dijous, 24 maig, 2018 - 10:30

El Prat vol impulsar un nou model d’activitat agrícola basat en l’economia social i cooperativa

Jornada "Tornar a treballar al camp” del Maig Cooperatiu 2018

Imatge d'arxiu

La jornada vol fer confluir la necessitat de renovar el treball al camp, la desocupació de moltes persones i l’interès de l’Economia Social i Solidària per recuperar conreus i fer-los econòmicament sostenibles.

Durant la jornada, representants d’entitats de l’economia social, experts i impulsors de projectes d’agricultura sostenible d’arreu de Catalunya i França compartiran experiències.

En acabar la jornada, es farà una demostració d’agricultura regenerativa, amb què es reposen els nutrients i l’aigua del sòl perquè torni a ser fèrtil.

També s’explicaran experiències com els bancs de terres, amb què es creen registres de propietaris de terrenys per cedir-los o llogar-los i evitar-ne l’abandonament. El conreu dels terrenys minimitza el risc d’incendi o de degradació ambiental.

 

L’Ajuntament del Prat de Llobregat i l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat organitzen la II Jornada de bones pràctiques de l’economia social en l’àmbit agroalimentari, sota el lema Tornar a treballar el camp. La jornada tindrà lloc el proper dimarts, 29 de maig, al Centre de Promoció Econòmica del municipi (C/Les Moreres, 48).

L’objectiu de la jornada és generar un nou model d’activitat agrícola emmarcat en l’economia social i cooperativa, posant en relació la necessitat de renovació del treball al camp, la desocupació de moltes persones i l’interès de l’Economia Social i Solidària per recuperar conreus i fer-los econòmicament sostenibles.

Durant l’esdeveniment, s’exploraran les possibilitats de generar nous projectes creadors d’ocupació al camp des de l’economia social.  Així doncs, un dels objectius és tractar en profunditat temes vinculats amb l’agricultura ecològica, l’Economia Social i Solidària i entitats o persones que promouen l’ocupació. Per a l’Ajuntament del Prat, la jornada representa una oportunitat per crear xarxa amb tots els agents vinculats a aquests sectors (cooperativistes, joves emprenedors, tècnics i experts...).

La jornada començarà a les 9.15 h amb la benvinguda, que anirà a càrrec de Marta Mayordomo, Tinenta d'alcalde de Promoció  Econòmica, Comerç i Ocupació; Josep Vidal Fàbrega, Director General d’Economia Social, Tercer Sector, Cooperativisme i Autoempresa de la Generalitat de Catalunya; José Carcelén, Conseller d’Agricultura i Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Llobregat; i Xavier Casas, Cap de l’Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic de l’AMB.

A continuació, se celebraran tres taules de debat sobre camp, territori i bones pràctiques público-privades, moderadores per Ana Àlvarez, de Calidoscoop. La primera, a les 9.30h, tindrà el títol “Què ens aporta tornar al camp?”, on hi participaran Josep Espluga Trenc, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep Lluís Martínez, de l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat; i Esther Vivas, periodista especialitzada.

La segona, a partir de les 11.30h, que porta per títol “Què podem fer al territori?”, amb les intervencions de Raimon Roda, director del Parc Agrari del Baix Llobregat; Marc Vilahur, director de la Fundació Emys  i president de la Xarxa de Custòdia del Territori; i Oscar Rando, de la Xarxa d’Economia Solidària del Baix Llobregat.

La tercera, a les 13h, buscarà analitzar quines bones pràctiques es poden replicar al Prat i a d’altres municipis. Hi participarà Jean-Baptiste Cavalier, de “Els Espaces-Test Agricoles” (França); Bruno López Junqueras, de la Fundació Futur de Catalunya; i Rebeca Segura, de Central Parc (Baix Llobregat).

En acabar, s’acompanyarà les persones assistents a Cal Tudela, masia i explotació agrícola de propietat municipal. Finalment, de 16h a 17h, hi haurà una demostració dels Tallers Regeneratius.

El Maig Cooperatiu

La II Jornada de bones pràctiques de l’economia social en l’àmbit agroalimentari s’emmarca en la 3a edició del Maig Cooperatiu, cicle d’activitats que tenen la finalitat de difondre l’economia social i cooperativa a la comarca i promoure que es repliquin aquestes pràctiques arreu del territori. El Maig Cooperatiu està organitzat per 5 ajuntaments de la comarca, entre ells El Prat de Llobregat, Sant Boi, Sant Joan Despí, Vallirana i Viladecans, juntament amb l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat i Cooperatives de Treball de Catalunya, amb el suport d’altres institucions públiques, privades i del Tercer Sector.

Descarregar

(2)
(3)

Compartir

A les xarxes