La nostra ciutat és una ciutat diversa i plural, on conviuen persones de totes les identitats sexuals i de gènere, procedències, edats, cultures i creences. Per això volem que tothom tingui els mateixos drets i deures i sobretot que pugui gaudir d'una ciutat acollidora i cívica. Per això, les següents propostes i accions volen treballar les iniciatives que fomentin actituds i comportaments igualitaris, com els feminismes, per potenciar la convivència, el sentiment de compromís i de memòria històrica amb les lluites del nostre passat.
§ Desplegar els recursos i serveis per a la formació, prevenció i l’atenció de l’abordatge de les violències masclistes.
§ Incorporar la visió de gènere a tota l’actuació municipal.
§ Aplicar a nivell municipal la llei 11/2014 contra LGTBIfòbia.
§ Donar suport a les entitats i col·lectius formals i informals LGTBI+ per treballar juntament pel desplegament i el disseny de les polítiques LGTBI+ al Prat.
§ Enfortir la participació i implicació de la ciutadania en la lluita contra les violències masclistes i les discriminacions per raó de diversitat sexual, afectiva o de gènere.
Els objectius d’aquest àmbit, i les actuacions descrites, han de servir per avançar cap als objectius de desenvolupament sostenible número 5 (igualtat de gènere), 10 (reducció de les desigualtats) i 16 (pau, justícia i institucions fortes) recollit en l’agenda 2030 de les Nacions Unides.
Crearem una taula institucional per formalitzar un Acord de Ciutat Violència Zero, tot convidant a totes les institucions que gestionen els serveis implicats, generant un compromís social i col·lectiu que enforteixi tota la ciutadania en la lluita contra les violències masclistes.
Desplegarem el Pla Integral contra les violències masclistes d’acord amb el calendari establert, desenvolupant les diferents línies estratègiques i accions corresponents.
Veure mésAprovació del Pla i posada en marxa. Treballant per la implementació de totes les accions.
Reforçarem el dispositiu existent, establint trimestralment espais de coordinacions de les agents i dels serveis d’atenció a dones adolescents i joves per compartir la mirada i el treball compartit dut a terme.
Veure mésAbordarem de forma transversal, continuada i progressiva la prevenció de les violències masclistes i del treball per la igualtat, amb la participació de l’alumnat, professorat i famílies als diferents centres educatius.
Veure mésOrganitzarem actes i activitats vinculades a les diferents dates commemoratives, que impliquen la mobilització i participació de la ciutadania compromesa com a element de visualització i reivindicació davant les situacions relatives a aquestes dates.
Veure mésFarem un desplegament del Pla Local LGTBI+ per la diversitat sexual i de gènere d’acord amb el calendari de treball previst en el propi Pla, i posarem en marxa les diferents línies estratègiques i accions corresponents.
Veure mésAprovació del Pla i inici del seu desenvolupament
Continuarem oferint espais de formació, debat i assessorament adreçats a les entitats i ciutadania en general que serveixen per a la sensibilització i empoderament de les dones. Oferirem formació en perspectiva de gènere i prevenció a les entitats de la ciutat, en especial, a aquelles que reben subvencions municipals.
Veure mésPrograma de formació en funcionament.
Promourem l’apoderament de les dones a través del reconeixement i la visibilitat de referents positius i d’activitats artístiques, incorporant la representativitat de dones culturalment diverses als diferents espais de decisió municipal ( consells municipals, consells escolars, taules, etc) i visibilitzar-les com a referents positius.
Veure mésContinuarem impulsant el servei com l’espai d’informació i assessorament sobre el fet LGTBI+ que ofereix atenció, orientació i assessorament (psicològic i jurídic) a persones que pateixen discriminació per raó d’orientació o d’identitat sexual.
Veure mésContinuarem impulsant el servei com a espai d’acollida, informació, acompanyament i atenció. Continuarem oferint acollida, informació, suport psicològic i assessorament jurídic , adreçat a totes les dones del municipi.
Veure mésImpulsarem el treball grupal amb homes que han exercit la violència masclista des dels serveis dels quals són usuaris.
Planificació de la realització de la formació o la campanya
Seguirem potenciant el Consell com a espai de participació i intercanvi. Es duran a terme com a mínim tres trobades anuals del Consell, tot treballant per a la incorporació de noves figures a títol individual o col·lectiu.
Veure més§ Continuar desplegant el pla director de Cooperació, Justícia Global, Pau i Drets Humans.
§ Contribuir al desplegament de polítiques, infraestructures, capacitats i serveis que vetllin per la protecció efectiva dels drets humans, l’equitat, l’interès i els béns comuns.
§ Enfortir el teixit institucional i ciutadà que dona suport i possibilita el desplegament de la política municipal de cooperació.
