dimecres, 27 novembre, 2024 - 15:15

La 51a Fira Avícola del Prat serà l’escenari de les primeres passes de la fundació que ha de vetllar pel futur del Pota Blava

 

  • Sabors del territori, tradició pagesa i una mostra del teixit social i econòmic de la ciutat ompliran la Granja de la Ricarda el 29 i 30 de novembre i l’1 de desembre.

  • L’estand municipal, que en la passada edició va fer una retrospectiva del mig segle d’història de l’esdeveniment, aposta enguany per retratar  la ciutat del present a partir dels seus valors. 

 

Passat, present i futur del Prat, el seu territori i la seva gent, es troben en la 51 edició de la Fira Avícola amb què la ciutat ret homenatge al Pota Blava. La Granja de la Ricarda acollirà aquest cap de setmana -29 i 30 de novembre i 1 de desembre- propostes gastronòmiques amb esperit Km 0, un passeig pels sabers i les formes de vida de la pagesia deltaica, un munt d’estands de comerços i entitats locals i un gran nombre d’activitats per a tots els públics. A més, serà l’escenari on sortirà de l’ou la fundació que pretén garantir, de forma col·lectiva,  la supervivència del pollastre de raça Prat.

Després de la celebració del 50 aniversari en l’edició anterior, que va atraure més de 70.000 persones a l’emblemàtica granja lletera de principis del segle XIX i va fer un recorregut històric de l’evolució d’aquesta i de la ciutat, la Fira d’enguany conjuga la reivindicació de la tradició, una fotografia del Prat d’avui i la projecció al futur d’una icona local. Així, el Pavelló avícola, agrícola i ramader traslladarà les persones visitants cap als orígens del municipi, amb una col·lecció etnogràfica que permet conèixer com vivien i treballaven les primeres famílies que van poblar el delta i que, enguany, incorpora nous racons temàtics. Allà mateix, s’hi podrà conèixer també com es cria el Pota Blava i comprar els productes de proximitat directament dels productors i productores. 

El present de la ciutat quedarà reflectit de forma explícita en l’estand municipal que, sota el títol ‘El Prat que som’, acull una acolorida exposició que ressegueix els valors que defineixen el Prat d’avui i que la ciutadania palpa en el seu habitar quotidià. Però la ciutat actual són també el seu teixit econòmic i social, presents al recinte firal amb un munt d’espais expositius al Pavelló del Prat Economia i a la 22a Mostra d’entitats i promotors de diverses activitats. Entre aquestes, destaca el Passeig del Comerç, el consolidat Praticipa, que aquest any se centra en fomentar la cooperació, els drets humans i el voluntariat, i, per primer cop, l’Esporticipa, una gimcana esportiva per a infants, joves i famílies.

El Prat d’avui tampoc s’entén sense els seus productes i gastronomia i és per això que aquesta fira es caracteritza per fer bandera dels bons aliments del territori. Els ‘platillos’ amb Pota Blava i Carxofa Prat, l’esmorzar de pagès, el take away Pota Blava o la brasa solidària que recapta diners per a una escola a Tanzània són algunes de les possibilitats que s’ofereixen per omplir l’estómac en els 600 m2 que ocupa l’Espai Gastronòmic i que, per quart any, incorpora també la Fira de Vins, que amb la participació de celler pratencs ajudaran a maridar com cal les propostes culinàries. 

El Pota Blava, una au singular amb un futur per protegir i projectar

Coincidint amb la Fira Avícola, 20 restaurants oferiran per tota la ciutat propostes especials protagonitzades pel Pota Blava. Se sumen així a la festa d’homenatge a aquesta au convertida, com ha assenyalat l’autora de la imatge del cartell d’aquesta edició de la fira, l’artista visual Maite Travé, en un tòtem local. El pollastre de Raça Prat és una espècie d’aviram autòcton del delta del Llobregat que només es cria a les granges i galliners dels criadors i criadores de la ciutat i que compta amb el segell europeu d’Indicació Geogràfica Protegida.

Justament amb la mirada posada en la supervivència d’aquesta au, la Fira Avícola d’enguany veurà com surt de l’ou la Fundació Potablava. Es tracta d’un instrument impulsat pel consistori però amb vocació comunitària que ha de servir per tenir cura entre l’Ajuntament, les entitats locals i la ciutadania del pollastre Raça Prat davant del repte de l’envelliment dels criadors i criadores.   

Un cartell amb les plomes d’una au totèmica com a protagonistes

L’autora del cartell de la 51a edició de la Fira Avícola és Maite Travé, artista visual pratenca, professora de l’Escola d’Arts Visuals del Prat i artterapeuta, que ha participat en l’elaboració de cartelleria local, com la que ha servit per anunciar actes com la Trobada de les Dones o campanyes pel 8-M o el Dia per l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Les plomes del Pota Blava, agrupades en formes diferents i de diversos colors, són el fil conductor de les tres versions de l’obra i serveixen d’emblema que al·ludeix al gall i aporten al cartell una vessant mística i espiritual.

Al dossier adjunt, trobareu més informació, els contactes del personal del Departament de Comunicació de l’Ajuntament que es trobarà a la fira i les indicacions d’accés restringit a l’aparcament de l’interior del recinte firal.

Descarregar

(1)
(4)

Compartir

A les xarxes