dimecres, 19 gener, 2022 - 10:15
Imatge d'arxiu
El Prat comença l’any 2022 reimpulsant la seva estratègia de transició energètica, pionera en l’àmbit local, amb la presentació de la seu de la Casa de l’Energia. Aquest espai, a l’entorn del qual pivota l’estratègia de transició energètica al Prat, ofereix informació, assessorament i suport a la ciutadania, els comerços i les empreses per empènyer la transició energètica al Prat.
A l’inici d’un any clau per accelerar el desplegament de l’estratègia de transició energètica arreu del territori, coincidint amb l’oportunitat que representen els fons europeus Next Generation per al finançament de projectes amb aquesta finalitat, l’Ajuntament rellança un servei central per al desplegament de l’estratègia de transició energètica al Prat. La Casa de l’Energia ja funciona des de gener de 2021, però ara presenta una nova seu, amb instal·lacions amb més espai i recursos tècnics. Les seves principals línies d’actuació són:
Més de 700 famílies estalvien fins a 300 euros a la factura elèctrica
Amb l’assessorament gratuït de la Casa de l’Energia, més de 700 famílies del Prat han pogut reduir el cost de la seva factura elèctrica i han aconseguit un estalvi mitjà d’entre 250 i 300 euros durant l’any 2021. Mitjançant aquest servei, que es pot sol·licitar a través del web elprat.cat/estalvielectric, la Casa de l’Energia analitza la situació de cada llar pel que fa a les necessitats de potència i consum energètic. A partir d’aquesta diagnosi, s’ajusta la potència contractada de cada habitatge a les seves necessitats reals, a més d’assessorar les persones que hi viuen sobre com poden reduir i fer més eficient el seu consum energètic. Aquest servei es complementa amb xerrades per comprendre com funciona la factura elèctrica, en un context alcista dels preus de la llum com el dels darrers mesos, i els canvis que s’ha produït al respecte de l’estiu passat, quan es van establir tres franges horàries amb tarifes diferents i dues potències generals contractades enlloc d’una.
El municipalisme i la transició energètica, a debat
En el marc de la presentació de la seu de la Casa de l’Energia, tindran lloc diverses activitats. Una d’elles serà la taula rodona “Municipalisme i transició energètica com a eina de transformació”, en què participaran dijous 20 de gener a les 12 hores personal tècnic i regidors i regidores responsables d’aquest àmbit de tres municipis més a part del Prat (Rubí, Viladecans i Terrassa). Hi participaran Irene Pérez, tècnica del projecte estratègic d’eficiència energètica i les energies renovables Rubí Brilla; Jordi Mazón, 5è tinent d’alcalde de Transició Ecològica, Mobilitat i Recollida de Residus de Viladecans; Marc Cadevall; Director del Programa de Transició Energètica de l’Ajuntament de Terrassa; i Joan Herrera, Director d’Acció Ambiental, Energia i Serveis Urbans del Prat. També hi intervindrà Marta Morera, directora de l’Institut Català de l’Energia i Quim Bartolomé, tinent d’alcaldia d’Acció ambiental, Energia i Serveis Urbans del Prat. El debat està coorganitzat per l’Ajuntament del Prat i el mitjà Crític i estarà moderat per la periodista d’aquesta publicació, Laura Aznar. Es podrà seguir a youtube.com/ajuntamentdelprat .
D’altra banda, el dissabte 22 de gener a les 11 hores, el meteoròleg Francesc Mauri també farà la xerrada “El temps canvia, el canvi climàtic ens afecta. Transició verda i energètica ara” al Teatre l’Artesà. Serà una oportunitat per analitzar a fons la realitat de l’escalfament global, les seves conseqüències sobre el clima i les raons per impulsar la transició ecològica en tots els àmbits.
Tant dissabte 22 com diumenge 23 també es faran jornades de portes obertes a la Casa de l’Energia perquè la ciutadania pugui conèixer l’espai (dissabte de 12.30 a 14 h i diumenge de 10 a 13 h). Es faran visites guiades cada mitja hora, amb l’objectiu de donar a conèixer els serveis però també el showroom amb l’exposició didàctica de consum energètic, instal·lada a l’equipament. La seu de la Casa de l’Energia, al c/Ignasi Iglesias número 9, té capacitat per a l’equip tècnic d’atenció ciutadana i una sala d’actes. Està dividida en dues sales d’atenció i una per a celebració d’actes, amb aforament per a 40 persones.
L’Aula de l’Energia i l’Espai Professional
A causa de l’augment de la demanda d’informació sobre el funcionament de les tarifes elèctriques, el mercat de l’energia o com funcionen les plaques fotovoltaiques, l’espai municipal ha posat en marxa recentment dos canals de comunicació a través de la pàgina web municipal i les xarxes socials. L’objectiu és donar resposta a aquelles persones amb o sense coneixements previs sobre el que es treballa a la ciutat en l’àmbit energètic. D’una banda, i com a projecte d’alfabetització en energia, es posa en marxa l’Aula de l’Energia, amb contingut web i formacions per a tots els públics. D’aquesta manera, qualsevol persona podrà consultar des de la definició d’un megawatt o assistir, de forma virtual o presencial, a xerrades i formacions sobre energia. Es tractaran qüestions d’actualitat i l’equip tècnic estarà a disposició per resoldre qualsevol dubte a traves de les xarxes socials. És un espai dinàmic i en constant evolució obert a la participació ciutadana. D’altra banda, l’equipament ha posat en marxa una pàgina especialitzada de Linkedin, en la qual s’explicaran aquells projectes des d’una perspectiva tècnica, per a aquells que vulguin fer recerca.
El Prat, capdavanter en l’impuls de la transició energètica local
L’estratègia de transició energètica del Prat està recollida a la Declaració d’Emergència climàtica del Prat, aprovada el setembre de 2020 pel ple municipal. Des que es va començar a desplegar, el Prat ha estat un dels ajuntaments pioners en la instal·lació de sensors de consum d’energia a tots els equipaments municipals per monitoritzar la despesa d’energia a temps real (elprat.cat/energiaequipaments) i poder aplicar accions d’estalvi i eficiència. A més, en 22 equipaments municipals, s’estan instal·lant plaques fotovoltaiques, d’un total de d’1 megawatt de potència, amb el suport de fons europeus FEDER. A través de l’autoconsum compartit, quan es generin excedents d’energia fotovoltaica en un d’aquests edificis, se’n podran derivar a d’altres.
Una altra de les principals línies d’acció és el suport per a la rehabilitació d’energètica d’edificis. Des de la Casa de l’Energia, es fa una proposta per rehabilitar energèticament cada edifici, amb posterioritat a una diagnosi dels mateixos. També s’assessora les comunitats perquè redueixin en consum i factura energètica, destinant aquest estalvi a les accions de rehabilitació De l’altra, se’ls dona suport per sol·licitar les subvencions disponibles en aquesta matèria. També cal tenir en compte que les ordenances fiscals municipals de 2022 bonifiquen d’un 50% l’IBI i d’un 95% de l’ICIO aquestes accions.
Finalment, cal destacar que el Prat també forma part del grup de municipis i territoris que estan impulsant les Comunitats Ciutadanes d’Energia i demandant a l’Estat que apliqui la Directiva europea per facilitar la seva implementació. Constitueixen una alternativa per no dependre de les grans companyies energètiques, en permetre que les comunitats puguin autoproveir-se de l’energia que elles mateixes generen.