dijous, 29 febrer, 2024 - 21:15
El Ple del Prat ha aprovat avui, 29 de febrer, el Pla d’Actuació Municipal (PAM) per al 2024-2027, que porta per títol Més Prat. La ciutat del futur es fa present, amb el suport de més de tres quartes parts dels regidores i regidores que el conformen. La sessió ordinària, que ha tingut lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament, ha servit, a més, per fer avançar un dels projectes cabdals de la ciutat per als propers anys, la construcció del nou barri de Seda - Paperera, i per mostrar el suport de la ciutat a la pagesia i a l’empoderament feminista.
El PAM, el document estratègic que ha de guiar l’acció municipal durant el present mandat, ha superat folgadament el seu pas pel Ple. Gràcies a l’acord a què va arribar el govern aquest dilluns amb els grups d’ERC i de Junts el full de ruta per a aquests quatre anys ha obtingut 19 vots favorables dels 25 possibles.
El Pla, que va ser presentat a la ciutadania en una Audiència Pública aquest dilluns, preveu reforçar i actualitzar el model de ciutat per adaptar-lo als reptes que han d’afrontar avui els municipis. Estructurat en set grans eixos, el document, que es pot consultar al web municipal, vol ser el full de ruta per fer del Prat del futur una ciutat més cohesionada socialment, més pròspera i més sostenible, aprofundint en els projectes que s’han posat en marxa en els darrers anys i engegant-ne de nous. Al mateix web municipal, la ciutadania podrà consultar en temps real el grau de compliment del PAM, tal i com ja va passar per primera vegada el mandat passat, en un exercici de transparència en línia amb les polítiques de govern obert.
Precisament amb la mirada posada en aquest Prat del futur, el Plenari ha aprovat provisionalment la Modificació del Pla General Metropolità en l’àmbit estació-Seda-Paperera. El nou text incorpora diverses aportacions d’entitats i empreses després de l’anàlisi que han fet els serveis tècnics i jurídics de l’Ajuntament de les al·legacions presentades a la modificació que es va aprovar en sessió plenària el setembre del 2022.
Amb l’aprovació d’avui, es fa un altre pas endavant en la materialització del projecte de la Seda-Paperera, que suposarà la conversió d’antics sòls industrials en un nou barri que vol ser un referent en la transició ecosocial de les ciutats, no només en l’àmbit metropolità, sinó a escala nacional i internacional. En la vessant ambiental, d’una banda, s’hi apostarà per la mobilitat sostenible, amb carrers pacificats, superilles per a vianants, el soterrament de la C-31 en el seu pas pel municipi i la construcció d’una estació intermodal i, de l’altra, per la creació d’una zona residencial amb tendència a les zero emissions, gràcies a l’ús d’energies renovables i a l’autoconsum.
La Seda-Paperera també té la vocació d’esdevenir referent en l’impuls del dret a l’habitatge, dotant a la ciutat d’un important parc residencial assequible. Així, la meitat dels 5.410 habitatges que s’hi construiran (fins a 2.414) seran de protecció oficial i, d’aquests, la meitat (1.207) seran de lloguer assequible. Tot això es completarà amb zones verdes, equipaments i eixos comercials, de manera que es configuri un model de ciutat compacta, que faciliti els desplaçament curts, les relacions de proximitat i la qualitat de vida de les persones.
La de l’àmbit de l’estació-Seda-Paperera no ha estat, però, l’única votació d’avui relativa al Pla General Metropolità. També s’ha acordat la verificació del Text refós de la Modificació puntual d’aquest al sector Fondo d'en Peixo per a l'adequació de l'ús religiós, que serà traslladat al Departament d’Urbanisme per a l’aprovació definitiva.
En matèria d’infraestructures, el Ple ha aprovat inicialment un projecte de renovació de la xarxa d’abastament a diverses zones de la ciutat. Amb una inversió de 966.259,08 €, se substituiran les canonades de fibrociment per materials més moderns a l’entorn del camp de futbol i del CEM Sagnier, a la Rambla Anselm Clavé i plaça Espanya, al carrer de Jaume Casanovas, als carrers de Rosa Ribas Parellada i Ramon Llum, als carrers Lleida i Ribes de Freser i al carrer Enric Morera. Aquest projecte, per al qual l’Ajuntament ha rebut una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua que cobreix gairebé un terç del cost, servirà per seguir reforçant el rendiment de la xarxa, que ja ha assolit una xifra rècord del 90 per cent.
El Ple s’ha fet ressò també d’algunes qüestions d’actualitat que superen l’àmbit municipal. En concret, s’ha aprovat una moció de suport a la pagesia com a sector estratègic que fa front a una situació de vulnerabilitat derivada de la volatilitat dels mercats globals i de la pressió sobre els preus que exerceixen la gran agroindústria i els intermediaris.
Davant d’això, d’una banda, el text insta la Generalitat, entre d’altres, a treballar, en el marc de la Taula Agrària, en diverses mesures de caràcter urgent per compensar el sector i a impulsar la futura Llei de sobirania alimentària de Catalunya. També li reclama el calendari de desplegament dels serveis i infraestructures viàries i de comunicació, així com de les inversions, especialment al Delta del Llobregat, per a les millores de les canalitzacions de rec i desguàs.
D’altra banda, insta el govern de l’Estat espanyol a desenvolupar les modificacions legislatives per flexibilitzar les exigències comunitàries de la Unió Europea, des del punt de vista burocràtic i d'accés a les ajudes de la PAC, per al petit i mitjà agricultor; a modificar els criteris de repartiment dels recursos econòmics procedents de la PAC; i a renegociar els acords de lliure comerç amb tercers països que no garanteixin normes recíproques en les importacions.
Així mateix, la proximitat del Dia Internacional de la Dona ha propiciat, un any més, que el Ple hagi aprovat una moció de suport a la Declaració institucional del Consell Municipal de les Dones del Prat. El text recorda que, malgrat els avenços aconseguits, la lluita feminista continua sent imprescindible i posa l’accent en aspectes com la pervivència dels estereotips i rols de gènere o el repartiment desigual de tasques i responsabilitats en el treball de cures, així com en la necessitat de combatre “certs discursos que s’han instaurat en una part de la població”, en referència als resultats de l’enquesta del CIS en què el 44% dels homes consideraven que s’havia arribat massa lluny en la promoció de la igualtat de les dones.
Al final de la sessió, el Ple pren coneixement de la renúncia al càrrec dels regidors Mario Cifuentes Jiménez i Jorge Monteagudo González, del grup de Jóvenes y Pensionistas Decidimos. Tots dos prenen la paraula per acomiadar-se i afirmen que marxen per motius personals. En el proper plenari, prendran possessió del càrrec les persones que els substituiran com a regidors.