dimecres, 6 novembre, 2019 - 14:45
Experts de reconegut prestigi de diferents disciplines participaran al cicle (Re) Pensem Europa al Prat de Llobregat, que vol promoure la reflexió i el debat ciutadà sobre les grans preguntes del present i el futur d’Europa des d’una mirada contemporània i desacomplexada. El cicle, comissariat pel periodista cultural i escriptor Albert Lladó, comptarà amb vuit sessions (un dijous al mes) entre novembre de 2019 i juny de 2020.
Obrirà el cicle l’escriptor català d’origen britànic, Matthew Tree, amb la conferència “Brexit per a dummies”, que tindrà lloc demà a les 19 h al Cèntric Espai Cultural del Prat. Amb aquesta xerrada, moderada per la periodista Marta Ballesta, es vol convidar la ciutadania a reflexionar sobre les raons
Amb aquesta xerrada, moderada per la periodista Marta Ballesta, es vol convidar la ciutadania a reflexionar sobre les raons que han portat al Regne Unit a voler sortir de la Unió Europea i sobre quines en serien les possibles conseqüències, prenent com a punt de partida els diferents interrogants que planteja la situació actual. Es tracta de l’evolució d’un antic escepticisme o la mutació d’un nacionalisme nostàlgic? Com afectarà, tant econòmicament com socialment, un trencament sense acord? De quina manera respondrà Escòcia? Quina seria la situació d’Irlanda a una possible frontera si no es posa sobre la taula la possibilitat d’un segon referèndum?
Matthew Tree, nascut a Londres, ha publicat en català, entre d’altres llibres, El conflicte inevitable (Edicions l'Albí, 2019), De fora vingueren (Columna, 2016), Com explicar aquest país als estrangers (Columna, 2011) o Negre de merda. El racisme explicat als blancs (Columna, 2010). També ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació, entre ells El Punt, Catalonia Today, RAC 1, Catalunya Ràdio o TV3.
Altres conferències del cicle
El cicle (Re) Pensem Europa vol posar sobre la taula moltes altres grans reptes del continent europeu. A més del Brexit, es reflexionarà sobre les causes i conseqüències de l’auge de la ultradreta, el desafiament humanitari que suposen les grans migracions al Mediterrani o les arrels i el compromís ètic d’una Europa que necessita més que mai repensar-se per respondre als seus valors fundacionals. Per això, es comptarà amb d’altres ponents de reconegut prestigi, com l’artista Lídia Pujol; la investigadora sobre migracions Blanca Garcés; el narrador, poeta i assagista Rafael Argullol; la professora, programadora audiovisual, directora i assagista Ingrid Guardiola; el fotoperiodista Jordi Borràs; i el doctor en Intel·ligència Artificial i Aprenentatge Automàtic i director d’Equipo Cafeína (plataforma d’investigacio i comunicació) Ramon Sangüesa.
A continuació, es detalla el calendari de les properes conferències:
Dijous, 19 de desembre a les 19 h Encarnar la tradició. El valor de compartir valors, a càrrec de Lídia Pujol
Dijous, 9 de gener a les 19 h La ultradreta està de moda?, a càrrec de Jordi Borràs
Dijous, 20 de febrer a les 19 h Europa LAB. Sobre la difícil relació entre tecnologia i llibertat, a càrrec deRamón Sangüesa
Dijous, 19 de març a les 19 h El Mediterrani, fronteres i miratges, a càrrec de Blanca Garcés
Dijous, 16 d'abril a les 19 h La imatge d’Europa. Del símbol a la metàfora, a càrrec d'Ingrid Guardiola
Dijous, 14 de maig a les 19 h Gramàtiques del feminisme, a càrrec de Mireia Sallarès
Dijous, 11 de juny a les 19 h El viatge inacabat d’Europa, a càrrec de Rafael Argullol