seguiment continuat per a les persones que presenten alguna problemàtica de conducta addictiva i també per a les seves famílies.

Un d’aquests programes és el “Calor i cafè”, un programa de reducció de danys dirigit a persones que presenten problemes d’exclusió social amb o sense addicions i/o malaltia mental. Amb aquest programa se’ls ofereix suport alimentari, roba, i servei de dutxes i de rentadora, entre d’altres. 

En rubén hi col·labora realitzant diferents tasques com a voluntari: Allí tenen 2 programes: "Calor i cafè" i el "Programa lliure de drogues". Jo el que he vist ha sigut el "Calor i cafè". El que fem és que tenim uns usuaris que estan vivint el tema de l’exclusió social, que els hi manquen les necessitats bàsiques, sigui d’habitatge, higiene, roba, alimentació... i el més bàsic, a part del tema material, el tema de sentir-se bé, de tenir un espai on no se senten jutjats, se senten segurs, tenen algú amb qui parlar i explicar. Bàsicament al "Calor i cafè" és el que fem, acompanyar als usuaris en aquestes necessitats bàsiques i estar una estona amb ells xerrant, motivant-los, intentant treure’ls-hi un somriure dins les dificultats que estan vivint, i bueno, és molt enriquidor, molt content.

Una experiència positiva

Com ens comenta en Rubén: és el tercer voluntariat que faig en tres sectors del voluntariat social diferents. I bueno, quan estàs en diferents àmbits vas veien-te tu com a voluntari on te sents còmode. En el cas de l’Spai, el primer dia si que estava una mica nerviós, no havia treballat mai en aquests tipus d’usuaris i tenia una idea preconcebuda, que va canviar des del minut u del primer dia totalment, i és veritat que és una temàtica dura, però jo personalment, diria que, no ho conec tot, però és un camp que m’agrada molt, el tema de les addiccions.

Recomanaries aquesta experiència?

Si ho recomano, perquè primer per a mi és algo ètic, ajudar a una altra persona és algo ètic, pel que deia, demà pots ser tu. I segona perquè estic segur que la persona que ho prova i ho fa li agradarà segur! Perquè és que ets l’altra persona i ets tu! Així que és una experiència positiva pels dos.

Quins consells donaries a algú que vol començar a realitzar un voluntariat?

Lo més important, és que com sé que li agradarà fer el voluntariat, i es pot fer voluntariat en tants àmbits, que jo aconsellaria que en provés varis fins que trobés el que es senti més a gust.

El voluntariat en una paraula

Empatia i Amor, estimar a l'ésser humà.

 

  • Entrevista realitzada el 20 de juny al Punt de Voluntariat

Projectes de voluntariat al Prat

Construïm una societat millor a través del voluntariat!

LA BRÚIXOLA

Vine a Càritas a ajudar a adolescents i joves que estan cursant la ESO.

Fes voluntariat al projecte Marhaba

Col·labora en l'educació de joves adolescents amb Saó Prat.

Vine a espigolar!

Col·labora espigolant contra el malbaratament alimentari.