dijous, 28 novembre, 2024 - 18:30

El ple municipal posa la primera pedra de la Fundació Potablava per a la protecció i promoció de l’aviram de Raça Prat, icona de la ciutat

Ple municipal novembre 2024

 

  • El Ple municipal de novembre aprova una declaració institucional que dona el tret de sortida a la creació d’un instrument per cuidar col·lectivament d’una joia gastronòmica.

  • Els grups municipals han donat també suport a una declaració de suport a les persones afectades per la DANA.

 

La Fundació Potablava que ha de garantir el futur del pollastre de raça Prat ha rebut l’impuls per sortir de l’ou avui amb l’aprovació d’una declaració institucional per part del Ple Municipal. En la sessió ordinària de novembre, celebrada aquesta tarda al Saló de Plens de l’Ajuntament, els grups polítics han donat també suport a una declaració de solidaritat amb les persones afectades per la DANA al País Valencià.

Tal i com va anunciar l’alcalde, Lluís Mijoler, a la presentació de la 51ena Fira Avícola de la Raça Prat, la ciutat posa fil a l’agulla a la tasca col·lectiva de vetllar per la supervivència del Pota Blava davant del repte que suposa l’envelliment dels criadors i, sobretot, criadores que han preservat aquesta au autòctona del delta del Llobregat fins a l’actualitat. Una fundació, impulsada per l’Ajuntament del Prat però en què estan cridats a participar també la pagesia, les empreses i entitats locals  i la ciutadania, és l’instrument que el consistori vol impulsar perquè la protecció d’aquesta icona de ciutat d’alt valor gastronòmic tingui una vessant comunitària.

La Fundació es presentarà en societat en la Fira Avícola de la Raça Prat que la ciutat celebra aquest cap de setmana a la Granja de la Ricarda, però la seva creació ja es contempla en el PAM 2024-2027. L’Ajuntament té la voluntat de promoure els pollastres, gallines i capons de Pota Blava com a elements característics de la producció agrícola, l’oferta gastronòmica i el territori del Prat. Per fer-ho, considera necessari abordar el relleu generacional en la criança d’aquesta espècie rústica que és el llegat de la labor secular de la pagesia del Delta.

La futura Fundació, segons la declaració institucional, tindrà com a missió conservar l’aviram Pota Blava mitjançant la criança i la comercialització, però també fomentar-ne l’arrelament comunitari a la ciutat, oferint la possibilitat d’apadrinar-ne exemplars, i difondre’l com a espècie autòctona “emblema del Prat i de l’agricultura i la ramaderia de proximitat al Delta del Llobregat i a Catalunya, bases per a una gastronomia singular i reconeguda”. El text no només mira cap al futur de la raça Prat sinó també cap al seu passat, per reconèixer i agrair la tasca que durant segles ha portat a terme la pagesia per desenvolupar i fer arribar fins als nostres dies el Pota Blava, primera au de tot l’Estat reconeguda amb el segell europeu d’Indicació Geogràfica Protegida.

Reconeixement al compromís solidari amb les víctimes de la DANA

Aquesta no ha estat, però, l’única declaració institucional que ha aprovat el Ple municipal avui. Fent-se ressò de les conseqüències tràgiques de l’episodi de gota freda del passat 29 d’octubre al País Valencià i a altres zones de l’Estat, els grups municipals han donat suport a un text que vol traslladar el condol de la ciutat a les persones que han perdut éssers estimats per la DANA i mostrar solidaritat amb totes les que han patit aquesta devastació. La declaració reconeix i agraeix les iniciatives solidàries, en especial les recollides de material que han impulsat al municipi entitats com el restaurant K-Chopo, els Castellers i Gegants del Prat, el Club Barcelonista Terlenka, l'AFA de l’Escola Bernat metge i els Amics Pota Blava, així com les contribucions que moltes persones han fet a les diferents campanyes impulsades a la ciutat, que se segueixen produint.

Així mateix, la declaració referma la disponibilitat de l’Ajuntament a seguir prestant l’ajuda que sigui necessària, com ja ha fet amb l’enviament de set policies locals per fer tasques de suport a Paiporta o la mobilització i trasllat de material de reconstrucció per part de Manteniment i Serveis Urbans. Coherent amb això, aquest mateix plenari ha aprovat una modificació pressupostària per habilitar la donació de 20.000 euros a la Creu Roja que poc després de les riuades va acordar la Junta de Portaveus a proposta de l’alcalde.

La declaració també ha exigit la depuració de responsabilitats polítiques per la ineficàcia en la gestió de l’emergència i ha denunciat la instrumentalització política de la tragèdia i l’augment de la desinformació. A més a més, el text urgeix les autoritats a prendre mesures per mitigar el canvi climàtic i per garantir la resiliència davant de fenòmens meteorològics extrems. En aquest sentit, es reconeix la feina feta al Prat, una terra que ha patit durant dècades riuades i inundacions, per fer front a aquest tipus d’episodis i es posa a disposició el coneixement del municipi per ajudar les ciutats de la costa mediterrània a adaptar-se a la nova realitat climàtica.

Contenidors per a una fiscalitat més justa

A banda d’aquests pronunciaments, el plenari ha donat el vistiplau a alguns punts relacionats amb equipaments o serveis municipals. Entre aquests, hi ha la modificació del contracte del servei de neteja i recollida de residus i l’aprovació de la despesa corresponent per implementar el sistema de contenidors intel·ligents. Amb un cost de més de 950.000 euros, del qual el 33 per cent es finançarà amb els fons europeus Next Generation, la introducció d’aquests contenidors permetrà que des del moment en què comenci a aplicar-se la nova taxa de recollida de residus, que tots els municipis de l’Estat estan obligats a implementar per llei com a molt tard l’abril de l’any vinent, al Prat, les llars que reciclin puguin estalviar-se fins al 45 per cent del seu import.   

La sessió plenària d’avui ha servit també per autoritzar una despesa plurianual per al projecte de reforma del CEM Estruch, recollit al PAM. El cost total previst és de 650.000 euros i es distribuirà en   dues anualitats, el 2024 i el 2025.       

En la part de mocions, a proposta del grup municipal de El Prat en Comú, s’ha aprovat amb els vots de tots els grups municipals excepte els de Vox, l’adhesió a la Iniciativa Legislativa Popular per a la Proposició de Llei de Garanties de Finançament del Sistema Educatiu Català. Aquesta reclama que es destini un mínim del 6 per cent del PIB català a educació, amb l’objectiu de situar-la en els millors estàndards europeus.

Descarregar

(2)

Compartir

A les xarxes