dijous, 19 desembre, 2024 - 19:45
El Ple municipal d’aquesta tarda, que ha tingut lloc a la Casa de la Vila, ha estat el primer dels dos que celebrarà l’Ajuntament del Prat el mes de desembre. Mitjançant l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals per al 2025, en la sessió ordinària d’avui, i amb el debat per a l’aprovació inicial dels pressupostos municipals, en la sessió extraordinària de dilluns vinent, el consistori vol consolidar el sistema impositiu progressiu i just amb què pretén reforçar el model de ciutat. També en l’àmbit tributari, el plenari ha donat el vistiplau a concedir beneficis fiscals a l’empresa d’inserció laboral i contra el malbaratament alimentari ES Im-Perfect.
Després d’estimar de manera total o parcial algunes de les al·legacions presentades per entitats, empreses i grups municipals, el Ple ha aprovat definitivament les ordenances fiscals que es van votar en la sessió d’octubre. En aquest sentit, s’ha incorporat la proposta de la Federació de Cooperatives d’Habitatges de Catalunya d’incloure bonificacions d’IBI i d’ICIO (Impost per a Construccions, Instal·lacions i Obres) per a habitatges en lloguer social. També s’ha incorporat una proposta de Junts d'augmentar el límit de 300 euros a 600 en la bonificació de l’IBI quan es fan reformes d’eficiència energètica a les llars i diverses d’ERC, com la congelació de la taxa a persones propietàries de gossos.
L’actualització de les taxes i impostos per a l’any vinent respon a la voluntat del consistori de conjugar la preservació de la qualitat dels serveis públics que s’ofereixen a la ciutadania amb la congelació de la càrrega fiscal a les llars i a les petites i mitjanes empreses. Per fer-ho possible, s’ha reforçat la progressivitat del model d’aplicació de l’IBI.
Així, el 2025, a més de mantenir-se en el tipus impositiu màxim el que paguen port i aeroport, s’apuja aquest impost a les 70 empreses més grans que hi ha al Prat. Això possibilita que l’increment de l’IPC interanual no es traslladi a l’IBI que s’aplica a les llars i els comerços, que queda congelat i que es manté en un nivell per sota del dels municipis de l’entorn. A més, es mantenen les bonificacions i ajuts d’anys anteriors per pagar aquest impost per a les llars en situació de major vulnerabilitat.
Garantir la inversió en la xarxa d’abastament
Pel que fa les taxes i preus públics, l’actualització reflecteix l’increment de l’IPC d’aquest any que acaba, després d’anys en què han estat estancats, amb l’objectiu d’assegurar la qualitat dels serveis i equipaments municipals. La de l’aigua serà una de les tarifes que pujarà lleugerament (1,5 euros cada dos mesos, de mitjana), precisament per poder seguir invertint en l’eficiència de la xarxa d’abastament de l’empresa municipal Aigües del Prat. En tot cas, el preu d’aquest bé bàsic es mantindrà a la ciutat més barat que als municipis de l’entorn.
Les ordenances aprovades avui són les primeres que inclouen la taxa europea de residus que totes les ciutats de l’estat espanyol estan obligades a incorporar per llei, com a molt tard, l’any vinent i que té com a objectiu cobrir el cost del servei de recollida i transport dels residus domèstics. L’import de la taxa, que es pagarà amb la factura de l’aigua, serà aproximadament de 54 euros l’any per a llars d’un membre i de 114 euros l’any per a llars de tres membres.
Al Prat, en coherència amb el model fiscal just i la promoció de la sostenibilitat, els domicilis que generin menys fracció de rebuig, fent ús del contenidor de la fracció orgànica i del servei de deixalleria, es podran bonificar el 45 per cent d’aquests imports. Per tal de disposar de les dades necessàries per implementar aquest sistema, en paral·lel a la introducció de la taxa, durant els primers mesos del 2025, es desplegaran a la ciutat contenidors intel·ligents d’orgànica i rebuig que s’obriran mitjançant una targeta. A partir del mes de gener es desplegarà també una àmplia campanya per informar del funcionament d’aquests contenidors.
Suport a la inserció laboral i l’economia circular
A banda de les ordenances municipals, una altra qüestió relativa a tributs destaca entre els punts que ha abordat el Ple avui. Es tracta de la concessió d’una bonificació del 95 per cent en la taxa d’activitats a ES Im-Perfect. L’empresa, basada en l’economia circular i dedicada a l’elaboració de productes vegetals, és un projecte de la Fundació Espigoladors que treballa des del Prat per a la inserció laboral i la lluita contra el malbaratament alimentari. Així doncs, amb el suport a aquesta iniciativa, el consistori vol refermar l’adhesió de la ciutat als valors de sostenibilitat i justícia social.
Al Ple d’avui s’ha produït també l’adhesió de l’Ajuntament al Patronat de la Fundació S21 del Consorci de Salut i Social de Catalunya, una entitat pública de caràcter local i base associativa, i s’ha aprovat el nomenament del regidor Carmelo Declara com a representant del consistori. D’aquesta manera, a la ciutat es podrà continuar prestant el Servei d’Atenció Domiciliària de forma directa i desmercantilitzada, com s’està fent des de l’octubre de 2020 en virtut de l’encàrrec de gestió que l’Ajuntament li va fer a la Fundació S21. Amb la supressió de l’ànim de lucre en aquest recurs de suport a les persones dependents, el model busca millorar la qualitat del servei, però també les condicions laborals de les persones treballadores.