divendres, 10 març, 2023 - 09:15
L'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, intervé a l'audiència pública de balanç del PAM.
Gairebé un centenar de persones ha participat en una audiència pública en què l’equip de govern de l’Ajuntament del Prat, encapçalat per l’alcalde Lluís Mijoler, ha exposat el balanç del Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2020-2023. En la recta final del mandat, el document que s’hi ha presentat d’avaluació del desplegament del pla ha posat de manifest que l’assoliment d’objectius en els 8 eixos que el conformen oscil·la entre el 80 per cent i el 91 per cent, unes xifres que encara augmentaran en els darrers dos mesos de la legislatura. L’audiència pública s’ha celebrat al Cèntric Espai Cultural.
D’acord amb el compromís amb la transparència i la rendició de comptes, el govern ha explicat a la ciutadania com s’ha desenvolupat l’activitat al llarg d’aquests gairebé quatre anys en diferents àrees. A més de l’alcalde Mijoler, han intervingut en l’acte el gerent municipal i les portaveus dels dos grups polítics que formen part del govern: Alba Bou, en nom del Prat en comú, i Juan Pedro Pérez, en nom del PSC.
El document complet de Balanç del Pla d’Actuació Municipal 2020 – 2023, ‘El Prat del futur es fa present’, es pot descarregar des de la web de l’Ajuntament. Així mateix, al web elprat.cat/pam es pot consultar en temps real el grau d’assoliment de cadascuna de les accions previstes al PAM.
Adaptar-se a unes circumstàncies excepcionals
Des del govern, s’ha valorat positivament el grau de desplegament del PAM en conjunt, malgrat el sotrac que va suposar la pandèmia de la Covid-19, el confinament i les diferents restriccions que se’n van derivar. En aquell context complex, es va dissenyar i implementar l’estratègia ‘Ara més que mai, el Prat’, un full de ruta que va suposar una revisió del document d’inici de mandat per tal d’ajustar-ne els objectius davant els reptes d’urgència que es van plantejar.
El PAM va ser aprovat pel plenari amb un ampli suport dels grups que conformen el govern actual, el Prat en Comú i el PSC, a més del d'ERC. Amb el títol El Prat d'avui, el Prat del futur’, el document es marcava el repte d’actualitzar el model que ha inspirat la ciutat actual per projectar-la cap al futur pensant en les necessitats de les properes dècades.
“Aquesta ha estat possiblement la legislatura més imprevisible”, ha constatat l’alcalde Mijoler, tot citant aquesta pandèmia de covid, l’amenaça a l’equilibri territorial que ha suposat la proposta d’ampliació de l’aeroport, o els efectes de la guerra a Ucraïna. En aquest context, ha afegit que “el Prat ha demostrat que ha és una ciutat preparada per afrontar qualsevol ciscumstància a partir de la creença en un model de ciutat”. “Aquest model de ciutat ens permet afrontar amb garanties el futur que vindrà”, ha conclòs.
Tot recordant el títol del PAM, “El Prat d’avui, el Prat del futur”, la portaveu del Prat en comú, Alba Bou, ha destacat que l’objectiu que s’ha perseguit en aquests anys ha estat “actualitzar el model de ciutat que ha fet del Prat el nostre lloc al món”. Per la seva banda, el portavei del PSC, Juan Pedro Pérez, ha destacat també les dificultats que ha afrontat la ciutat durant aquest mandat i ha ressaltat els esforços del govern i la plantilla municipals perquè “la ciutat no s’aturés i que ningún quedés enrere”.
Nous projectes i serveis en vuit eixos
Per la seva banda, el gerent municipal ha desgranat els assoliments en els vuit eixos en què s'articula el PAM. Entre aquests, per exemple, consta la creació de l'Oficina Integral d'Atenció Social o de la Botiga, la reforma del SAD per millorar-lo i fer-lo més proper, l'elaboració del projecte i inici de construcció de la nova residència municipal per a gent gran, l'impuls de nous serveis i equipaments contra l'exclusió residencial o l'ampliació del parc d'habitatge públic, en l'eix "Una ciutat que cuida i garanteix drets". Pel que fa a l'eix "Una ciutat que garanteix la cultura i l'educació", va destacar l'ampliació de l'oferta d'FP, la millora dels serveis a les llars d'infants municipals, la creació del nou servei de Noves Oportunitats Educatives, el desplegament del programa IntersECCions o la consolidació del Teatre l'Artesà com a centre cultural de referència, entre d'altres.
En matèria d'esports i salut, és remarcable l'acompanyament de la ciutat al sistema sanitari en temps de covid, la millora en equipaments com l'Estruch i la nova grada al camp de futbol del Sagnier, el reforç de l'atenció a la salut mental, o l'impuls d'un nou CAP i CUAP a la ciutat, entre d'altres. Pel que fa a l'eix "Una ciutat habitable i amable" destaquen les millores en espais públics, per exemple amb la creació d'un nou eix verd i ciutadà a l'Avinguda del Canal, la pacificació dels carrers Sant Pere, Viladecans i Sant Boi, o reformes de places com la de l'Església o la del Disset de Setembre, així com la posada en marxa de nous serveis de transport públic com la bicicleta i el vehicle elèctric compartits. Pel que fa a l'eix "Una ciutat sostenible i ecològica" és destacable l'impuls de la transició energètica a la ciutat, amb la creació de la Casa de l'Energia i la constitució de l'Energia del Prat, així com el desplegament de plaques fotovoltaiques en sostres d'edificis públics i la lluita per una major i millor protecció del Delta del Llobregat i co0ntra l'ampliació de l'aeroport.
En matèria de promoció econòmica és remarcable la creació de nous serveis com l'Oficina d'Atenció a l'Empresa i de polígons, l'impuls de projectes innovadors en matèria d'FP dual o les mesures per acopanyar el teixit comercial i productiu davant de la crisi de la covid, per exemple amb eines com la targeta Marketprat.
Pel que fa a l'eix "Una ciutat per conviure-hi, amb memòria i feminista" destaquen les mesures per rejovenir i modernitzar la policia local i l'elaboració d'un nou Pla de Seguretat Local, el desplegament d'unes polítiques ambicioses de memòria, el reforç dels serveis d'atenció a la dona i la celebració per primer cop a la ciutat de l'Orgull LGBTI+. Finalment, en matèria de transparència i bon govern es pot destacar entre d'altres el desplegament del pla de govern obert, la realització dels pressupostos participatius, i la posada en marxa de la plataforma Participa311 a través de la qual s'han realitzat altres processos participatius com l'elecció del segon dia festiu loca, així com el cicle de trobades ciutadanes Parla amb l'alcalde.