§ Enfortir els centres docents amb formació i sensibilització.
§ Alleugerar el patiment humà i l’impacte en situacions d’emergència humanitària.
Els objectius d’aquest àmbit, i les actuacions descrites, han de servir per avançar cap als objectius de desenvolupament sostenible número 5 (Igualtat de gènere), 6 (Aigua neta i sanejament), 9 (Industria, innovació i infraestructures), 10 (Reducció de les desigualtats), 12 (Consum responsable i producció), 13 (Acció climàtica), 16 ((Pau, justícia i institucions fortes) i 17 (Aliances pels objectius),recollits en l’agenda 2030 de les Nacions Unides.
Prioritzarem els projectes que tinguin una clara voluntat transformadora, amb enfocament de drets humans i amb països prioritaris segons el pla director, especialment a El Salvador, Cuba, Sàhara Occidental, Marroc, Palestina i l’àrea de la Mediterrània.
Programa en funcionament
Continuarem contribuint a reduir els impactes provocats per desastres naturals i situacions de vulnerabilitat a través de subvencions d’emergències i d’ajut humanitari del Fons Català de Cooperació.
Veure mésPrograma en funcionament
Continuarem treballant per generar una ciutadania critica e implicada en matèria de sensibilització pels drets humans i per la pau. Desplegarem una estratègia comunicativa que incorpori el teixit associatiu i els centres educatius.
Veure mésPrograma en desenvolupament
Continuarem treballant per fer del Prat una ciutat defensora dels drets humans organitzant activitats i xerrades, tot implicant als instituts de la ciutat , així com al teixit associatiu i ciutadania compromesa.
Veure mésDonarem suport econòmic i polític a la creació de vies segures a la mediterrània en col·laboració d’entitats i d’altres actors que garanteixen el transit de les persones en condicions dignes.
Veure mésDefinirem un pla de treball a la ciutat de sensibilització envers la justícia global i els drets humans, incorporant un conjunt d’activitats de caràcter anual que incloguin les iniciatives de les entitats i associacions i de l’Ajuntament , a més, de les accions als centres eductius i als espais de lleure.
Veure mésEn desenvolupament el curs 2020 - 2021
Posarem en marxa el programa, amb col·laboració de l’Oficina del Pla Jove i del Punt de Voluntariat, juntament amb entitats i espais de lleure i joventut per promocionar la participació en accions de cooperació internacional.
Veure mésContinuarem donant suport al teixit social i a les ONG del Prat, a partir de l'espai de participació i canalització d'accions que és la Taula, amb un mínim de dues trobades l’any i amb l’organització conjunta del Prat Solidari.
Veure mésEls objectius d’aquest àmbit, i les actuacions descrites, han de servir per avançar cap a l’objectiu de desenvolupament sostenible número 16 (justícia i institucions fortes), recollit en l’agenda 2030 de les Nacions Unides.
Actualitzarem el reglament de la Comissió de Nomenclàtor per adaptar-lo als preceptes que marca la Llei de Memòria Històrica, promovent els valors democràtics i aquells col·lectius més invisibilitzats.
Impulsarem la recuperació i senyalització, així com preservarem i millorarem la conservació dels espais de memòria amb valor democràtic perquè esdevinguin part del patrimoni de la ciutat.
Treballarem conjuntament amb altres administracions i entitats memorialístiques per reparar i reconèixer els greuges patits per les persones víctimes del feixisme a la nostra ciutat. També impulsarem commemoracions institucionals i ciutadanes.
Continuarem generant una programació estable en matèria de memòria democràtica, de difusió històrica i de valors per a la comunitat educativa i la ciutadania.
Crearem un espai de trobada entre els diferents agents de ciutats interessats en la promoció de la memòria per participar de les propostes que s’hi esdevinguin.
§ Fomentar la cultura cívica a través d’activitats, campanyes i accions concretes.
§ Desenvolupar el capital social mitjançant la promoció del teixit associatiu.
§ Fomentar la corresponsabilitat en l’ús de l’espai públic.
§ Dotar dels recursos necessaris per a la gestió positiva del conflicte.
§ Fomentar el diàleg, el coneixement i l’intercanvi entre la ciutadania.
Els objectius d’aquest àmbit, i les actuacions descrites, han de servir per avançar cap als objectius de desenvolupament sostenible número 16 (Pau, justícia i institucions fortes) i 17 (aliances pels objectius), recollits en l’agenda 2030 de les Nacions Unides.
Continuarem impulsant tots dos serveis per afavorir la convivència a la ciutat,d’una manera pacífica, imparcial i dialogada.
Veure mésDesplegarem progressivament agents per a la convivència per millorar les relacions de les persones a tota la ciutat. Aquests professionals treballen a l’espai públic per informar, escoltar, recollir propostes i portar a terme la dinamització comunitària a favor de la bona convivència.
