dimecres, 1 juny, 2022 - 19:45
Imatge d'arxiu (ple municipal del Prat del passat mes de març)
El ple municipal del Prat, que ha tingut lloc aquest dimecres 1 de juny, ha aprovat destinar 1,6 milions d’euros extra, principalment a reforçar els ajuts per a activitats d’estiu i extraescolars i a seguir ampliant el parc d’habitatge social.
Concretament, s’ha aprovat inicialment una modificació de crèdit per un import total de 1.608.728 euros, amb el vot favorable de l’equip de govern i Podemos i l’abstenció d’ERC i C’s. La major partida, 1.025.000 euros, es destinarà a la compra de pisos per sota del preu de mercat per destinar-los a seguir ampliant el parc d’habitatge social de la ciutat. L’Ajuntament farà aquesta compra a partir de l’exercici del dret de tanteig i retracte, que dona preferència a l’administració per adquirir immobles en venda. A propòsit d’aquest tema, el ple també ha tornat a aprovar avui inicialment la modificació del Pla general metropolità necessària per delimitar el Prat com a àrea subjecta al dret de tanteig i retracte, després d’estimar parcialment una al·legació presentada pel grup municipal de Podemos, que implica ampliar les parcel·les del Prat on es podrà exercir aquest dret. Aquesta modificació ha comptat amb el vot favorable de tots els grups, excepte de C’s, que s’hi ha abstingut.
La segona major partida de la modificació de crèdit, de 214.000 euros, es destinarà al lleure socioeducatiu i servirà per fer front al notable increment de la matriculació a les activitats d’estiu de 2022 i a les extraescolars del curs vinent, que s’ha traduït en un augment dels ajuts per realitzar-les i garantir la igualtat d’oportunitats per accedir-hi. Així per exemple, en el cas de les activitats d’estiu, el nombre de sol·licituds ha augmentat des de les 1.235 de l’any 2021 fins a les 1.575 d’enguany. El nombre d’ajuts atorgats per realitzar-les també ha passat de 921 a 1.159 en el mateix període.
Modificació de les ordenances fiscals per instaurar la gratuïtat als 2 anys de les escoles bressol
Avui, el ple municipal també ha adequat les seves ordenances fiscals a la gratuïtat de l’escola bressol als 2 anys establerta per la Generalitat de Catalunya de cara al curs 2022-2023. El ple ha aprovat provisionalment, per unanimitat, la modificació de l’ordenança fiscal corresponent (ordenança fiscal número 18) per fer-ho possible. A més, cal recordar que al Prat s’ha modificat el sistema municipal de tarifació social de les escoles bressol, perquè se’n puguin beneficiar més famílies i per ajustar més l’import abonat als ingressos de cada llar.
Més passes endavant per regular els jocs d’atzar al Prat
Durant la sessió plenària d’avui, han seguit avançant, a més, els tràmits per regular els jocs d’atzar i les associacions de fumadors al Prat. El passat gener, es va aprovar inicialment la modificació del pla general metropolità necessària per fer-ho possible i, després del període d’al·legacions, avui s’ha aprovat de forma provisional, per unanimitat. A l’espera de l’aprovació definitiva, que és el proper i darrer pas perquè la normativa es faci efectiva, seguirà suspesa la concessió de llicències d’establiments d’aquest tipus, que ja es va implementar a principis de 2021 a la ciutat.
Pel dret fonamental a la seguretat i contra l’alarmisme i les fake news
En l’apartat de mocions, avui el ple del Prat ha aprovat una moció pel dret fonamental a la seguretat i contra l’alarmisme i les fake news, presentada per tots els grups municipals (el Prat en Comú, el PSC, ERC i Podem) menys el de Ciutadans. De fet, la moció aprovada s’ha presentat com a esmena a la totalitat a un text presentat per C’s, que ha decaigut en aprovar-se el text de la resta de grups.
La moció demana que el diagnòstic sobre la situació de seguretat a la ciutat parteixi d’anàlisis rigoroses i no es basi en fake news, informacions no contrastades o rumors que puguin conduir a l’alarmisme sense fonaments. Entre les anàlisis rigoroses, se citen, entre d’altres, l’aportada el passat 27 d’abril per la Junta local de seguretat, que anualment aplega els representants dels diferents cossos policials que actuen al Prat (Policia local, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil). La darrera junta va concloure que la situació de seguretat al Prat va millorar l’any 2021 respecte al context de prepandèmia, com mostren diversos indicadors, com ara la davallada del 28,6% i del 12,2% de les infraccions penals i de les detencions a la ciutat, respectivament, entre 2019 i 2021.
La moció reconeix, a més, la tasca dels cossos de seguretat per fer possible aquesta millora dels indicadors, alhora que constata la necessitat de seguir treballant per fer front als continus reptes en aquesta matèria. En aquest sentit, es reclama a la Generalitat que reforci la presència dels Mossos al Prat, cosa que se sumaria a la voluntat de la policia local de seguir renovant la plantilla, per la qual cosa té prevista una convocatòria per seleccionar 11 nous i noves agents.
Un altra demanda de la moció aprovada avui és la constitució d’una taula de treball per valorar la instal·lació de càmeres de videovigilància en diversos punts de la ciutat, una possibilitat que ja va començar a estudiar l’any 2019 la policia local, per instrucció del govern municipal. A més, es continuaran aprofitant les oportunitats de les TIC en aquesta matèria de seguretat, com es fa ja amb l’APP de seguretat ciutadana, que permet a qualsevol veí o veïna notificar a la policia local amb immediatesa qualsevol incidència o emergència.
El text de la moció insta alhora el poder judicial a convertir un dels cinc jutjats d’instrucció de la ciutat en un jutjat especialitzat en els fets delictius identificats a l’aeroport i al port, una part del qual es troba al terme municipal del Prat. A propòsit dels fets delictius que produeixen en aquestes dues grans infraestructures, es demana al Ministeri de l’Interior que segregui les dades de criminalitat del nucli urbà del Prat de les que de l’aeroport i el port, per no donar una imatge esbiaixada de la situació de seguretat a la ciutat.
També s’insta als mitjans de comunicació a informar amb rigor sobre aquesta qüestió i a reprovar aquells grups o representants polítics que difonguin conscientment dades errònies o inexactes de la seguretat a la ciutat per interessos partidistes.
Manifest pel Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament en la Vellesa
D’altra banda, el ple municipal ha aprovat avui per unanimitat el Manifest del Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament en la Vellesa (15 de juny), del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat. La moció demana, entre d’altres qüestions, aprovar una llei catalana i estatal per protegir els drets de la gent gran; que es destinin els recursos necessaris per prevenir, detectar i intervenir en situacions de maltractament d’aquest col·lectiu; crear un observatori especialitzat en el tema; o garantir el correcte funcionament dels centres d’atenció a la gent tant públics com privats.