dijous, 16 febrer, 2023 - 15:30

Dijous, 16 de febrer, de 2023

El Prat de Llobregat obté més de 6,5 milions d’euros per a projectes innovadors d’Acció Social

Anna Martín Cuello, davant de la futura llar provisional municipal
  • La tinent d’alcalde d'Acció Social i Comunitària presenta les diferents iniciatives en una visita a l’immoble que acollirà un d’ells, la llar municipal provisional per a famílies que han perdut l’habitatge.
  • L’import més gran d’aquest paquet de finançament, de més de 5 milions, correspon a la creació d’una residència per a gent gran basada en el foment de l’autonomia personal.
  • En total, l’Ajuntament ja ha aconseguit captar més de 18 milions d’euros de fons europeus per impulsar alguns dels projectes innovadors que han de conformar el Prat del futur.

La tinent d’alcalde d'Acció Social i Comunitària, Anna Martín Cuello, acompanyada de la directora d’Acció Social, Laia Ortiz Castellví, ha ofert una visita per a mitjans de comunicació a l'immoble que acollirà la futura llar municipal provisional per a famílies que han perdut l'habitatge. Durant l’acte, ha presentat aquest projecte i dos més de l’àrea d’Acció Social, que conjuntament han rebut un finançament europeu de més de 6,5 milions d’euros mitjançant els fons Next Generation.

La llar municipal, que s’ubicarà en un edifici situat a la cruïlla que formen el carrer Onze de Setembre i la Carretera de la Bunyola, ha rebut més de 200.000 euros de la Unió Europea. Es tracta d’un equipament pioner que té com a objectiu oferir a les famílies un acolliment temporal més adaptat a les seves necessitats quotidianes que les solucions actuals, ja que els permetrà, entre d'altres, mantenir l'autonomia i la capacitat de decisió, a més de garantir espais d’intimitat i propis.

“Com a ciutat compromesa a posar les persones al centre de les polítiques, estem abordant el sensellarisme amb una mirada transformadora i innovadora”, ha explicat Martín. Es preveu un tipus d’equipament que respecti molt l’autonomia de les persones amb un acompanyament social poc invasiu, però enfocat a garantir la convivència i a trobar solucions habitacionals de futur.

L’equipament, que es preveu que pugui entrar en funcionament durant el 2024, ha estat impulsat amb la voluntat d’albergar la totalitat de famílies que es poden trobar en situació d’exclusió residencial al municipi al mateix moment tenint en compte la seva diversitat (nuclears, monomarentals, monoparentals, etc.). El model que es planteja els permetrà disposar d’uns espais privatius, amb habitacions que incorporen bany propi, i de zones comunes, com cuina, sala d’estar, sala d’estudi, zona de jocs infantils, terrasses i altres espais exteriors.

En total, la llar municipal provisional podrà acollir 7 unitats familiars integrades per fins a 26 persones. L’espai resultarà de la reforma d’un edifici unifamiliar de grans dimensions. La superfície construïda interior afectada per les obres és de 1.146,57 m2, als qual s’hi han de sumar 534,13 m2 de les obres que es faran als espais exteriors. S’estima que la durada dels treballs serà de 8 mesos i que el pressupost serà de 870.000€, IVA inclòs.

Projecte ‘Una habitació pròpia’: centre residencial que fomenta un envelliment actiu

En el paquet de suport als projectes d’Acció Social, destaquen els més de 5 milions d’euros que es destinaran al projecte “Una habitació pròpia”. Es tracta de la construcció d'una residència municipal per a gent gran que estarà estructurada en unitats de convivència i basada en un model assistencial innovador que fomenta l'autonomia de les persones usuàries.

Aquests dos projectes d’inversió formen part dels 100 que han estat escollits entre els centenars que s’han presentat per competir amb entitats, empreses i municipis d’arreu de Catalunya a la convocatòria de la Generalitat per repartir els Fons Europeus. Els projectes elaborats per l’Ajuntament han estat puntuats pel seu rigor, qualitat, proposta innovadora, capacitat d’execució i adequació a les prioritats marcades pel Ministeri de respondre a la cura de les persones i al foment de l’autonomia personal. “Aquests iniciatives han rebut el suport financer pel seu caràcter transformador i perquè al seu darrera hi ha molts anys de treball en aquest sentit prioritzar l’autonomia de les persones i la dignificació de la seva situació”, ha explicat la tinent d’alcalde.

De fet, l’ajuntament ha rebut suports europeus per a altres serveis i programes que ja s’estan desplegant actualment des d’Acció Social mitjançant el finançament del contracte programa. Entre aquests, hi ha el Projecte Envelliment Quilometre 0 o la política d’atenció a persones sense llar, que rebrà més de 600.000 € entre el 2022 i el 2023.

En total, entre aquests projectes d’Acció Social i d’altres, l’Ajuntament del Prat ja ha aconseguit captar més de 18 milions d’euros dels fons que ha mobilitzat la Unió Europea per promoure projectes especialment innovadors. A banda de la residència municipal de gent gran i del projecte de llars municipals provisionals, també compten amb finançament europeu la reforma actualment en curs de l’Avinguda del Canal, l’ampliació del parc d’habitatge públic de lloguer assequible mitjançant l’impuls de nous blocs o la promoció de l’ocupació, entre d’altres.

Compartir

A les xarxes