Veure mésElaborarem un catàleg amb recursos per contribuir a la bona convivència a les comunitats. Planificarem trimestralment espais de diàleg i assessorament en relació a temàtiques tractades al servei de bon veïnatge i que es considerin d’interès comunitari.
Veure mésInici de secció formativa en format radiofònic a Planeta Prat d'El Prat Ràdio i treball de continguts per elaboració d'una guia
Continuarem potenciant la compensació a les infraccions de les ordenances mitjançant treballs o accions socials comunitàries, ampliant aquesta acció reparadora a d’altres tipologies d’infracció.
Veure mésRealitzarem periòdicament campanyes de promoció de la convivència i el civisme. Aquestes campanyes s’establiran trimestralment,en funció dels indicadors obtinguts a l’observatori de la convivència de la ciutat.
Veure mésRealitzarem actuacions per millorar el respecte per l’entorn i el civisme en les relacions interpersonals i per tant dels animals de companyia, És per això que es portaran a terme accions en els diferents parcs i jardins de la ciutat , i s’oferiran determinats espais “lliures de corretja”.
Veure mésS’han dut a terme accions de sensibilització als 13 correcans de la ciutat
Mantindrem l’elaboració dels indicadors de convivència comuna eina complementària en la millora continuada de la convivència i el civisme, de recollida anual que ens permetrà obtenir dades quantitatives en relació a la convivència a la ciutat, tot detectant les necessitats i prioritats de treball.
Veure mésRealitzarem enquestes ciutadanes en relació a la percepció de la convivència a la ciutat. Les enquestes ciutadanes ens permetran complementar les dades dels indicadors , en relació a la percepció de la ciutadania envers la convivència a la ciutat.
Elaborarem el Pla local de seguretat com a instrument, que permeti definir les línies mestres i ordenar temporalment les actuacions a emprendre per millorar la convivència i la seguretat del municipi. S’inclouran els paràmetres de mesura que permetin avaluar l’eficàcia del pla.
§ Promoure el reconeixement social de la diversitat cultural i la convivència.
§ Fomentar la integració social i laboral de les persones immigrades.
§ Treballar per la tolerància zero a qualsevol forma de racisme i xenofòbia.
§ Treballar per una ciutat acollidora.
§ Enfortir la participació dels diferents agents i entitats que treballen per la diversitat.
Els objectius d’aquest àmbit, i les actuacions descrites, han de servir per avançar cap als objectius de desenvolupament sostenible número 4 (Educació de qualitat), 5 (Igualtat de gènere), 8 (Treball decent i creixement econòmic), 10 (Reducció de les desigualtats) i 17 (Aliances pels objectius), recollits en l’agenda 2030 de les Nacions Unides.
Potenciarem el servei d’acollida des d’on es facilitarà informació, formació i orientació per adquirir coneixements bàsics que facilitin viure i treballar a Catalunya, a través de mòduls d’aprenentatge de les llengües, coneixements laborals i de la societat catalana. En el cas del refugiats s’oferirà un servei d’acompanyament i d’inserció laboral.
Veure mésContinuarem promovent activitats de sensibilització i interculturalitat adreçades als centre educatius per tal de sensibilitzar i formar la ciutadania del futur. Es duran a terme tallers antirumors adreçats a entitats i xerrades i tallers adreçats a la ciutadania en general.
Veure mésMantindrem la promoció de la igualtat i convivència a través del projecte en el marc del servei d’acollida. Reforçarem la dinamització de les dones, en especial magribines, per facilitar-ne l’accés a la societat i afavorir els processos d’inclusió social i comunitària.
Veure mésElaborarem un nou pla d’interculturalitat i ciutadania a partir d’una diagnosi, la definició d’uns principis rectors, establiment de línies estratègiques i propostes d’acció, calendari i avaluació, tot elaborat amb metodologia participativa.
Veure mésEstablirem circuits en el treball transversal i de coordinació entre els diferents àmbits municipals, institucionals i associatius per optimitzar els serveis i recursos adreçats al col·lectiu migrant.
Veure mésDesenvolupament d'accions transversals
Augmentarem la significació, representativitat i incidència de la Taula com a òrgan per conèixer, assessorar, compartir i elaborar iniciatives sobre el fet migratori. S’organitzaran com a mínim dos trobades al any de la taula i s’organitzarà de forma conjunta les activitats que com a Taula es considerin necessàries.
Veure mésGarantirem la presència i visibilització de la diversitat cultural a la Festa Major, la Mostra d’Entitats, espais de difusió municipals, així com presència periòdica a la ràdio i a la revista municipal.
Veure mésSeguirem apostant per la participació en els espais intermunicipals d’acollida per tal de sumar-hi esforços.