dimarts, 15 abril, 2025 - 10:00

El Prat elimina les restriccions per sequera, i manté la feina per estalviar cada cop més aigua

  • Les fonts i els sistemes de reg automàtic de la ciutat es posen a punt per tornar a funcionar amb normalitat un cop el Govern ha aixecat les restriccions
  • Aigües del Prat segueix invertint en la millora de la xarxa d’abastament, que ja és la més eficient de Catalunya, i en el desplegament de la xarxa segregada que permeti aprofitar l’aigua regenerada
  • La ciutat ha passat de consumir 98 litres per persona i dia a les llars el 2023, a 91 durant el darrer any i s’apropa així a l’objectiu 90 promogut per l’Ajuntament

Les restriccions per sequera s’han aixecat a Catalunya i també a la ciutat del Prat. Després de les pluges abundants d’aquest març, l’emergència per sequera ha passat de la fase d’alerta a la de pre-alerta a la conca del Ter-Llobregat (la del Prat). Aquests dies els equips de Manteniment i Serveis Urbans treballen per posar a punt les fonts i els sistemes de reg automàtic als carrers, parcs i places de la ciutat. Ara bé, la ciutat també seguirà fent feina per estalviar cada cop més aigua en el seu dia a dia. Ho farà amb mesures com les inversions d’Aigües del Prat per seguir millorant l’eficiència de la xarxa d’abastament, que ja és la més eficient de Catalunya, o l’ús d’aigua que no és de boca per al baldeig i el reg d’espais públics.

Aquests dies s’estan duent a terme feines de posta a punt de xarxes de rec, tant de degoteig com d’aspersió. En aquest últim cas, es realitzaran anàlisi de legionel·la per garantir la salubritat de les instal·lacions.

Així mateix, les fonts ornamentals, 12 en total a la ciutat i dues instal·lacions de jocs d’aigua, recuperaran la seva imatge habitual amb aigua i funcionant. Abans, però, s’han de fer feines de manteniment i proves per controlar que tota la instal·lació funciona, que no estan afectades per legionel·la, i que no tenen fissures o incidències que puguin alterar el seu funcionament. Finalment, també s’han aixecat les restriccions que no permetien omplir les piscines particulars.

Continuar estalviant aigua

Tot plegat, mentre en paral·lel es mantenen algunes mesures per seguir optimitzant l’ús d’aigua a la ciutat en el seu funcionament diari.

En aquest sentit, els serveis de neteja continuaran baldejant amb aigua freàtica, diferent a l’aigua de boca que arriba a les aixetes, en la neteja de carrers. En canvi, sí s’utilitzarà aigua potable per la càrrega d’escombradores i baldejadores amb aigua a pressió amb l’objectiu de conservar en millor estat la maquinària.

Pel que fa a l’arbrat, durant la campanya de plantació d’enguany ja s’han introduït arbres més resistents als períodes de sequera i que necessiten menys aigua.

Finalment, cal ressaltar que l’empresa municipal Aigües del Prat segueix invertint de forma constant i regular en la renovació i millora permanent de la xarxa d’abastament d’aigua. Ja és de les més eficients de Catalunya, amb una eficiència que supera el 90%, molt per sobre de la mitjana catalana d’entorn el 75%, i segueix augmentant.

Així mateix, l’empresa pública d’aigua està desenvolupant actuacions per de segregar les línies d’abastament de fonts i espais verds de la ciutat amb l’objectiu d’assegurar que les fonts de boca puguin continuar funcionant en el cas d’haver de restringir els recs d’aquests espais. A més a més, s’estan col·locant boques de càrrega a diferents punts perquè puguin ser connectats a la canonada d’aigua regenerada que envolta la ciutat. Aquest fet permetrà que els vehicles que realitzen les neteges dels carrers facin servir aquest tipus d’aigua i perdin menys temps en anar a buscar la càrrega d’aigua durant el servei.

S’acaben les restriccions per sequera, però cal continuar consumint aigua amb seny

A hores d’ara, el consum domèstic d’aigua per persona i dia al Prat ha passat de gairebé 98 litres per persona i dia durant el 2023 a 91 litres en 2024. Tot i aquesta millora, l’Ajuntament fa una crida a la ciutadania, comerç i empreses a continuar fent un ús responsable d’aquest recurs, ja que l’objectiu com a ciutat és arribar als 90 litres per persona i dia, una xifra que garanteix un consum sostenible i suficient per les necessitats de cada persona com ara la higiene personal o l’ús de l’aigua per netejar, beure o cuinar, i que ens situa molt per sota del límit màxim en què caldria imposar restriccions en la majoria de fases d’una eventual emergència per sequera.

Compartir

A les xarxes