dilluns, 14 maig, 2018 - 12:45
Un any després de la primera reunió entre les ciutats celebrada el 2017 a Saragossa, avui s’ha celebrat l'acte fundacional que inicia la formalització de la Xarxa. L'Acta ha estat signada per Pedro Santisteve (Alcalde de Saragossa), Joan Ribó (Alcalde de València) i Sergi Alegre (Tinent d'Alcalde i Regidor de Promoció de la Ciutat, Mobilitat i Transport del Prat de Llobregat).
Un cop es legalitzi l'associació, 20 ciutats més ja ha manifestat el seu interès en adherir-se a la Xarxa, entre elles Madrid, Barcelona, Múrcia, Palma de Mallorca, Lleida, Valladolid, Còrdova, Oviedo o Las Palmas de Gran Canaria; i també municipis de menor grandària com Navàs (Barcelona) o Carcaboso (Càceres). Amb aquestes adhesions, la xarxa ja representaria més de 9.000.000 d'habitants.
La Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia es perfila com un espai de trobada entre personal tècnic i responsables municipals, juntament amb entitats socials i persones productores de les ciutats interconnectades, totes elles compromeses amb el dret a l'alimentació i la recuperació d'un model agroalimentari just, sostenible i saludable. La Xarxa vol ser un espai de referència per a la promoció de polítiques innovadores per a la sostenibilitat local, funcionant com a plataforma i altaveu de les necessitats i èxits de les ciutats. Els temes sobre els quals treballa van des de l'impuls de pautes alimentàries sostenibles i saludables, la protecció de l'espai agrari periurbà i la revitalització del sector agrari fins a l'accés equitatiu a aliments de qualitat -ecològics i locals- per part de tota la població, o les relacions equilibrades entre camp i ciutat.
El març de 2017, l’Ajuntament de Saragossa va impulsar el procés de creació de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia, amb el suport dels Ajuntaments de València i Las Palmas de Gran Canària i de les Fundacions Entretantos i "Daniel y Nina Carasso". Des d’aleshores, no ha parat de créixer el nombre de ciutats que s'han anat incorporant a les seves estructures provisionals, així com a les diverses activitats que s'han anat organitzant. Des de maig de 2017, es van posar en marxa els primers seminaris online per al debat i la innovació entre personal tècnic de les ciutats implicades. A partir de l'esdeveniment celebrat a València el setembre passat, les activitats s'han anat ampliant, amb la presència de la xarxa en l'organització d'esdeveniments amb diverses ciutats implicades o d’altres organismes (fundacions, centres de recerca, organismes internacionals com la FAO, etc.).
Pla de treball per als propers 2 anys
Després de la seva última reunió, el 28 d'abril a Fuenlabrada, la xarxa s'ha dotat d'un pla de treball de dos anys, amb els següents objectius: facilitar l'intercanvi i donar suport al treball de les ciutats membres; facilitar un millor accés a una alimentació sostenible, local, justa i saludable per al conjunt de les seves poblacions, articulant per a això l’administració i els actors socials i econòmics locals; redefinir la perspectiva de sistema alimentari, articulant camp i ciutat i escurçant distàncies entre producció i consum; i enfortir el compromís polític per millorar les competències de les ciutats en matèria de sistemes alimentaris.
Després de la signatura de l'Acta fundacional, el novembre se celebrarà a Saragossa la primera Assemblea de la Xarxa, en la qual es triarà a la seva primera Junta Directiva.